«Ανταλλαγή» μαθημάτων χορού στην Δημοτική Αγορά Αγρινίου
Κείμενο
και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Παρασκευή πρωί δέκα η ώρα της 23ης Αυγούστου, στην ευρύχωρη αίθουσα της γλυπτοθήκης στην Παλιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου, για πρώτη φορά στην ανοδική Πολιτιστική πορεία της πόλης παραδόθηκαν «Διεθνή» μαθήματα χορού!
Δεν είναι γνωστό ακόμα ποιος έχει την «πατρότητα» αυτής της μεγαλόπνοης «επαναστατικής» ιδέας διδασκαλίας στα πρώτα βήματα άγνωστων στην κουλτούρα μας χορών!
Σε όποιον κι αν είχε την ιδέα αξίζει «χρυσό μετάλλιο» καθώς το πρώτο μάθημα του είδους στέφθηκε με τρομερή επιτυχία!
Στην προκαθορισμένη ώρα του ραντεβού η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Τμήματος του Δήμου Αγρινίου κυρία Έφη Τσιακανίκα υποδέχθηκε-με έκπληξη όλων-δεκάδες στην αρχή, που σε λίγα λεπτά έγιναν εκατοντάδες χορευτές από δέκα έθνη της γης!
Όλοι ήρθαν και έδωσαν το παρόν με όρεξη, καλή διάθεση και πολλά χαμόγελα, διασφαλίζοντας την απόλυτη επιτυχία του «πειράματος» πριν αυτό ξεκινήσει!
Η κυρία Τσακανίκα συμπαραστεκούμενη από την καταπληκτική παρουσιάστρια επί σειρά πολλών ετών του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών καθηγήτρια κυρία Έβελυν Ανδ. Τριανταφύλλου, καλωσόρισε τις νεαρές και νεαρούς-κατά πλειοψηφία-χορευτές λέγοντας:
«Φίλες και φίλοι καλωσορίσατε! Ο χορός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας, και μέσα από αυτόν αναδεικνύονται αξίες, ήθη και έθιμα της κάθε χώρας.
Στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών που είναι πλέον θεσμός στην πόλη του Αγρινίου, ενώνονται άνθρωποι με κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη για τον παραδοσιακό χορό και τη μουσική.
Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τη δύναμη του χορού που φέρνει κοντά τους ανθρώπους, που διατηρεί ζωντανή την ιστορία και γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν.
Σας καλούμε να απολαύσετε τα όμορφα χορευτικά μας δρώμενα που θα μας διδάξουν οι χορευτές μας και να συμμετέχετε στη γιορτή με το ίδιο πάθος που επιδεικνύουν εκείνοι.
Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας και σας ευχόμαστε να περάσετε αξέχαστα τις επόμενες ώρες!».
Χορευτές από την ομάδα του Εκουαντόρ παρατάχθηκαν στην αίθουσα και ξεκίνησαν το μάθημα ενός χορού της πατρίδας τους με απλά, μετρημένα βήματα.
Απέναντί τους χορευτές από άλλα κράτη που συμμετέχουν στο φεστιβάλ και ντόπιοι νέοι και νέες επαναλάμβαναν τα βήματα και τις κινήσεις τους.
Με απλά παραγγέλματα, ένα-δυο-τρία-τέσσερα-πέντε-έξι-επτά, αριστερά και το ίδιο δεξιά, με βήματα ένα-δυο-τρία μπροστά και πίσω, με κινήσεις ρυθμικές των χεριών, όλα ήταν κατανοητά και φαίνονταν εύκολα στους «μαθητευόμενους»!
Τους Εκουαντοριάνους διαδέχθηκαν οι Νέο-Ζηλανδοί που στις κινήσεις πρόσθεσαν και εκφράσεις του προσώπου, κάποιες ίσως λίγο αστείες για εμάς, παράδειγμα αυτές με την γλώσσα έξω και στο πλάϊ! Αλλά όλοι προσπαθούσαν να τις πετύχουν, έστω κι αν ήταν δύσκολο και προκαλούσε γέλια!
Από τους Ιταλούς «δασκάλους» ζητήθηκε να σχηματιστεί κύκλος με πιασμένους χέρι-χέρι χορευτές. Ο χώρος όσο μεγάλος κι αν είναι στην γλυπτοθήκη, τα άτομα ήταν πάνω από 150 και έτσι η μία σπείρα του κύκλου μπήκε μέσα στην άλλη! Σχηματίστηκαν πάνω από τρεις τεράστιοι κύκλοι που χόρευαν μπρος-πίσω!
Οι Λιθουανές χορεύτριες δίδαξαν αεράτους χορούς και όλοι ακολουθώντας απλά βήματα μπροστά-πίσω-δεξιά-αριστερά και κάνοντας κύκλους νόμιζες ότι πετούν πάνω από το έδαφος.
Και λέγοντας έδαφος για μια στιγμή φοβήθηκα-ίσως και άλλοι-όταν οι Νέο-Ζηλανδοί κτυπούσαν με τα βαριά τους γυμνά πέλματα το ξύλινο πάτωμα στο κέντρο της αίθουσας! Ακουγόταν λες και είναι κούφια κατασκευή, τα ρυθμικά κτυπήματα των ποδιών έκαναν εκκωφαντικό θόρυβο!
Ο Χώρος στην γλυπτοθήκη δεν επαρκούσε και όσο προχώραγε η μέρα ανέβαινε η θερμοκρασία. Γι’ αυτό τα «μαθήματα» συνεχίστηκαν στην μεγάλη στοά στο κέντρο της παλιάς λαχαναγοράς που είναι ανοιχτή κι από τις δυο πλευρές-βόρεια και νότια-και ο αέρας κάνει draught!
