Πρώτη συνάντηση Φιλοτελιστών Αγρινίου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας.

Στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του 3ου ορόφου,  την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024, ο Πρόεδρος, το Δ.Σ., και μέλη της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου, συναντήθηκαν σε πρώτη συνάντηση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.






Στα πολλά ποικίλα και ενδιαφέροντα φιλοτελικά νέα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Σκαρμούτσος, ενώ συζητήθηκαν αναλυτικά οι νέες εκδόσεις γραμματοσήμων.

Έδειξε τα νέα γραμματόσημα της Γαλλίας επ’ ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Τα παιδιά του που παρακολούθησαν αρκετά αγωνίσματα, δεν αμέλησαν να ταχυδρομήσουν στον συλλέκτη πατέρα τους φακέλους με αυτά τα γραμματόσημα, επικυρωμένα από ειδικό Ταχυδρομικό κατάστημα της πόλης του φωτός.

Μίλησε και για τις φιλοτελικές εκθέσεις που έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες.

EnajstoOkno Kranj 2024 (29/08 - 07/09)- Σλοβενία. Και «HAFNIA 24» (17-20 Οκτωβρίου 2024) – Κοπεγχάγη, Δανίας.

Η συζήτηση μετά από μία σύντομη αναφορά στις παραπάνω εκθέσεις, στράφηκε στην κορυφαία για την Ελλάδα, την BALKANFILA XX (13-16 Νοεμβρίου 2024) που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη με διεθνείς προδιαγραφές. (http://www.balkanfila.eu/)

Ο Πρόεδρος μίλησε για την συμμετοχή μελών της Φ.Ε.Α. στην έκθεση αυτή, παρότρυνε όσους θα πάνε από τα μέλη να δηλώσουν έγκαιρα την επιθυμία τους και να κλείσουν την διαμονή τους γιατί το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο και ίσως θα είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν δωμάτια σε ξενοδοχεία κοντά στην έκθεση εκείνες τις ημέρες.



Ο Αντιπρόεδρος της Φ.Ε.Α. κ. Ευάγγελος Καρράς μοίρασε στα μέλη που ενδιαφέρθηκαν προηγούμενα έντυπα του περιοδικού «Φιλοτέλεια» που αισίως διανύει τον 101ο χρόνο από την έκδοσή του! Είναι ένα από τα παλαιότερα περιοδικά στην Ελλάδα και δεν έχει ποτέ διακόψει την κυκλοφορία του!

Στο συγκεκριμένο τεύχος το 744, μπορεί κανείς να διαβάσει σπάνια άρθρα-όχι απαραίτητα φιλοτελικά-που δεν τα βρίσκει εύκολα στον τύπο.

Αναφέρω για παράδειγμα το θαυμάσιο άρθρο του κ. Ευάγγελου Φυσίκα, για τα «Ένσημα Πυρείων»! Μέσα σε 6 σελίδες αναλύονται τρεις-ιστορικοί μπορούμε να πούμε-περίοδοι της χώρας μας. 

1η περίοδος από το 1885 έως το 1938 που κυκλοφόρησαν ένσημα και πολλές νομοθετικές πράξεις. Σε αναλυτικό πίνακα βρίσκει κανείς πλήθος πληροφοριών για τις συσκευασίες, το είδος, τις ουσίες ανάφλεξης, τις τιμές,  τους φόρους κτλ. Για παράδειγμα: «Σπίρτα ξύλινα άνευ θείου  και φωσφόρου σε κουτί μικρού σχήματος» τιμή 5 λεπτά, σπίρτα 45, ανοχή 5%, Μέση τιμή ανά 100 σπίρτα 11 λεπτά!»

Ή «Eξ ιδιαιτέρου χάρτου (paper vestas) σε κουτί μικρού σχήματος» ή σπίρτα: «Κήρινα», «Ξύλινα άνευ θείου», «Ξύλινα μετά θείου», «Ξύλινα άνευ θείου και φωσφόρου», «Εκ χάρτου», «Εξ αγαρικού», «Ξύλινα θυλακίου (τσέπης)» και άλλες ποικιλίες!

Στην παραπάνω χρονική περίοδο από το 1915 έως το 1937 η Ελλάδα επεκτάθηκε στις «Νέες Χώρες» οπότε άλλαξαν πολλά πράγματα στα σπίρτα, στις απεικονίσεις των κουτιών, ποιότητες, χρωματισμούς, τιμές και άλλα πολλά. Συνολικά είναι γνωστές 17 εκδόσεις ενσήμων.



 

Στην 2η περίοδο από το 1938 έως 1954 κυκλοφόρησαν ποικιλίες σπίρτων ακόμα και σε «φακελίσκους», δηλαδή: «Ξύλινα άνευ θείου και φωσφόρου εντός συνεσπασμένης θήκης χαρτονίου», κάθε φακελίσκος 20 σπίρτα και εξωτερική απεικόνιση Κρητική ενδυμασία γυναικός! Έγιναν 12 εκδόσεις ενσήμων.

