Τελέστηκε το 40ήμερο μνημόσυνο για τον Δημήτρη Αλεξανδρή

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στο Λιθοβούνι της Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου και στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή 28 Δεκέμβρη, μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης  τελέστηκε το 40ήμερο μνημόσυνο του Δημήτρη Αλεξανδρή.

Πολλοί άνθρωποι, η οικογένειά του, συγγενείς του, συγχωριανοί του, συνεργάτες του, πατριώτες του από όλη την Μακρυνεία και φίλοι του από όλη την Αιτωλοακαρνανία, την Αθήνα και άλλα μέρη, έδωσαν το παρόν σε μια γεμάτη εκκλησία-μέσα κι έξω-εκδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την αγάπη τους προς τον φίλο τους, τον δικό τους άνθρωπο, που έφυγε τόσο ξαφνικά.

Η θλίψη και ο πόνος που άφησε πίσω του στις καρδιές των ανθρώπων που τον γνώρισαν,  θα κάνει πολλά χρόνια να φύγει, ενώ στην μνήμη όλων θα παραμένει με την εικόνα της γελαστής, πρόσχαρης, φιλικής, καταδεκτικής προς όλους προσωπικότητάς του.  

Γιατί ο Δημήτρης είχε το έμφυτο χάρισμα να είναι προσεγγίσιμος χαρακτήρας καθώς έσκυβε με συμπόνια και φροντίδα στα προβλήματα όλων των συνανθρώπων του.

Πάντα διέθετε χρόνο να ακούσει όλες τις γνώμες των συνομιλητών του, ακόμα και αυτών που διαφωνούσαν μαζί του, και να μην διστάζει να παραδεχθεί την σωστή άποψη, ειδικά στα θέματα τα ιστορικά.

Που πάντα εκεί κατέληγε κάθε συνομιλία με τον ακούραστο ερευνητή της μακραίωνης ιστορίας της Μακρυνείας και γενικότερα της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Δημήτρης ήταν πάντα ένας ακούραστος εργάτης στο «σκάψιμο» του θαμμένου παρελθόντος της Αιτωλίας. Κυριολεκτικά, καθώς από μικρός μαθητής έλαβε μέρος στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο χωριό του, που έφεραν στην επιφάνεια την ιστορία του τόπου που πάει πίσω στην Μυκηναϊκή εποχή.

Ότι έζησε, άκουσε, διάβασε και ενδελεχώς ερεύνησε τα τελευταία πενήντα χρόνια, τα κατέγραψε στα βιβλία του που φωτίζουν αιώνες ιστορίας το τόπου του, ιστορίας  που την σκέπαζε το μαύρο πέπλο της άγνοιας.

Τα γραφτά του είναι η καλύτερη κληρονομιά που άφησε πίσω του και τα βιβλία του είναι τα πνευματικά του παιδιά, που θα καθοδηγούν όλους τους μελλοντικούς ερευνητές της τοπικής ιστορίας.

«Η Μακρυνεία», πρώτος και δεύτερος τόμος, «Άκρες (Λιθοβούνι) Μακρυνείας», επίσης δίτομο, είναι  για όλους τους Μακρύνειους η πολιτιστική και ιστορική τους ταυτότητα. Η γνώση του περιεχομένου των βιβλίων αυτών τους δίνει υπόσταση, συνδέοντάς τους με τους προγόνους τους, που έζησαν και μεγαλούργησαν από το μακρινό παρελθόν μέχρι το πρόσφατο.

Τα πρόσφατα βιβλία του «Δημήτρης Μακρής» και «Γαβαλού Μακρυνείας ο τόπος μας», συνδέουν άμεσα τους σημερινούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Μακρυνείας με τους Ηρωϊκούς αγωνιστές του Ζυγού κατά την Επανάσταση του 1821.

Καθώς όλοι, λίγο ή πολύ, είναι απόγονοι εκείνων που πρωτοστάτησαν για την ελευθερία του τόπου που αυτά τα χρόνια (2021-2026) γιορτάζουμε την επέτειο των 200 χρόνων από τον μεγάλο αγώνα και την θυσία τους.

Αλλά ο Δημήτρης, αν και ο ίδιος έφυγε για πάντα, άφησε πίσω του καντάρια «σπόρο» για τα επόμενα ιστορήματά του που θα ακολουθήσουν, το πρώτο από αυτά ευχόμαστε σύντομα.

Για τα πολλά που συνεισέφερε στον τόπο που αγάπησε, η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ). αποφάσισε στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του 2025, την Κυριακή 19 Γενάρη το απόγευμα στις 17:00 στο ξενοδοχείο «Olympic Royal» στην Αθήνα, να τιμήσει το έργο του Δημήτρη Αλεξανδρή σε ειδική τελετή.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του ιστορικού συγγραφέα Δημήτρη Αλεξανδρή από το Λιθοβούνι, τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και άφησε την τελευταία του πνοή…













Α.Κ.Κ.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Ένα Βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη…