Πραγματοποιήθηκε η μηνιαία συνάντηση φιλοτελιστών Αγρινίου

 

Κείμενο και φωτογραφίες (αρχείου) Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Δευτέρα απόγευμα στις 14 Οκτώβρη στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του 3ου ορόφου,  έγινε η καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση των μελών της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου.

Κυρίαρχο θέμα στην συνάντηση της Δευτέρας ήταν η έκδοση Λευκώματος από την Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία που γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της!

Στην επέτειό της, για τα 100 χρόνια προσφοράς της στον φιλοτελισμό και τον πολιτισμό, η Ε.Φ.Ε. κυκλοφόρησε μια εντυπωσιακή έκδοση που  αναδεικνύει την ευρύτητα του φιλοτελισμού και τη στενή σχέση του με την ιστορία, την κοινωνιολογία, τις τέχνες και τις επικοινωνίες μέσα από τα ίδια τα φιλοτελικά αντικείμενα.

Έτσι η .Ε.Φ.Ε. προσφέρει στη φιλοτελική οικογένεια, αλλά και στο μη μυημένο στον φιλοτελισμό ευρύ κοινό, ένα εξαιρετικής ποιότητας Επετειακό Λεύκωμα τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς αισθητικής.

Το Λεύκωμα «ξεφυλλίστηκε» από τα παρόντα μέλη στην συνάντηση καθώς, τα πρώτα του αντίτυπα βρίσκονται ήδη στα χέρια των Αγρινιωτών συλλεκτών.

Στις σελίδες του επετειακού Λευκώματος συμμετέχουν με σπάνια συλλεκτικά φιλοτελικά θέματα τρεις Αγρινιώτες συλλέκτες.

Ο Πρόεδρος της Φ.Ε.Α. κ. Ιωάννης Σκαρμούτσος με 2 θέματα, ο Αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Καρράς με 4 θέματα και το μέλος της Εταιρείας κ. Θεοδόσης Σαμψών με 1 θέμα.

Το ένα από τα δύο θέματα του Προέδρου κ. Σκαρμούτσου που κοσμούν το Λεύκωμα, αναφέρεται στο Αγρίνιο, καθώς περιέχει σπάνια γραμματόσημα που εκδόθηκαν από την Εθνική Αντίσταση στην πόλη, αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών.

Να σημειωθεί ότι το Λεύκωμα αυτό έχει εκδοθεί μόνο σε 500 αντίτυπα και είναι σπάνιο πριν ακόμα εκδοθεί! Γιατί από τα 500, τα μισά δόθηκαν  στους συλλέκτες, που πρόσφεραν τις φωτογραφίες από τα σπάνια συλλεκτικά τους φιλοτελικά είδη, που κοσμούν το λεύκωμα!

Και τα υπόλοιπα τα απόκτησαν όσοι πρόβλεψαν και έκαναν εγκαίρως κρατήσεις!

Στο Επετειακό Λεύκωμα παρουσιάζονται αντικείμενα από συλλογές 88 μελών της εταιρείας και 8 Ιδρυμάτων Πολιτισμού. (Γενικά Αρχεία του Κράτους, Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο).

Δείγμα 40 σελίδων του Λευκώματος μπορείτε να δείτε εδώ : https://hps.gr/wp-content/uploads/2023/12/HPS_sample_pages.pdf

(Σημ. 1η Πληροφορίες για το Λεύκωμα)

Τα αντικείμενα που επιλέχτηκαν είναι γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, ώστε να είναι ελκυστικά για όλους τους αναγνώστες. Φιλοτελιστές και μη.

Στα πολλά ποικίλα και ενδιαφέροντα φιλοτελικά νέα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Σκαρμούτσος, ενώ συζητήθηκαν αναλυτικά οι νέες εκδόσεις γραμματοσήμων.




Μίλησε και για τις φιλοτελικές εκθέσεις που έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες.

Η συζήτηση στράφηκε στην κορυφαία για την Ελλάδα, την BALKANFILA XX (13-16 Νοεμβρίου 2024) που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη με διεθνείς προδιαγραφές. (http://www.balkanfila.eu/)

Η έκθεση BALKANFILA XX, στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο, προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για φιλοτελικό τουρισμό. Η έκθεση, αυτή καθαυτή, συγκεντρώνει ενδιαφέροντα εκθέματα, τα περισσότερα συνδεδεμένα με την βαλκανική μας γειτονιά. Παράλληλα η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη, με ιστορία αιώνων, η οποία έχει αφήσει τα αποτυπώματά της σε όλη την πόλη. Επιπλέον τα πλούσια σε θησαυρούς μουσεία της δεν μπορεί να αφήσουν κανένα αδιάφορο. Υπάρχουν βέβαια αρκετοί, που τον φιλοτελικό τουρισμό θα τον συνδυάσουν και με τον γαστρονομικό τουρισμό, για τον οποίο η Θεσσαλονίκη είναι επίσης διάσημη.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου ενημέρωσε τα παρόντα μέλη για το επόμενο ραντεβού που θα γίνει τον Νοέμβριο. Αλλά και μέχρι τότε η επικοινωνία γίνεται με το τηλέφωνο και τα ηλεκτρονικά μέσα.

Κάθε συλλέκτης-ανεξάρτητα αν είναι μέλος του συλλόγου-μπορεί να ενημερώνεται για συλλεκτικές απορίες του από τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Σκαρμούτσο στο κινητό : 697 272 1735

Ακόμη ο Πρόεδρος μπορεί να πληροφορήσει κάθε ενδιαφερόμενο για το Λεύκωμα. (Διαθέσιμα αντίτυπα, τιμές κτλ.)

Και επίσης μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του φιλοτελικού συλλόγου Αγρινίου στην διεύθυνση:

 www.feagriniou.gr

---------------------------ο-------------------------

Σημ. 1η Πληροφορίες για το Λεύκωμα

Στο Επετειακό Λεύκωμα παρουσιάζονται αντικείμενα από συλλογές μελών και φίλων της ΕΦΕ. Τα αντικείμενα που επιλέγονται είναι γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, ώστε να είναι ελκυστικά για τους περισσότερους αναγνώστες. Για παράδειγμα:

  • μηνύματα σταλμένα στην άκρη του κόσμου

  • επιστολές ως αυτόπτες μάρτυρες

  • ενδιαφέρων αποστολέας, παραλήπτης, επαγγέλματα, επιχειρήσεις

  • ιδεολογία και προπαγάνδα σε γραμματόσημα

  • τα γραμματόσημα ως μικρογραφίες διάσημων καλλιτεχνών

  • αλληλογραφία πολεμικών περιόδων

  • επιστραφείσα αλληλογραφία λόγω ανώμαλων καταστάσεων

  • φυλακισμένοι/εκτοπισμένοι

  • ιδιαίτερες σημάνσεις

Τεχνικά χαρακτηριστικά Λευκώματος

  • Σύνολο σελίδων: 272

  • Εκτύπωση: τετραχρωμία, όφσετ

  • Διαστάσεις σελίδας: 24×33 εκ.

  • Δέσιμο: ραφτό

  • Εξώφυλλο: σκληρό, πανόδετο με χρυσοτυπία και κάλυμμα (dust jacket) με τετραχρωμία

  • Δίγλωσση παρουσίαση: Ελληνικά και Αγγλικά

Α.Κ.Κ.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”