Υπερθέαμα εξωτικών χορών στο διεθνές φεστιβάλ στο Αγρίνιο

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Βραδιά εγκαινίων του Διεθνούς Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών από άλλες πατρίδες ήταν η Πέμπτη 22 Αυγούστου στο Αγρίνιο.

Χορευτές από διαφορετικές χώρες της γης, έφεραν τις παραδόσεις, την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους και  εντυπωσίασαν με τους πρωτότυπους χορούς τους, που όλοι στην μεγάλη πλατεία της Δημοκρατίας παρακολούθησαν με θαυμασμό.

Η ανυπέρβλητη ταλαντούχα πολύγλωσση παρουσιάστρια κυρία Έβελυν Ανδ. Τριανταφύλλου με την εξαιρετική της γλωσσική ευστροφία έφερε κοντά στους χιλιάδες θεατές τους χορευτές με τις μελετημένες περιγραφές της.

Με αστείρευτο λεξιλόγιο περιέγραψε τις ομάδες που ήρθαν από τόσο μακριά, τις καλωσόρισε στις γλώσσες τους και προσπάθησε να προφέρει και τα-δύσκολα πολλές φορές-ονόματα των χορευτικών τους  γκρουπ.

Η έναρξη της αλησμόνητης βραδιάς έγινε με την «κάθοδο» των συγκροτημάτων στον κεντρικό δρόμο του Αγρινίου, την οδό Παπαστράτου και το καλωσόρισμά τους από την παρουσιάστρια. Η οποία συνομίλησε με τους  αρχηγούς της κάθε ομάδας, ενώ οι συνοδοί εθελοντές οδηγούσαν τους «σημαιοφόρους» των ομάδων στην εξέδρα και τους χορευτές στον χώρο αναμονής στα παρασκήνια. Εκεί άλλοι εθελοντές τους πρόσφεραν κρύα νερά και απαντούσαν στις ποικίλες ερωτήσεις τους.

Γιατί όσο «παράξενοι» κι αν μας φαίνονται εμάς των «ντόπιων» οι «ξένοι», άλλο τόσο και αυτοί θέλουν να μάθουν πράγματα για τον τόπο μας. Και αυτό το έδειξαν με τον τρόπο που παρακολούθησαν τους δικούς μας παραδοσιακούς χορούς που άνοιξαν την υπέροχη μουσικο-χορευτική εκδήλωση!

Τα λόγια του καλωσορίσματος της παρουσιάστριας ακολουθούν:

«Καλωσορίσατε στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Αγρινίου! Είναι μεγάλη μας χαρά να σας έχουμε όλους εδώ απόψε, για να γιορτάσουμε μαζί την ποικιλομορφία και τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτή την στιγμή ακούμε τα συγκροτήματα που παρελαύνουν στους δρόμους την πόλης μας. Κατεβαίνουν την κεντρική μας οδό, την οδό των ευεργετών της πόλης,  την οδό Παπαστράτου.

Είναι τόσο όμορφο να βλέπουμε σήμερα τόσους πολιτισμούς να ενώνονται μέσα από τη μουσική και τον χορό.

Ανυπομονούμε να δούμε τα επόμενα συγκροτήματα να μας παρουσιάζουν τις παραδόσεις τους.

Τι υπέροχη βραδιά για έναν τόσο όμορφο πολιτιστικό εορτασμό! Η ατμόσφαιρα απόψε είναι γεμάτη χαρά και ενθουσιασμό!

Ας τους χειροκροτήσουμε όλοι μαζί! Μη διστάσετε να συμμετέχετε κι εσείς με τα χειροκροτήματά σας και την ενέργειά σας! Τώρα αν νιώθετε το ρυθμό, μπορείτε να χορέψετε μαζί μας!»

Όταν λίγο μετά τις εννιά ολοκληρώθηκε η «παρέλαση», η παρουσιάστρια κυρία Έβελυν κάλεσε στην εξέδρα τον Δήμαρχο της πόλης κύριο Γεώργιο Παπαναστασίου για να χαιρετίσει την εκδήλωση.

Ο Δήμαρχος μίλησε με ενθουσιασμό για την κορυφαία διοργάνωση του Δήμου που γίνεται αυτές τις μέρες όχι μόνο στην πόλη αλλά και σε κωμοπόλεις περιφερειακά στον Δήμο. Μετά από έναν σύντομο «διάλογο» με την Έβελυν για το «τι γίνεται στο Αγρίνιο», καλωσόρισε τα συγκροτήματα που ήρθαν από όλες τις ηπείρους του κόσμου στην αγαπημένη όλων φιλόξενη πόλη του Αγρινίου. Ακολουθούν λίγα από τα λόγια του.

«….Γινόμαστε μέτοχοι, γινόμαστε συμμέτοχοι σ’ αυτή την διοργάνωση και μέσα από αυτή την δράση ενώνουμε τις φωνές μας, την κίνηση, τους πολιτισμούς μας, του δικού μας πολιτισμού με τους πολιτισμούς τόσων χωρών. Εγώ θέλω να πω ότι για άλλη μια χρονιά οι Αγρινιώτες το αγκάλιασαν, η πλατεία, όπως την βλέπω τώρα κι από πάνω, είναι κατάμεστη. Διασκεδάστε, πραγματικά είναι ένας θεσμός που κάνει την πόλη μας να πηγαίνει ακόμα πιο ψηλά! Πραγματικά θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο, ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλους τους ανθρώπους που έχουν πασχίσει, γιατί κάθε χρόνο υπάρχουν άνθρωποι που πασχίζουν!