 

Την 3η περίοδο από 1954 έως τέλη της δεκαετίας του 1960 έγιναν αμέτρητες εκδόσεις ποικίλων τύπων σπίρτων και ενσήμων του Ελληνικού Μονοπωλίου. Και μπήκαν και πολλές διαφημίσεις! Για Ελληνικά προϊόντα, για εγχώρια βιομηχανία, για γεωργικά προϊόντα, για προστασία δασών, για λαχεία, για ιδρύματα, για την Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης το 1962-63-67-68. Και το ωραιότερο: «Το ναυτικόν επάγγελμα είναι ωραίον και επικερδές»!

Σημείωση: Μέρος των φωτογραφιών για τα σπίρτα προέρχεται από την συλλογή Α.Γ., το ebay com, το steki-syllekton.gr και το matchmuseum.com

Ο Αντιπρόεδρος κ. Καρράς έδειξε στα μέλη φωτοτυπίες από το μεγάλο πολυτελές λεύκωμα της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας που είναι υπό έκδοση για τα 100 χρόνια της. Θα εκδοθούν μόνο 500 αντίτυπα και καθώς τα μισά από αυτά θα δοθούν στους συλλέκτες που πρόσφεραν σπάνια συλλεκτικά τους φιλοτελικά είδη για να κοσμήσουν οι φωτογραφίες τους το λεύκωμα, για τα υπόλοιπα που απομένουν θα γίνει «σκοτωμός»! Όποιος ενδιαφέρεται θα πρέπει να το δηλώσει άμεσα!

Η τιμή του είναι χαμηλή για το είδος, αλλά από τη  κυκλοφορία του και μετά θα εκτοξευτεί!

«Στο Επετειακό Λεύκωμα παρουσιάζονται αντικείμενα από συλλογές 88 μελών της εταιρείας και 8 Ιδρυμάτων Πολιτισμού (Γενικά Αρχεία του Κράτους, Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο). Τα αντικείμενα που επιλέχτηκαν είναι γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, ώστε να είναι ελκυστικά για όλους τους αναγνώστες. Φιλοτελιστές ή μη».







Στην συνέχεια ο Αντιπρόεδρος παρουσίασε 5 άλμπουμ από την σπάνια συλλογή μετοχών που διαθέτει. Ακολουθούν λίγες φωτογραφίες από αυτές. Η πρώτη είναι από την εξωτική χώρα της Ισημερινής Γκουϊάνας.

Αιγυπτιακή
Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής








Ελληνικές παλιές μετοχές. Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
Ηλεκτρικής Εταιρείας

Όλες σχεδόν είναι σε μεγάλο μέγεθος και τις έχει τοποθετήσει σε ντοσιέ μεγέθους Α3. Είναι μετοχές παλιών εταιρειών, κάποιων γνωστών στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας εκδόσεως πριν 99 χρόνια το 1925, ή της Ελληνικής Ηλεκτρικής Εταιρείας εκδόσεως το 1928! Αλλά και πολλών ξένων που η ύπαρξή τους μας μαθαίνει ιστορία και Γεωγραφία! Για παράδειγμα μετοχές  για την ανάπτυξη της Ισημερινής Γκουϊάνας στην Δυτική Αφρική, ή των σιδηροδρόμων της Αιγύπτου, ή για την Ζάχαρη της Κούβας Αμερικάνικες μετοχές του 1937!

Και κάποιες πολύ γνωστές μετοχές που βάλανε τα θεμέλια σε εταιρείες κολοσσούς όπως της  Western Union, και των σύγχρονων εταιρειών τροφίμων, σιδηροδρόμων και αερομεταφορών.

Καθώς εξήγησε ο συλλέκτης, αρχίζει και στην Ελλάδα να αναπτύσσεται συλλεκτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές. 

Ο Πρόεδρος μίλησε για ποικιλία θεμάτων, όπως για κάποια Ολυμπιακά αγωνίσματα που κράτησαν μόνο σε λίγες διοργανώσεις και μετά δεν ξαναεμφανίστηκαν. Κάποια από αυτά είναι τα παρακάτω:

«Βασκική πελότα: 1900, Διελκυστίνδα: 1900 ως 1920, Κρίκετ: 1900, Κροκέ: 1900, Λακρός: 1904 και 1908, Μηχανοκίνητα σκάφη: 1908, Πόλο: 1900, 1908, 1920, 1924, 1936, Ράγκμπι: 1900, 1908, 1920, 1924, Ρακέτες: 1908, Ροκέ: 1904, Χειρόσφαιρα σάλας (Jeu de paume): 1908»

Ωστόσο, αρκετά από τα παραπάνω αθλήματα μπορούμε να τα εντοπίσουμε σε παλαιότερες, αλλά και σε σύγχρονες εκδόσεις γραμματοσήμων διαφόρων κρατών. Αναμφίβολα, η αναφορά τους σε ένα έκθεμα, που θα αφορά την «ιστορία» των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, είναι απαραίτητη.

Στο νέο φύλλο  που έλαβαν όλα τα μέλη την πρώτη Σεπτεμβρίου στα e-mail τους από την  Ελληνική Φιλοτελική Ομοσπονδία περιέχονται πολλά νέα και κάποια από αυτά είναι:

Φιλοτελικός τουρισμός,  μια μοναδική ευκαιρία για τους φιλοτελιστές να συνδυάσουν το πάθος τους για τα γραμματόσημα με την αγάπη τους για τα ταξίδια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επίσκεψη σε φιλοτελικές εκθέσεις (εθνικές ή διεθνείς), μουσεία, ιστορικά ταχυδρομεία και άλλα σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος.

Στο ορατό μέλλον, η BALKANFILA XX, στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο, προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για φιλοτελικό τουρισμό. Η έκθεση, αυτή καθαυτή, συγκεντρώνει ενδιαφέροντα εκθέματα, τα περισσότερα συνδεδεμένα με την βαλκανική μας γειτονιά. Παράλληλα η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη, με ιστορία αιώνων, η οποία έχει αφήσει τα αποτυπώματά της σε όλη την πόλη. Επιπλέον τα πλούσια σε θησαυρούς μουσεία της δεν μπορεί να αφήσουν κανένα αδιάφορο. Υπάρχουν βέβαια αρκετοί, που τον φιλοτελικό τουρισμό θα τον συνδυάσουν και με τον γαστρονομικό τουρισμό, για τον οποίο η Θεσσαλονίκη είναι επίσης διάσημη.

Και παροτρύνει η Φ.Ε.Α. «Εμπρός λοιπόν, ας προγραμματίσουμε το πρώτο φιλοτελικό-τουριστικό ραντεβού μας στη Θεσσαλονίκη από 13-16 τον ερχόμενο Νοέμβριο. Σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστο».

Άλλα νέα είναι για το Χαρτόσημο:

«Στην ψηφιακή εποχή περνά και το χαρτόσημο. Γνωρίζετε ότι ο νόμος περί χαρτοσήμου, που δημοσιεύτηκε ως ΠΔ την 28 η Ιουλίου 1931 είναι ο παλαιότερος ΣΕ ΙΣΧΥ φορολογικός νόμος του κράτους μέχρι σήμερα; Ωστόσο, ήδη έχει προγραμματιστεί η κατάργησή του (το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή προς ψήφιση). Με τον νέο Νόμο το χαρτόσημο από έγχαρτο μετατρέπεται σε ψηφιακό και ταυτόχρονα περιορίζεται η εφαρμογή του από 600 σε 29 μόνο συναλλαγές. Βέβαια, από τις τελευταίες αυτές συναλλαγές προέρχεται το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων του Κράτους».

Άλλο νέο είναι: «Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ενημέρωσης»

Ευνόητο ότι, για  τους φιλοτελιστές πολύτιμες πληροφορίες μας μεταφέρουν τα NEWSLETTERS της Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας (FEPA):  https://fepanews.com/fepa- news/fepa-news-no-45-july-2024/#page/1

Διεθνούς Φιλοτελικής Ομοσπονδίας (FIP): Περιοδικό FLASH : https://www.f-i-p.ch/fip-flash/

The American Philatelist της American Philatelic Society: https://stamps.org/the-american-philatelist (κάποια τεύχη δωρεάν)

APS Newsletter στέλνεται εβδομαδιαία στα Μέλη

Ιστότοποι παρουσίασης φιλοτελικών εκθεμάτων και συλλογών

EXPONET Philatelic Exhibits: http://www.exponet.info/index.php?lng=EN

Museum of Philately: https://www.museumofphilately.com/collections

και φυσικά Ε.Φ.Ο: https://www.efo.gr/exhibits/

Άλλα θέματα περιληπτικά μόνο με τον τίτλο τους:

Διαγωνισμός για το καλύτερο γραμματόσημο EUROPA 2024, OPUS XXIV, Πώς ένα γραμματόσημο συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας ιστορικής απόφασης, Η εξέλιξη του ανθρώπου και των ζώων, Κώστα Aνδρουλιδάκη: Οι σφραγίδες των Κινητών Ταχυδρομείων των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ. 

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: https://www.efo.gr/newsletters/

Ο Πρόεδρος του συλλόγου ενημέρωσε τα παρόντα μέλη για το επόμενο ραντεβού που θα γίνει τον Οκτώβριο. Αλλά και μέχρι τότε η επικοινωνία γίνεται με το τηλέφωνο και τα ηλεκτρονικά μέσα.

Κάθε συλλέκτης-ανεξάρτητα αν είναι μέλος του συλλόγου-μπορεί να ενημερώνεται για συλλεκτικές απορίες του από τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Σκαρμούτσο στο κινητό : 697 272 1735

Και επίσης μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του φιλοτελικού συλλόγου Αγρινίου στην διεύθυνση:

 www.feagriniou.gr

Α.Κ.Κ.

 

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Μνημόσυνο Μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”