Εκεί οι Χαβανέζοι χορευτές δίδαξαν τους εξωτικούς χορούς τους για την επόμενη μισή ώρα!
Και η εκδήλωση έκλεισε με την μουσική της κιθάρας και τα τραγούδια του νεαρού καλλιτέχνη Θοδωρή Κουτσουπιά που χειροκροτήθηκε από όλους!
Κύλησε ένα δίωρο χωρίς να το καταλάβει η να δυσανασχετήσει κανείς, ανεξαρτήτου ηλικίας!
Το βράδυ στις 20:30 επαναλήφθηκαν τα μαθήματα χορού από τις χορεύτριες της Ιρλανδίας αυτή την φορά. Με νεανική φρεσκάδα, ενθουσιασμό και όρεξη δίδαξαν σε μικρούς και μεγάλους τα βήματα στον Ιρλανδέζικο χορό.
Το συγκρότημα από το Μπέλφαστ μοιράστηκε τα μυστικά της τεχνικής τους και οι συμμετέχοντες, είτε είχαν προηγούμενη εμπειρία είτε ήταν πρωτάρηδες στον χορό, αποκόμισαν αρκετά από τα «μυστικά» των ιρλανδέζικων χορών.
Η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά υπέροχη, γεμάτη ενέργεια και ζωντάνια, ενώ τα μέλη του συγκροτήματος καθοδηγούσαν τους συμμετέχοντες με χαμόγελα και ενθουσιασμό. Το κλίμα ήταν πολύ χαρούμενο, με γέλια και χειροκροτήματα να γεμίζουν τον χώρο, καθώς όλοι προσπαθούσαν να συγχρονίσουν τα βήματά τους με τους χαρακτηριστικούς ρυθμούς της ιρλανδικής μουσικής.
Η εμπειρία αυτή δεν ήταν απλώς ένα μάθημα χορού, αλλά μια αληθινή γιορτή της πολιτιστικής ανταλλαγής, όπου η κοινότητα του Αγρινίου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να απολαύσει μια άλλη κουλτούρα μέσα από τη μουσική και τον χορό. Η χαρά και ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτοι, κάνοντας αυτήν την εμπειρία αξέχαστη για όλους τους παρευρισκόμενους.
Αφού τελείωσε το «workshop», το συγκρότημα αποφάσισε να ξαφνιάσει τους Αγρινιώτες και να τους ευχαριστήσει για την φιλοξενία δίνοντας μια μη προγραμματισμένη παράσταση
Η πλατεία Δημοκρατίας γέμισε από τον ήχο των βημάτων και της Ιρλανδικής μουσικής, ενώ οι περαστικοί σταματούσαν ξαφνιασμένοι, παρακολουθώντας με έκπληξη και θαυμασμό. Η κορύφωση ήρθε όταν μέλη του συγκροτήματος άρχισαν να τραγουδούν ακαπέλα και μάλιστα χωρίς μικρόφωνο, προσθέτοντας μια μοναδική διάσταση στην ήδη εντυπωσιακή εμπειρία.
Η έκπληξη ήταν ολοφάνερη στα πρόσωπα των περαστικών, που από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν να απολαμβάνουν μια παράσταση που κανείς δεν είχε προγραμματίσει. Το flash mob, αυτή η απρογραμμάτιστη εκδήλωση γεμάτη ρυθμό και χαρά, έφερε κοντά ανθρώπους όλων των ηλικιών, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και δημιουργώντας μια στιγμή που θα μείνει αξέχαστη για όλους όσους την έζησαν.
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του σεμιναρίου χορών, η διευθύντρια πολιτισμού του Αγρινίου κυρία Έφη Τσακανίκα, θέλησε να ευχαριστήσει το ιρλανδικό συγκρότημα για τη συμμετοχή του και για την ευχάριστη έκπληξη που προσέφεραν στην πόλη. Σε μια κίνηση που ανέδειξε την Ελληνική φιλοξενία, πρόσφερε σε όλα τα μέλη του συγκροτήματος παγωτά και αναψυκτικά. Το συγκρότημα απόλαυσε αυτή την απλή αλλά ζεστή χειρονομία, περνώντας χαλαρό χρόνο μαζί με την τοπική κοινότητα. Η στιγμή αυτή ήταν γεμάτη χαμόγελα και συζητήσεις, με τους φιλοξενούμενους να αισθάνονται ιδιαίτερα τιμημένοι και ευγνώμονες για τη θερμή υποδοχή που έλαβαν. Η εμπειρία αυτή ενίσχυσε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, αφήνοντας μια γλυκιά ανάμνηση τόσο στους καλλιτέχνες όσο και στους διοργανωτές.
Αυτή η ιδέα των «μαθημάτων» χορού είναι σίγουρα ότι πιο έξυπνο θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς! Συγχαρητήρια στους διοργανωτές που ενσωμάτωσαν τα μαθήματα αυτά που ο Δήμαρχος ανήγγειλε στον χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.
Επόμενες χρονιές θα μπορούσε να γίνει το ίδιο σε ανοιχτούς χώρους με συμμετοχή ντόπιων σχολών χορού, μαθητών και κάθε ενδιαφερόμενου ανθρώπου. Πολλοί ίσως θα θέλανε να δοκιμάσουν εξωτικούς χορευτικούς βηματισμούς άλλων λαών. Έτσι θα ένοιωθαν υπερήφανοι κάνοντας «πρακτική εξάσκηση» όσων έχουν δει μόνο στην τηλεόραση!
Καλή συνέχεια και τις επόμενες ημέρες!
Και μην ξεχνάμε, την Κυριακή το βράδυ όλοι στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο για την τελετή λήξης του Διεθνούς Φεστιβάλ 2024!
Α.Κ.Κ.