Πολιτιστικά δρώμενα στο Αγρίνιο το καλοκαίρι του 2024

 

Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και μισός Σεπτέμβρης

Κείμενα και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το καλοκαίρι φέτος ήταν πολύ ζεστό, συγκριτικά με άλλες χρονιές. Σχεδόν όλες οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις έγιναν μισή με μία ώρα αργότερα από τα προηγούμενα χρόνια. Και έτσι κάποιες παρατάθηκαν και λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Αλλά ας τα πάρουμε με την σειρά.

01.- Κυριακή 2 Ιούνη

Εκδήλωση για τους 120 στην Αγία Τριάδα Αγρινίου

Ήταν Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απρίλη του 1944 όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν 119 άνδρες και μια γυναίκα πίσω και ανατολικά από το νεκροταφείο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας Αγρινίου.

Συμπληρώθηκαν φέτος 80 χρόνια από το τραγικό γεγονός και ο Δήμος Αγρινίου την Κυριακή 2 Ιούνη διοργάνωσε το ετήσιο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στο σημείο της εκτέλεσης.

02.- 10η Ιουνίου Το Λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στο Αγρίνιο.

Στις 10 & 11 Ιούνη έγιναν στο Αγρίνιο εκδηλώσεις τιμώντας την επέτειο της κατάληψης της περιοχής του Βραχωρίου από τους επαναστατημένους Έλληνες το 1821.

Ήταν μια σημαντική νίκη, μόλις δυόμιση μήνες από το ξέσπασμα της Εθνεγερσίας, όταν οι πρόγονοί μας ξεσηκώθηκαν βάζοντας «το κεφάλι στο σακούλι», γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε επιστροφή γι’ αυτούς στην Τουρκική «νομιμότητα», δηλαδή στην εφ’ όρου ζωής σκλαβιά…

Φέτος για πρώτη φορά ήρθε από την Αγία Λαύρα το Λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης. (πιστό αντίγραφό του).

Και έτσι κάτω από το Ιερό Κειμήλιο ξεκίνησε στο Αγρίνιο η απόδοση τιμών στο μνημείο της 11ης Ιουνίου, η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφάνων και η μεγαλειώδης παρέλαση που ακολούθησε στο κέντρο του Αγρινίου. Στην πλατεία ακολούθησε μουσικό δρώμενο με τίτλο «το Βραχώρι εκάη».

03.- 203η επέτειος απελευθέρωσης Βραχωρίου το 1821

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 11 Ιούνη γιορτάστηκε στο Αγρίνιο η απελευθέρωση της πόλης-τότε λεγόταν Βραχώρι-από τους Τούρκους Αγάδες και Τουρκαλβανούς στρατιώτες τους.

Έγινε επίσημη δοξολογία στην Μητρόπολη όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Συ χοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος.  

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε  κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων.

Ακολούθως στο κτήριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδας και τωρινή αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Αγρινίου πραγματοποιήθηκε μία σεμνή  τελετή όπου ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου ανακήρυξε τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο σε επίτιμο Δημότη του Αγρινίου και του επέδωσε το κλειδί της πόλης.

04.- Έναρξη του 4ου Διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ στο Αγρίνιο

Παρασκευή βράδυ 14 Ιούνη, μια ευχάριστη δροσερή βραδιά μετά τις ζέστες των τελευταίων ημερών, ξεκίνησε το 4ο Διεθνές  διήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της «Λήδας», στον αύλειο χώρο του 6ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου, γνωστό σαν το «πράσινο σχολείο».

Είναι η τέταρτη χρονιά που διοργανώνεται στην πόλη και έχει καθιερωθεί πλέον σαν θεσμός.

05.- Εόρτασε ο Αη Γιάννης της Σπολάιτας Αγρινίου

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου με ιδιαίτερη λαμπρότητα και προσέλευση πιστών Αγρινιωτών γιόρτασε ο Αη Γιάννης της Σπολάιτας.