Το συγκεκριμένο τμήμα του πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου, τα παιδιά από τα τμήματα όλα των κομματιών της πρώην ΚΕΔΑ που είναι ένα τμήμα πλέον του Πολιτισμού,  της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου, όλοι οι εθελοντές που πραγματικά δίνουν την ψυχή τους για όλο αυτό, γιατί τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς αυτούς.

Και βέβαια θέλω να ευχαριστήσω τον Φάνη Τσιάμη, Φάνη που είσαι; Ανέβα επάνω και την Έβελυν που κάθε χρόνο, κάνει τόσο σπουδαία δουλειά!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, ένα μεγάλο μπράβο από όλο το Αγρίνιο για όλους όσους δίνουν αυτό τον αγώνα γι’ αυτή την μεγάλη προσπάθεια, να κάνουμε αυτόν τον θεσμό που είναι ο μεγαλύτερος που υπάρχει στην χώρα, ακόμα πιο μεγάλο!

Καλή συνέχεια! Κηρύσσω την έναρξη του Φεστιβάλ! Ένα μεγάλο Μπράβο σε όλους! Καλή επιτυχία, να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε, πραγματικά να γίνουμε ένα με όλους αυτούς τους λαούς όλου του κόσμου!»   

Η παρουσιάστρια ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και ο χοροδιδάσκαλος και παρουσιαστής Φάνης Τσιάμης επίσης με τα λόγια:

«Κύριε Δήμαρχε για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά το κέντρο της πόλης είναι γεμάτο, οι Αγρινιώτες είναι εδώ γιατί αγαπάνε αυτή την διοργάνωση».

Και απευθυνόμενος στους πάνω από δυο  χιλιάδες θεατές πρόσθεσε: «Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας!».

Η παρουσιάστρια ξεκίνησε την εκδήλωση με «Ελλάδα!».

Χόρεψαν το «Χορευτικό τμήμα του Δήμου Αγρινίου» και το τμήμα του «Πνευματικού Κέντρου».

Ακολούθησαν οι χοροί των φιλοξενούμενων χορευτών με ξεκίνημα (και κλείσιμο της βραδιάς) από το χορευτικό συγκρότημα του Εκουαντόρ, χώρας της Νοτίου Αμερικής, που στην Ελλάδα την λέμε κράτος του Ισημερινού.

Ακολούθησε η Λιθουανία. Η επικεφαλής χορεύτρια εξήγησε μέσω της διερμηνέως Έβελυν τι σημαίνουν οι πολύχρωμες κορδέλες που οι κοπέλες της πατρίδας τους φοράνε στα μαλλιά τους. Και έβαλε ένα ερώτημα για τους θεατές! Όποιος «καταφέρει» να μετρήσει τις κορδέλες που φορούν οι χορεύτριες (οι ανύπανδρες τις φοράνε), θα κερδίσει ένα βραβείο!

Πραγματικά μετά τους εξαιρετικούς χορούς τους, η ίδια χορεύτρια ρώτησε αν κάποιος μέτρησε τις κορδέλες.

Πολλοί σήκωσαν τα χέρια τους και αυτή ρώτησε ένα κορίτσι από τα δεκάδες που παρακολουθούσαν την εκδήλωση στο κέντρο της πλατείας.

Το κορίτσι δεν μάντεψε σωστά, είπε πέντε και η χορεύτρια ξαναζήτησε να σηκώσουν τα χέρια όποιοι πιστεύουν ότι ξέρουν.

Από τους πρώτους σήκωσε το χέρι και η κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που καθόταν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων δεξιά από τον Δήμαρχο.

Η Λιθουανή την ρώτησε «Πόσες κορδέλες;» και εκείνη απάντησε: «επτά».    

«Σωστά», συμφώνησε η χορεύτρια και παρακάλεσε την παρουσιάστρια να ανέβει στην εξέδρα η κυρία με τα «κίτρινα»! (in the first line the lady with the yellow blouse).

Η έκπληξή μου ήταν πολύ μεγάλη! Γιατί ξέρω ότι την «νικήτρια» την λένε Μαρία και έχοντας ταξιδέψει στις χώρες της Βαλτικής την δεκαετία του 1970, έχω ακούσει αμέτρητες φορές το δημοφιλές, στα κέντρα των χωρών του Ανατολικού μπλοκ, τραγούδι «Μαρία με τα κίτρινα»! Φυσικά η νεαρή χορεύτρια είναι απίθανο (;) να ξέρει το παλιό τραγούδι και βλέποντας μία κυρία με την εντυπωσιακή κίτρινη μπλούζα να την επέλεξε.

Τελικά το δώρο που παρέλαβε η κυρία Παπαγεωργίου ήταν μία υφασμάτινη τσάντα με το όνομα του συγκροτήματος της Λιθουανίας.

Επόμενο γκρουπ ήταν οι καταπληκτικές νεαρές χορεύτριες του χορού  Irish dance από την Ιρλανδία!

Εντυπωσίασαν τους θεατές με την τεχνική τους, τον συγχρονισμό τους και την τέλεια ομοιογένεια σιλουέτας, ενδυμασίας, παπουτσιών και ρυθμού.

Αν και αυτό το είδος χορού  έχει εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα είναι πολύ λίγο γνωστό.  

