Ψηλογέφυρο Μεγάλης Χώρας
Ο πίνακας του Γιώργου Κανατσούλη που ζωγράφισε το 1948
Παλιές και νέες φωτογραφίες του Ψηλογέφυρου
Το Ψηλογέφυρο στον Δημοτικό δρόμο από Αγρίνιο προς το παλιό Ζαπάντι-Μεγάλη Χώρα σήμερα-μέχρι πριν 50 χρόνια, ήταν τόπος που τον διάβαιναν εκατοντάδες άνθρωποι πεζοί.
Αγρινιώτες που πήγαιναν στα καπνοχώραφα και στα περιβόλια τους, Μεγαλοχωρίτες που «κατέβαιναν» για τα ψώνια τους στην πόλη και τα απογεύματα περιπατητές αγόρια και κορίτσια.
Κάποιες παρέες φωτογραφήθηκαν στην δεκαετία του πενήντα (1950) και έχουν γίνει εκείνες οι λίγες φωτογραφίες τους οι «εβδομαδιαίες» ιστορικές, μια και μας θυμίζουν μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί.
Τότε ο κόσμος μετακινούνταν με τα κάρα και πεζοί σχεδόν το σύνολο, κάποιοι με μηχανάκια Ζάκς, Ζούνταπ και αργότερα φλορέτες.
Οι παλιοί πρόλαβαν και το καφενεδάκι του Μπαρχαμπά εκεί στην ακροποταμιά με τα σκιερά πλατάνια.
Χάρις στον πίνακα του συμπολίτη μας Γιώργου Κανατσούλη έχουμε την ανάμνηση του ειδυλλιακού τοπίου που δέσποζε το Ψηλογέφυρο.
Δυστυχώς οι ανάγκες της απότομης εξέλιξης οδήγησαν στην «τσιμέντωση» του παλιού πετρόχτιστου γεφυριού και στην διαπλάτυνσή του.
Έτσι από πάνω του περνούν όλων των ειδών τα τροχοφόρα από επιβατικά, τρακτέρ με φορτωμένες καρότσες, φορτηγά όλων των ειδών και βάρους, μέχρι και βαριά χωματουργικά μηχανήματα…
Απόστολος Κων. Καρακώστας
Αγρινιώτες μαθητές του γυμνασίου με τα πηλήκιά τους το 1952
Νεαρές μαθήτριες του Γυμνασίου από το Αγρίνιο το 1955
Η μακέτα που κατασκεύασαν ο Αρχιτέκτονας Χρήστος Κατσιμπίνης και ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Θύμιος Πανουργιάς.
Ο Αριστείδης Μπαρχαμπάς θαυμάζει την μακέτα του Ψηλογέφυρου.
Α.Κ.Κ.