Ο Εσπερινός καθώς και η Θεία Λειτουργία τελέστηκαν από τον Εφημέριο της κοινότητας αιδεσιμότατο πατέρα Σπυρίδωνα, συλλειτουργούντος  του Αγιορίτη πατέρα Τιμόθεου.

06.- Με μεγαλοπρεπή Θρησκευτική εκδήλωση γιόρτασε ο Άγιος Παύλος Μεγάλης Χώρας Αγρινίου

Την Παρασκευή το βράδυ 28 Ιούνη,  παραμονή της εορτής του Αποστόλου των Εθνών, όπως γίνεται κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου, έγινε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθησε  Λιτάνευση της Εικόνας του, Αρτοκλασία και παραδοσιακοί χοροί με εθνικές ενδυμασίες στο προαύλιο του Ιερού Ναού. Την επόμενη ημέρα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα Ιερή Παράκληση.

07.- 5ο Αντάμωμα Μικρασιατών στο Αγρίνιο

Το 5ο Πανελλήνιο αντάμωμα Μικρασιατών πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο το Σάββατο 29 Ιούνη του 2024 συνδιοργανωμένο από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (Ο.Π.Σ.Ε.) τον Σύλλογο Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, τον Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 

Ένα αντάμωμα που κατά γενική ομολογία μπορεί να χαρακτηρισθεί το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο όλων τον προηγούμενων, πήρε βαθμό 11 με άριστα το 10-καθώς ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ-από την αρμόδια κριτική επιτροπή και έθεσε πολύ ψηλά το πήχη για τα επόμενα ανταμώματα! Είναι το μεγαλύτερο εορταστικό γεγονός του έτους και θα μείνει αξέχαστο σε μικρούς και μεγάλους.

08.- Βραδιά με παλιές ταινίες και τα αθάνατα τραγούδια τους!

Στον Άγιο Δημήτριο Αγρινίου στον προαύλιο χώρο του Κ.Α.Π.Η.  την Τετάρτη βράδυ 10 Ιούλη με το σούρουπο, διακόσιοι παλιοί Αγρινιώτες ξανάζησαν τα νιάτα τους, με τα ακούσματα παλιών νοσταλγικών τραγουδιών μέσα από ταινίες του σινεμά που άφησαν εποχή τις δεκαετίες του 30, 40, 50 και 60.

Η προβολή αυτή που κράτησε σχεδόν τρεις ανεπανάληπτες ώρες, ήταν συνδυασμένη προσφορά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Αγρινίου, των εργαζομένων στο ΚΑΠΗ, του αρμόδιου Αντιδημάρχου κυρίου Ανδρέα Σκαρτσάρη και του συλλέκτη «εραστή» του Ελληνικού σινεμά δικηγόρου και συγγραφέα κυρίου Γιάννη Μπαρδάκη.

09.- 17-18 Ιουλίου, Ημερίδα, River view festival

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ήμερο φεστιβάλ στο Ματσούκι Αγρινίου. (Riverview Festival 2024)

Πλούσιο και ποικίλο το πρόγραμμα. Δραστηριότητες για παιδιά, ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Στράτου, εκθέσεις τοπικών προϊόντων, εξαιρετικά μουσικά σχήματα που ψυχαγώγησαν τους εκατοντάδες επισκέπτες. Πέρα και πάνω απ’ όλα έγιναν εξαιρετικές ομιλίες που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πολλοί ενσυνείδητοι και δραστήριοι πολίτες της περιοχής. Τις ομιλίες θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε μοναδικές για τον πλούσιο υγροβιότοπο της Αιτωλοακαρνανίας. Έγιναν στο κατ’ εξοχήν ταιριαστό περιβάλλον, δίπλα στα νερά του Αχελώου που σχηματίζουν την τεχνητή λίμνη Στράτου.

10.- Προσκυνηματικές διαδρομές.  