Επόμενο γκρουπ ήταν της Αρμενίας. Ξεκίνησε με μια χορεύτρια μόνη που για 2,5 λεπτά της ώρας μαγνήτισε όλα τα βλέμματα. Ακολούθησαν 8 χορεύτριες για έναν χορό τριών λεπτών και μετά τρείς χορευτές έκαναν εντυπωσιακή εμφάνιση με πηδηχτά βήματα, ενώ στο δεύτερο λεπτό της παράστασής τους τους ακολούθησε η πρώτη χορεύτρια!

Ακολούθησε η Νέα Ζηλανδία με εντυπωσιακούς χορούς των  Μαορί, των αυτόχθονων κατοίκων της μακρινής χώρας.

Και αυτοί ήταν πολύ εντυπωσιακοί με τους παλιούς τους χορούς, άγνωστους στους Ευρωπαίους που έφθασαν εκεί στην χώρα τους μόλις πριν λίγους αιώνες.

Επόμενη χώρα που εντυπωσίασε με την γρηγοράδα των χορευτών της ήταν η Λετονία. Μια χώρα  που τον τελευταίο αιώνα πέρασε πολλά δεινά, αλλά χάρις στο κουράγιο όσων επέζησαν προοδεύει με γρήγορους ρυθμούς. Πολλά πράγματα δεν γνωρίζουμε γι’ αυτή την χώρα! Όπως για τις ψηλές και όμορφες γυναίκες της, τα απέραντα δάση της, την αγάπη των κατοίκων της για την μουσική και το ένα εκατομμύριο λαϊκά τους τραγούδια!

Επόμενο γκρουπ οι γείτονές μας οι Ιταλοί. Ήρθαν από την Σικελία, μια πόλη κοντά στο Παλέρμο και χόρεψαν στον ρυθμό της παραδοσιακής Ταραντέλας. Άψογοι χορευτές οι ευγενείς και ρομαντικοί Ιταλοί χειροκροτήθηκαν-όπως άλλωστε έγινε με όλα τα συγκροτήματα-από την γεμάτη μέχρι τέλους της εκδήλωσης πλατεία!   

Οι χορευτές της Χαβάης εντυπωσίασαν με τους ήχους που βγαίνουν από τα τεράστια όστρακα που βρίθουν στον ωκεανό τους. Και αυτοί με τις εξωτικές τους φορεσιές εντυπωσίασαν το κοινό. Άνδρες και γυναίκες λικνίστηκαν στην εξέδρα σε χορούς γρήγορους και αργούς, ακολουθώντας τους ρυθμούς της μουσικής τους.

Οι χορευτές της Σερβίας με στολές που έχουν ηλικία 200 ετών χόρεψαν σε μουσική ακορντεόν και βιολιού και πρόσφεραν ένα αξέχαστο θέαμα.

Και την λαμπρή εκδήλωση την έκλεισε, όπως ξαναγράφτηκε, το Τροπικό Εκουαντόρ. Μια χώρα που έχει πολλές αντιθέσεις, όπως και μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Σε πτήση από το Κίτο, την πρωτεύουσα του Ισημερινού στα 2.850 μέτρα, για το παραλιακό Εσμεράλντας, το αεροπλάνο πήρε…κατηφορική πορεία! Αισθητή μέσα στην καμπίνα γιατί έπρεπε το αεροπλάνο να χάσει τρία χιλιόμετρα ύψους σε σύντομο χρόνο! Ενώ στην πολύωρη πορεία από το Εσμεράλντας στο Κίτο με αυτοκίνητο, η πορεία είναι συνεχόμενη ανηφόρα!

Και για την ιστορία, στην παραπάνω διαδρομή πριν μπούμε στην πρωτεύουσα, συναντούμε στα δεξιά του δρόμου μια τεράστια «μπάλα»-υδρόγειο σφαίρα-που την διασχίζει μια γραμμή στην περιφέρειά της συμβολίζοντας τον Ισημερινό, που εκείνη την στιγμή «κροσσάρουμε» σε μηδέν Γεωγραφικό πλάτος!

Παρόντες στην άκρη της πλατείας, κοντά στην εξέδρα, είχαν «ανεπίσημο» στέκι οι εθελοντές διασώστες. Ο επικεφαλής διασώστης του ΕΚΑΒ κ. Βασίλης Καραμάνης, Αντιπρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Αγρινίου, μου είπε ότι στο αντίστοιχο περσινό φεστιβάλ πρόσφεραν πρώτες βοήθειες σε δέκα περιπτώσεις. Φέτος ευτυχώς δεν είχαμε-μέχρι στιγμής-κάποιο μικροατύχημα. Τους ευχαριστούμε για το πολύωρο εθελοντικό «stand by» στον χώρο διεξαγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ.

Τον άψογο συντονισμό του ήχου στον τεράστιο χώρο της πλατείας έφεραν εις πέρας οι «επί ποδός» τεχνικοί, πατέρας και γιός Τραγουδάρα.

Με το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών που γίνεται κάθε χρόνο στο Αγρίνιο δεχόμαστε Πολιτιστικές πληροφορίες από μακρινούς τόπους που δεν πρόκειται ποτέ να επισκεφθούμε. Είναι μια ευκαιρία για όλους να αντικρύσουν παραδοσιακές συνήθειες άλλων λαών και να αποκτήσουν πλατύτερη σκέψη για τον γαλάζιο πλανήτη που κατοικούμε.

Πραγματικά όλοι όσοι πασχίζουν να στηρίξουν τον πολιτισμό στον τόπο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Αυτοί οι άνθρωποι δεν κάνουν «αγγαρεία». Δουλεύουν με ενθουσιασμό γιατί πιστεύουν σ’ αυτό που κάνουν. Και αυτό φαίνεται πεντακάθαρα στα πρόσωπά τους που «ακτινοβολούν», όπως πχ. στα μέλη της «Ακτίνας Εθελοντισμού», που δεν ψάχνουν «καρέκλες» για να «ξεκουραστούν» αλλά μοιράζουν καρέκλες σε όποιους τις χρειάζονται. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, που για μήνες «σπάνε» το κεφάλι τους για να ταιριάξουν το «πάζλ» της διοργάνωσης που αντιμετωπίζει χιλιάδες αντιξοότητες που πρέπει να ξεπεραστούν. Και αυτό επιτυγχάνεται «κουβαλώντας» την δουλειά στο σπίτι τους, και με την σκέψη τους όλο το 24ωρο συγκεντρωμένη στην λύση των μόνιμων προβλημάτων αλλά και της τελευταίας στιγμής.

Τα παρακάτω κείμενα είναι για όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το φεστιβάλ. Αλλά και για αυτόν που το παρακολούθησε αλλά δεν τα άκουσε όλα. Διαβάζοντας κανείς τους  προλόγους που η Παρουσιάστρια καθηγήτρια κυρία Έβελυν Ανδ. Τριανταφύλλου εκφώνησε, παρουσιάζοντας τα ξένα συγκροτήματα την Πέμπτη το βράδυ στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο, είναι σίγουρο ότι θα μάθει πολλά πράγματα.    

------------------ο------------------

01--- Εκουαδόρ 2024

Ξέρετε, είναι πολύ όμορφο και ιδιαίτερα τιμητικό αυτό που επιθυμεί να κάνει το επόμενο συγκρότημα, το Εκουαδόρ. Θέλει να μας δείξει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία αλλά και διαφορετικούς χορούς με ποικιλία κοστουμιών. Για αυτόν τον λόγο, θα χωρίσουμε την εμφάνισή τους σε δύο μέρη, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν κοστούμια και να μας παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό στη δεύτερη εμφάνιση. Σε αυτή την πρώτη εμφάνιση, λοιπόν, θα δούμε τον χορό με τίτλο

Το Καρναβάλι στην Επαρχία Chimborazo  από την Περιοχή Sierra

 Το επιβλητικό ηφαίστειο Chimborazo, με υψόμετρο 6.263 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κατέχει την μεγαλύτερη απόσταση στον κόσμο από το κέντρο της Γης μέχρι την κορυφή ενός βουνού, υπερβαίνοντας ακόμα και το Έβερεστ, λόγω της διόγκωσης του πλανήτη στη γραμμή του Ισημερινού και της στένωσης στους πόλους. Το ηφαίστειο Chimborazo βρίσκεται στο κέντρο του Εκουαδόρ, στην περιοχή Sierra, και από εκεί παίρνει το όνομά της η επαρχία, όπως και οι κοινότητες των ιθαγενών που είναι εγκατεστημένες γύρω από το ηφαίστειο. Το κλίμα είναι ψυχρό, περίπου 10°C, και γι' αυτό οι ιθαγενείς φορούν ποικιλία ενδυμασιών με χρώματα και χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούν από άλλες κοινότητες του Εκουαδόρ.

Πιο συγκεκριμένα θα μας παρουσιάσουν το καρναβάλι της πόλης Guamote, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του Εκουαδόρ, και όπου λαμβάνουν χώρα ιδιαίτερες ιστορίες στις οποίες ζευγάρια γνωρίζονται και ερωτεύονται.

Μπιένβανίδο Ecuador

Από το κέντρο του κόσμου, εκεί όπου κάθε πόλη έχει το δικό της χρώμα, το φολκλορικό μπαλέτο Jari Taki από το Εκουαδόρ μας παρουσιάζει ένα δείγμα της ποικιλομορφίας και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μέσα από χορογραφίες που αναδεικνύουν τα έθιμα και τις παραδόσεις του.

Για όσους δεν ήταν κοντά μας νωρίτερα, να υπενθυμίσουμε ότι το χορευτικό συγκρότημα Jari Taki χώρισε την εμφάνισή του σε δύο μέρη, ώστε να αλλάξουν κοστούμια και να μας δείξουν την ποικιλομορφία του τόπου τους και, κατ’ επέκταση, του πολιτισμού τους.

Το Εκουαδόρ χωρίζεται σε τρεις κύριες περιοχές με βασικό γνώμονα τις Άνδεις, την Δυτική πλευρά, την ανατολική και το κέντρο. Στο 1ο μέρος είδαμε χορό του κέντρου επηρεασμένο από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το ηφαίστειο.

Στο δεύτερο μέρος της εμφάνισης, θα απολαύσουμε έναν χορό που σχετίζεται με την Ανατολική ή Αμαζονιακή περιοχή του Εκουαδόρ.

Ο χορός αυτός εκφράζει τη βαθιά σύνδεση των κοινοτήτων της Αμαζονιακής περιοχής με τη φύση. Η Ανατολική περιοχή, με τα πλούσια τροπικά δάση και την αδιάκοπη ροή των ποταμών που τροφοδοτούν τον Αμαζόνιο, χαρακτηρίζεται από την υψηλή υγρασία και τη μοναδική βιοποικιλότητα. Οι ενδυμασίες που θα δούμε σε αυτόν τον χορό αντανακλούν τις παραδόσεις και τα έθιμα των διαφορετικών κοινοτήτων της περιοχής, με κάθε κοινότητα να έχει τη δική της χαρακτηριστική ενδυμασία και διακοσμητικά στοιχεία, όπως οι γραμμές στα πρόσωπα που συμβολίζουν την οικογενειακή και φυλετική ταυτότητα.

Το Εκουαδόρ χωρίζεται σε τρεις κύριες περιοχές:

1.Η δυτική πλευρά, γνωστή ως η περιοχή της Ακτής, περιλαμβάνει πεδιάδες, βουνά και όμορφες παραλίες.

2.Στο κέντρο της χώρας, οι Άνδεις σχηματίζουν την περιοχή της Σιέρα, με ψυχρό κλίμα και μέση θερμοκρασία 16°C.

3.Στην ανατολική πλευρά των Άνδεων βρίσκεται η Ανατολική ή Αμαζονιακή περιοχή, πλούσια σε τροπικά δάση και ποτάμια.

02--- Λιθουανία

Προχωράμε στο βραβευμένο νεανικό συγκρότημα από το Βίλνιους της Λιθουανίας  Sietuva .  Στα Λιθουανικά, Sietuva σημαίνει «συμβολή λιμνών ή ποταμών».  Φαίνεται πως το περιβάλλον είναι σημαντικό για το γκρουπ αλλά και την χώρα, μάλιστα στις πληροφορίες που ζητήσαμε για τα συγκροτήματα  μας ανέφεραν πόσο σημαντική είναι η οικολογία σήμερα στη Λιθουανία  και ότι επιτέλους αρχίσαμε επί  της ουσίας να κατανοούμε την οικολογία με την Ελληνική προέλευση του όρου, που είναι "οίκος" - το σπίτι. Έτσι λοιπόν το σπίτι και η ζωτικότητα γίνονται τα συνδετικά στοιχεία των χορών τους.

Το συγκρότημα αποτελείται από νέα και ταλαντούχα παιδιά που φιλοδοξούν να δώσουν μια πιο νεανική ματιά, στη φολκλορική χορευτική παράδοση της Λιθουανίας…Ξέρετε ζητήσαμε από τα συγκροτήματα να μας στείλουν ένα βιντεάκι ώστε να το ανεβάσουμε στα μέσα και να έχετε  και εσείς την ευκαιρία να τους γνωρίσετε πριν την βραδιά ή και πιο ανεπίσημο, φιλικό επίπεδο. Οι Λιθουανοί στείλανε πραγματικά το πιο εμπνευσμένο βίντεο γι’ αυτό μπείτε στα social media να το δείτε και επιβραβεύστε την προσπάθεια τους με ένα like ή ένα σχόλιο.

Και τώρα η έκπληξη! Σας έχω δώσει να καταλάβετε πως αυτό το νεανικό γκρουπ απολαμβάνει τα παιχνιδίσματα και την δια δράση. Γ’ αυτό και ως ενθύμιο της σημερινής βραδιάς θα προσφέρουν  ένα αναμνηστικό δωράκι από την χώρα τους σε όποιον μεχρι το τέλος της παράστασής τους καταφέρει να μετρήσει πόσες μεταξωτές κορδέλες έχει το γυναικείο  στεφάνι. Στο τέλος της παράστασης θα σας κάνουμε την ερώτηση και ο πρώτος που θα σηκώσει χέρι και πει την σωστή απάντηση θα κερδίσει το δώρο  των παιδιών.

Σβέηκι Ατβίκε Lithuania

03--- ΙΡΛΑΝΔΙΑ 2024

Κυρίες και κύριοι, απόψε έχουμε την τιμή να υποδεχτούμε στη σκηνή ένα συγκρότημα που ενσαρκώνει όχι μόνο την τέχνη και την παράδοση, αλλά και την ενότητα και τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος. Το Trim The Velvet Irish Dance Group έρχεται από τη Βόρεια Ιρλανδία για να μας μεταφέρει στους μαγευτικούς ρυθμούς της ιρλανδικής παράδοσης.

Ιδρύθηκε το 1992, κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων στη Βόρεια Ιρλανδία, και  η καινοτομία του συγκροτήματος αυτού είναι ότι ξεκίνησε με έναν στόχο που παραμένει εξίσου σημαντικός σήμερα: να φέρει κοντά παιδιά από διαφορετικές θρησκείες και κοινότητες μέσω της τέχνης του Ιρλανδικού χορού. Υπό την καθοδήγηση της Kathy O’Connor, αυτές οι υπερήφανες και δυναμικές γυναίκες χορεύτριες ενσωματώνουν την παράδοση, τη μουσική και το τραγούδι της Ιρλανδίας, διατηρώντας την κληρονομιά ζωντανή.

Η αποψινή τους παράσταση θα ξεκινήσει με Α Καπέλα έναν δυναμικό ρυθμικό πρόλογο με σκληρά παπούτσια και θα συνεχίσει με την κομψότητα των Reels και των Jigs, δημιουργώντας εντυπωσιακά χορευτικά σχήματα. Θα μας συγκινήσουν με τον αγαπημένο ιρλανδικό ύμνο "Danny Boy", ερμηνευμένο Α Καπέλα, και θα ολοκληρώσουν την παρουσίασή τους με το πανέμορφο "The Parting Glass", αφήνοντας μας με την αίσθηση ότι η αποψινή αποχώρηση είναι μόνο προσωρινή και οι φίλοι θα ενωθούν ξανά.

(Το όνομα τους, Trim The Velvet, είναι εμπνευσμένο από έναν παραδοσιακό ιρλανδικό ρυθμό (Reel) και τα εντυπωσιακά τους κοστούμια, φτιαγμένα από μαύρο βελούδο με σμαραγδί πράσινες κάπες και χειροποίητες δαντέλες, αποτελούν σήμα κατατεθέν της σχολής τους. Οι χορεύτριες, φορώντας μαύρα καμβά παντοφλάκια για τους ελαφρούς χορούς και βαρύτερα παπούτσια με φάιμπεργκλας για τους δυναμικούς, γρήγορους ρυθμούς, θα μας χαρίσουν ένα ταξίδι μέσα από την τέχνη του ιρλανδικού χορού.)

Ας τους υποδεχτούμε με ένα ζεστό χειροκρότημα και ας απολαύσουμε την τέχνη και τη ζωντάνια της ιρλανδικής παράδοσης!

04--- Armenia 2024

Ψάχνοντας περισσότερες πληροφορίες για να μοιραστώ μαζί σας σχετικά με το Αρμένικο συγκρότημα που έρχεται ευθύς αμέσως στην σκηνή  έπεσα πάνω σε ένα εξαιρετικό τίτλο  ενός άρθρου που μιλούσε για την συμβολή των Αρμένικων χορών στην πολιτιστική ταυτότητα του τόπου. Ο τίτλος έλεγε «Ο χορός είναι η συμπύκνωση της εθνικής ταυτότητας». Σίγουρα δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε την σημασία του χορού στην εθνική ταυτότητα κάθε τόπου πιστεύω όμως ότι ο τίτλος αυτός δείχνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν οι Αρμένιοι στον χορό. Μέσα από τους χορούς τους, αποτυπώνονται ζωντανά κομμάτια της εθνικής τους ταυτότητας, ενώ το μεράκι και το ταλέντο τους φανερώνουν τη μεγάλη φροντίδα που δίνουν στην πιστή αναπαράσταση αυτών των στοιχείων.

Αρτσαπ το όνομα του συγκροτήματος από την Αρμενία από το Αμποβιάν Υπεύθυνος του Συγκροτήματος ο κύριος Edgar Karapetyan Καραπετζάν.

Θα δούμε 3 χορούς: Ashtaraki, Shalaxo,, Vayazshapat

Φέτος, γιόρτασαν την 10η επέτειό τους με μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο Γερεβάν, και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα τους φιλοξενήσουμε στην πόλη μας για να μας μεταφέρουν την πλούσια κουλτούρα και το πάθος τους για τον χορό.

Let’s welcome on stage the Armenian ensemble Artsap

Μπαρί Γκαλούστ Armenia

05--- ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ 2024

Με ιδιαίτερη τιμή καλωσορίζουμε το χορευτικό συγκρότημα Wheiao Haka (ΦΕΗ ΑΟ ΧΑΚΑ)  φως της ημέρας ή δημιουργία του κόσμου του φωτός, από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία, μια χώρα που απέχει περισσότερα από 17.000 χιλιόμετρα από την Ελλάδα! Το συγκρότημα φέρνει μαζί του την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Μαορί, τους αυτόχθονες λαούς της Νέας Ζηλανδίας, προσφέροντάς μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε την αυθεντικότητα και την πνευματικότητα των παραδόσεών τους. Η ομάδα δημιουργήθηκε για να τιμήσει τους προγόνους και να φέρει τις διδασκαλίες τους στον σύγχρονο κόσμο. Η χορευτική ομάδα Wheiao Haka είναι ένας τοπικός, πολιτιστικός θησαυρός με εξαιρετική ζωτικότητα, πάθος, δύναμη και αθλητικότητα.

Θα μας χορέψουν ένα παραδοσιακό χορό χρησιμοποιώντας τα  κοχύλια ως μουσικό όργανο. Μιλάει για την άφιξη  τους στην Νεα Ζηλανδία με οδηγό τα άστρα. Ο  2ος χορός λέγετε Πόι, σε αυτόν χρησιμοποιούν ένα παραδοσιακό όργανο το πόι που χρησιμοποιούταν αρχικά από τους άντρες για εξάσκηση αλλά  στις μέρες το χρησιμοποιούν και τα 2 φύλλα. Τέλος θα δούμε το παραδοσιακό , ίσως τον πιο διάσημο χορό τον Χάκα έναν πολεμικό χορό που μιλά όπως μας είπαν για τους προγόνους τους

Οι χορευτές του Wheiao θα μας μεταφέρουν στον κόσμο των Μαορί, με εντυπωσιακούς χορούς και τραγούδια που εκφράζουν τη σύνδεση τους με τη φύση, την κοινωνική τους δομή και την περηφάνια για την ταυτότητά τους. Η απόσταση που διένυσαν για να βρεθούν κοντά μας αναδεικνύει την αφοσίωσή τους στην προώθηση του πολιτισμού τους. Ετοιμαστείτε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία, καθώς το Wheiao φέρνει την παράδοση των Μαορί στην πόλη μας, μέσα από χορούς και τραγούδια γεμάτα δύναμη και ψυχή

Η χορευτική ομάδα Wheiao Haka έχει ένα όραμα να παρουσιάσει τις παραστατικές τέχνες Μāori με έναν δυναμικό, σύγχρονο και εξαιρετικά παραδοσιακό τρόπο. Η ομάδα προωθεί την πολιτιστική κατανόηση και καλεί το κοινό να συμμετάσχει σε μια πολιτιστική ανταλλαγή από τη σκηνή και εκτός σκηνής δημιουργώντας δια βίου φιλίες.

Wheiao σημαίνει “φως της ημέρας” ή “δημιουργία του κόσμου του φωτός”. Η ομάδα δημιουργήθηκε για να τιμήσει τους προγόνους και να φέρει τις διδασκαλίες τους στον σύγχρονο κόσμο. Κάθε μέλος της φέρνει τις δικές του δεξιότητες και γνώσεις του Te Ao Māori (ο Κόσμος Μāori) στη διεθνή σκηνή.

Η χορευτική ομάδα Wheiao Haka είναι ένας τοπικός, πολιτιστικός θησαυρός με εξαιρετική ζωτικότητα, πάθος, δύναμη και αθλητικότητα. Έχει ενθουσιάσει διεθνή ακροατήρια με έναν μοναδικό συνδυασμό Μāori τραγουδιών, χορού και πολιτιστικής κληρονομιάς της. Προηγούμενα φεστιβάλ λαογραφίας στα οποία έχει συμμετάσχει έγιναν στις Κάτω Χώρες,την Ιταλία,την Ισπανία, τα Κανάρια Νησιά,τη Χώρα των Βάσκων,το Βέλγιο και την Ελλάδα. Αυτά τα φεστιβάλ λαογραφίας συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εξέλιξη του Kapa Haka (παραστατικές τέχνες Μāori) της Νέας Ζηλανδίας. Παρέχουν επίσης μια διεθνή πλατφόρμα για τις χορευτικές ομάδες Kapa Haka, ώστε να παρουσιάζουν τον πολιτισμό Μāori σε όλο τον κόσμο.

Ταξίδεψαν από τόσο μακριά για να έρθουν στο Αγρίνιο, να έρθουν στην πόλη μας. Τους αξίζει το πιο θερμό σας χειροκρότημα.

Χάρε Μάη New Zealand

06-- Λετονία 2024

Με εμπειρία 60 ετών, το συγκρότημα Vizbulite (Βίζμπουλίτε) από την όμορφη πόλη της Σιγκούλντα της Λετονία ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών μας. Με συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ και παραγωγές παραστάσεων και κονσέρτων, στοχεύουν πάντα σε ένα υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα. Σήμερα θα δούμε κοστούμια της περιοχής Valmiera, τα οποία είναι αρκετά εντυπωσιακά, με το κόκκινο χρώμα να είναι κυρίαρχο.  Ετοιμαστείτε να απολαύσετε μια παράσταση που συνδυάζει παράδοση και αριστεία! Σήμερα θα δούμε 3 χορούς με παιχνιδίσματα  των  οποίων τα ονόματα δυσκολευομαι να προφέρω : Pieci vilki kazu rāja", "Govju kazaks", "Pelīšu polka".

Νομίζω όμως πως μου είναι πιο εύκολο να τους καλωσορίσω στην γλώσσα τους

Λάηπνι Λάντζα(ου)μ

With 60 years of experience, the Vizbulite ensemble from the beautiful city of Sigulda, Latvia, raises the bar for what we can expect. Their participation in international festivals and the production of performances and concerts consistently aim for the highest quality. Get ready to enjoy a performance that seamlessly blends tradition with excellence. We can't wait to see their heritage come to life on stage!

Ανυπομονούμε να δούμε την παράδοσή τους να ζωντανεύει στη σκηνή!

06--- ΙΤΑΛΙΑ 2024

Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε το Centro Culturale Terrazzani από τη γραφική Trabia, κοντά στο Παλέρμο της Ιταλίας, στο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αγρινίου! Μια γοητευτική πόλη της Σικελίας που μάλιστα είναι γνωστή  και ως η γενέτειρα των ζυμαρικών, συγκεκριμένα του τύπου vermicelli με αναφορές σε έγγραφα που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα.

Η πόλη, που βρίσκεται κατά μήκος της ακτής, είναι επίσης γνωστή για την εκπληκτική θέα της στη Θάλασσα της Τυρρηνίας αλλα και την ιστορική της αρχιτεκτονική, η οποία που αντανακλά επιρροές από Έλληνες, Ρωμαίους, Άραβες αλλά και Νορμανδούς. Διατηρώντας ωστόσο τον  παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Αγαπητοί φίλοι, απόψε έχουμε την τιμή να απολαύσουμε τρεις μοναδικές εκδοχές της παραδοσιακής ιταλικής Ταραντέλας. Ξεκινάμε με την δυναμική Cardinale, που με τον ζωηρό της ρυθμό εκφράζει τη χαρά και την ελευθερία της ψυχής. Στη συνέχεια, θα δούμε τη Vecchia, έναν χορό με βαθιές ρίζες στην παράδοση, που συμβολίζει τη σοφία και τη διαχρονικότητα. Τέλος, η Aragonese, με τον επιβλητικό της χαρακτήρα, φέρνει μια αίσθηση μεγαλείου και περηφάνιας. Κάθε χορός αφηγείται τη δική του ιστορία, προσκαλώντας μας σε ένα ταξίδι στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ιταλίας. Ας υποδεχτούμε τους χορευτές με ένα θερμό χειροκρότημα!

(Από το 1982, το Centro Culturale Terrazzani μεταφέρει αυτη την πλούσια παράδοση της Σικελίας σε όλο τον κόσμο. Μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς και τα πολύχρωμα κοστούμια τους, το συγκρότημα μας προσφέρει μια αυθεντική γεύση του σικελικού πολιτισμού, συνδυάζοντας παρελθόν και παρόν με πάθος.)

Μπενβενούτι Αμίτσι!!

07--- ΧΑΒΑΗ 2024

Κυρίες και κύριοι, ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε σε έναν εξωτικό παράδεισο, Σήμερα, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Χαβάη μέσα από χορούς που αποπνέουν ζωντάνια, αρμονία και σεβασμό στη φύση και την παράδοση. Και θα σας το αποδείξω λέγοντάς σας πως τα κοστούμια τους, φτιαγμένα από υλικά που προέρχονται από τη γη και τη θάλασσα των νησιών τους, συμβολίζοντας τη βαθιά σύνδεση των ανθρώπων αυτών με τη φύση. Κάθε χρώμα και κάθε αξεσουάρ έχει τη δική του σημασία, προσθέτοντας επιπλέον μαγεία στις παραστάσεις τους. Για παράδειγμα το κόκκινο και το κίτρινο είναι τα παραδοσιακά χρώματα της Χαβάη και συμβολίζουν αρχοντιά και δύναμη  και γενικά κάθε χρώμα αναπαριστά ένα από τα νησιά της Χαβάς  πχ Κόκκινο για την Χαβάη ροζ για το Μάουι   Μωβ για το Kauai &Κίτρινο για το Oahu.  Τα καλύμματα, τα υφάσματα εισήχθησαν από τους ιεραπόστολους και τους Ευρωπαίους για να επιδείξουν σεμνότητα, καθώς η γυμνότητα δεν ήταν επιτρεπτή.

Πάντως να ξέρετε πως οι χορευτές του Hawaiian Pacific Magic δεν θα μας παρουσιάσουν απλώς χορούς, αλλά ιστορίες που θα σας ταξιδέψουν στις παραλίες και τα ηφαίστεια της Χαβάης. Από την πυρακτωμένη ενέργεια της θεάς Πέλε με το χορό  Aia O Pele,  την εκθείαση  της μικρής πόλης  Hanalei, μέχρι τις ρομαντικές μελωδίες ενός Ταιτινού  γάμου όπου όλα τα γειτονικά νησιά της Πολυνησίας  έρχονται να αναπαραστήσουν την μέρα της Βαστίλης με την παρουσία των τοπικών αρχηγών, οι παραστάσεις τους θα σας μαγέψουν και θα σας κάνουν να νιώσετε ότι βρίσκεστε κι εσείς εκεί, ανάμεσα στους χορούς και τις γιορτές των νησιών.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε αυτή την υπέροχη ομάδα, η οποία έρχεται με μια αποστολή: να διαδώσει το πνεύμα του Aloha - την αγάπη, την ειρήνη και την αρμονία. Σας καλούμε να ανοίξετε την καρδιά σας και να αφήσετε την ενέργεια και τη μαγεία της Χαβάης να σας συνεπάρει. Ας τους υποδεχτούμε με θερμό χειροκρότημα!

Ε κόμο Μάι Hawaii

08--- ΣΕΡΒΙΑ

Με υπερηφάνεια υποδεχόμαστε το Abrasevic Dance Ensemble από τη Σερβία, ένα από τα πιο ιστορικά και φημισμένα φολκλορικά συγκροτήματα, με ρίζες που φτάνουν στο 1905! Με πάνω από έναν αιώνα εμπειρίας, το συγκρότημα έχει διαμορφώσει τη φολκλορική παράδοση της Σερβίας, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και προσφέροντας παραστάσεις υψηλής ποιότητας. Σήμερα θα ζήσουμε την αυθεντική μαγεία της σερβικής παράδοσης επί σκηνής. Θέλω αρχικά να σας επιστήσω την προσοχή στα κοστούμια των χορευτών καθώς όπως με ενημέρωσαν τα κοστούμια τους είναι  αυθεντικά και ανω των 200 ετών.  Είναι διακοσμημένα με λουλούδια  καθώς οι χοροί τους αποτυπώνουν την χαρά, την ευτυχία. Θα ήθελα επίσης να σας μιλήσω για τους χορούς που θα δείτε. Είμαστε πραγματικά τυχεροί καθώς θα δούμε χορούς από την περιοχή Jasenica την γεωγραφική καρδιά της Σερβίας όπως πολύ ποιητικά μου ανέφερε η υπεύθυνη του συγκροτήματος Dragana Gahic (Γκάγιτς).

 Θα δούμε κάτι το οποίο συνηθίζεται τα κορίτσια να προσκαλούν τα αγόρια στο χορό kolo που στην γλώσσα τους σημαίνει ρόδα, με ένα τραγούδι. Θα δούμε μία από τις παραλλαγές  του  χορού kolo, ο οποίος είναι προστατευόμενος από την UNESCO. Μιλάμε για την αυλή πολιτιστική κληρονομιά της Σερβίας με την παγκόσμια κοινότητα να αναγνωρίζει την σπουδαιότητα να προστατεύει και να τον θεωρεί παγκόσμια κληρονομιά. Θα μπορούσα να σας πω πολλά για τον χορό και την σημασία τους όμως ο χρόνος μας περιορίζει. 

Έχουν σπάσει και το ρεκόρ Γκίνες το 2015 περίπου 12000 χορευτές έλαβαν μέρος δημιουργώντας το μεγαλύτερο σε αριθμό χορευτών χορό του είδους.

ΝΤΡΟΜΠΡΟ ΝΑΜ ΝΤΟΣΛΙ ΠΡΙΑΤΕΛΙ ΣΙΡΜΠΙ




























































Α.Κ.Κ.

 

 

 

       

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Ένα Βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη…