Κατακευάστηκε το μνημείο των 5 εκτελεσμένων από τους Ναζί στα Καλύβια Αγρινίου το 1944

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας.

Πριν 80 χρόνια, το 1944,  πέντε αθώοι Καλυβιώτες έχασαν αδίκως την ζωή τους, θύματα του μένους των κατακτητών.

Τώρα 80 χρόνια μετά, με την ανέγερση μνημείου, από την τοπική Κοινότητα των Καλυβίων και τον Δήμο Αγρινίου,  έρχεται η επίσημη αναγνώριση της θυσίας τους.

Δικαιώνονται οι πέντε αδικοχαμένοι ήρωες και οι συγγενείς τους που απομένουν σ’ αυτόν τον βασανισμένο από τον πόλεμο τόπο.

Όσοι εργάστηκαν για να αποκατασταθεί και να διασωθεί η τραγική θυσία τους, που είναι συνυφασμένη με την ιστορία της αντίστασης της Ελλάδας στους καταπατητές της, είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Πολλοί άνθρωποι κοπίασαν, ψυχικά και σωματικά, τον τελευταίο χρόνο. Ξεπέρασαν πολλές δυσκολίες που φάνταζαν ανυπέρβλητες και φθάσαμε στις 31 Ιούλη 2024 να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του περικαλλούς μνημείου στο κέντρο των Καλυβίων, στον εύφορο κάμπο του Αγρινίου.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καλυβίων κ. Δημήτριος Αναστασίου, που συναντηθήκαμε στην Πολιτιστική εκδήλωση στην Αγία Παρασκευή Αγρινίου την περασμένη Κυριακή, μου είπε το πόσο χαρούμενος νοιώθει που επιτέλους πλησιάζει η στιγμή που σε δυο μέρες ο πόθος τόσων κατοίκων και του ίδιου, θα γίνει πραγματικότητα. Και την Τετάρτη το πρωί χαρά και ανακούφιση τον πλημύρισαν, όταν έφθασε με φορτηγό το δεκάτονο Μεσολογγίτικο μάρμαρο και με την βοήθεια γερανού, του ιδίου, του γλύπτη και τεχνιτών, τοποθετήθηκε στην θέση του.

Η βάση του μνημείου που απαρτίζεται από πέντε συμπαγή μάρμαρα μεγάλων διαστάσεων που πάνω τους φέρουν τα αρχικά γράμματα των πέντε Ηρώων, πέρα από απλή βάση έχουν και τον συμβολισμό των πέντε τάφων που μέσα από αυτούς ξεπηδούν οι πέντε μορφές που σμιλεύτηκαν στο μάρμαρο.

Από την πρώτη μέρα που ο καλλιτέχνης κ. Ευάγγελος Τύμπας τον τελευταίο χρόνο ασχολήθηκε με το έργο αυτό, στιγμή δεν έφυγαν από τον νου του οι Ηρωϊκές μορφές των εκτελεσμένων. Με το μολύβι του ώρες ατελείωτες σχεδίαζε και ξανασχεδίαζε, προσπαθώντας να συλλάβει όχι απλώς την εικόνα των ανθρώπων που σύρθηκαν τόσο βάρβαρα στον χαμό, αλλά να αποτυπώσει στα πρόσωπά τους και στις κινήσεις τους, τα έντονα  συναισθήματα που ζούσαν τις τελευταίες τους στιγμές.

Κάθε προηγούμενο έργο του γλύπτη Βαγγέλη χαρακτηρίζεται από  ακρίβεια και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Έτσι και το τελευταίο του δημιούργημα, των πέντε των Καλυβίων, θα τραβάει τα βλέμματα και την προσοχή των ανθρώπων στις ρεαλιστικά αποτυπωμένες τραγικές μορφές τους.

Μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που αν έχει περάσει και ο καύσωνας, θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των Δημοτών του Δήμου Αγρινίου και όχι μόνο.

Τα κατασκευαστικά «μυστικά», φωτογραφίες  και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το έργο, θα «αποκαλυφθούν» σε αναλυτικό άρθρο μετά τα επίσημα αποκαλυπτήρια.














































Α.Κ.Κ.

     

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”