Συνέδριο διοργανώθηκε στο κτήμα «Πυθάρι» δίπλα στην λίμνη Τριχωνίδα από την Ένωση Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας, με τίτλο «ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΜΑΤΑ της ιστορίας, της πίστης και της φύσης», το διήμερο 5 και 6 Ιουλίου 2024, για τον προσκυνηματικό και εναλλακτικό τουρισμό.

Με σκοπό την διαχείριση, την προβολή και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ορθόδοξης παράδοσης του τόπου μας, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας έχει συστήσει τον Τομέα Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικής Περιήγησης.

Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού έχει ορισθεί ως Υπεύθυνος του Τομέα, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Φεγγούλης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Αγρινίου.

11.- «Ελευθέρια»  

Στην Μεγάλη Χώρα του Αγρινίου στις 26 Ιουλίου γιορτή της Αγίας Παρασκευής, οι κάτοικοι τιμώντας τους ηρωικούς αγώνες των προγόνων μας πριν 203 χρόνια, συνέχισαν την παράδοση του εορτασμού της επετείου της απελευθέρωσης της περιοχής από τους Τούρκους δυνάστες. Η εκδήλωση για αυτό το σημαντικό ιστορικό γεγονός έγινε με την συμπαράσταση και συνεργασία του Δήμου Αγρινίου, της Τοπικής Κοινότητας Μεγάλης Χώρας, του εφημέριου και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου. 

12.- Εκδήλωση στην Αγία Παρασκευή

5θήμερες Θρησκευτικές εκδηλώσεις έγιναν στην Αγία Παρασκευή στον Άγιο Κωνσταντίνο από τον Δήμο Αγρινίου, τους πολιτιστικούς συλλόγους και την Κοινότητα του Αγίου Κωνσταντίνου. Όλοι βοήθησαν στην οργάνωση της, που είχε πρωτεργάτες τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Γεώργιο Σταύρου, τον Πρόεδρο του Μουσικού Συλλόγου «Ορφέας» κ. Θεμιστοκλή Γαμβρούλη και τον αεικίνητο Παπά-Βαγγέλη Φεγγούλη Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις έκλεισαν με βραδιά πολιτισμού στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουλίου.

13.- Ολοκαύτωμα Μακρυνείας.

Στην Μαρτυρική Γαβαλού Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου τελέστηκε την Κυριακή 11η Αυγούστου 2024 το μνημόσυνο για τα αθώα θύματα της Γερμανικής θηριωδίας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, τραγωδία που χαρακτηρίζεται σαν ολοκαύτωμα.

Από το 2011, για 13η  χρονιά  πραγματοποιείται το μνημόσυνο αυτό από τον Δήμο Αγρινίου σε συν διοργάνωση  με την Τοπική Κοινότητα, κάθε καλοκαίρι τον Αύγουστο μήνα.

14.- Διεθνές φεστιβάλ χορών. 

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεκίνησε το 5θήμερο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Αγρίνιο την Τετάρτη το βράδυ 21ης Αυγούστου 2024. Η διοργάνωση γίνεται από τον Δήμο Αγρινίου που με τις καλά οργανωμένες εκδηλώσεις προάγει τον Πολιτισμό στην Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο. Αυτό το ζεστό καλοκαίρι φέρνει έναν δροσερό Πολιτιστικό «αέρα» στην πόλη με χορευτικά συγκροτήματα από 10 χώρες, καλύπτοντας έτσι όλες τις ηπείρους της γης! Από την Ευρώπη  συμμετείχαν η Ελλάδα, η Λιθουανία, η Λετονία η Ιρλανδία, η Σερβία και η Ιταλία. Από την Βόρεια Αμερική η Χαβάη, την Νότια το Εκουαντόρ, την Ασία η Αρμενία και την Ωκεανία η Νέα Ζηλανδία!

15.- Ράδιο Νέων.  

Την Δευτέρα βράδυ 2 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Φλέμιγκ στο κέντρο του Αγρινίου έκανε την πρεμιέρα του ο σταθμός των νέων του Αγρινίου! Το όνομά του είναι «Neon radio»!

Ο Δήμος Αγρινίου δημιουργώντας τον σταθμό των νέων παρέχει «βήμα» στο υπό σύσταση Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, και προσδοκά ότι η νέα γενιά θα τον αγκαλιάσει και μέσα από τα «κύματά του» θα περάσει την μουσική που της αρέσει και τις δημιουργικές της ιδέες για έναν καλύτερο και ομορφότερο νέο κόσμο.

16.- Συνάντηση φιλοτελιστών.  

Στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του 3ου ορόφου,  την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024, ο Πρόεδρος, το Δ.Σ., και μέλη της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου, συναντήθηκαν σε πρώτη συνάντηση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Μίλησαν για νέες εκδόσεις γραμματοσήμων, εκθέσεις φιλοτελικές, εκδόσεις εντύπων, βιβλίων και πολυτελούς Λευκώματος. Έγινε παρουσιάσεις διάφορες όπως γραμματοσήμων με θέμα τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι, του υπό έκδοση λευκώματος, και πλούσιας συλλογής παλαιών μετοχών. Επόμενη συνάντηση σε ένα μήνα.

17.- Αφιέρωμα στον Μίκη.  

Από τις 5 Σεπτέμβρη μέχρι τις 8 διήρκεσαν οι Θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Γαβαλού Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου. Διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αγρινίου, την Τοπική Κοινότητα Γαβαλούς, τον Σύλλογο Γυναικών Μακρυνείας, τον «Προοδευτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αρχαιοφίλων Γαβαλούς» (Π.Ε.Σ.Α.Γ), τον Σύλλογο Γαβαλιωτών Αθήνας, ενώ συμμετείχαν ο «Κεραυνός» Γαβαλούς και οι Παλαίμαχοι «Κεραυνού». Το Σάββατο 7 Σεπ. η βραδιά ήταν  αφιερωμένη στον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, του οποίου η μουσική άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στην Ελληνική κουλτούρα και ιστορία. Με έργα όπως «Ζορμπάς» και «Άξιον Εστί», ένωσε λαούς και ψυχές.

Ο Μαέστρος Ανδρέας Φούκας διηύθυνε την μεικτή πολυφωνική χορωδία «Μελόεσσα» του Πολιτιστικού Συλλόγου «Καλλιτεχνοχώρι» και την πολυμελή ορχήστρα.

18.- Πυθαγόρας. 

Την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 έγιναν δύο συναυλίες στην κεντρική πλατεία Αγρινίου προς τιμή του Αγρινιώτη στιχουργού,  σεναριογράφου και θεατρικού συγγραφέα Πυθαγόρα Παπασταματίου που σε 4 χρόνια συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννησή του! Συμμετείχαν καλλιτέχνες όπως ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, Πίτσα Παπαδοπούλου, Στέλιος Διονυσίου, Ελεάνα Παπαϊωάννου, Γλυκερία και Χάρης Μακρής. Τους συνόδευσε πολυμελής ορχήστρα.

2.500 Αγρινιώτες απόλαυσαν αγαπημένα τραγούδια που έγραψε ο Πυθαγόρας τα οποία άφησαν εποχή.

Από τα πιο διάσημα τραγούδια του τραγουδήθηκαν και ενθουσίασαν το κοινό ήταν «Ο Σταμούλης ο Λοχίας», «Κάθε λιμάνι και καημός», «Πάμε για ύπνο Κατερίνα» και πολλά άλλα.

Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα έχουμε συνέχεια με εκδηλώσεις τα επόμενα χρόνια για τον Πυθαγόρα, καθώς θα γίνει μεγάλος διαγωνισμός για νέα τραγούδια που τα καλύτερά τους θα μελοποιηθούν!

Α.Κ.Κ.   

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Ένα Βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη…