Όλες οι λεπτομέρειες για το 5ο Αντάμωμα Μικρασιατών στο Αγρίνιο

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το 5ο Πανελλήνιο αντάμωμα Μικρασιατών πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο το Σάββατο 29 Ιούνη του 2024 συνδιοργανωμένο από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (Ο.Π.Σ.Ε.) τον Σύλλογο Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, τον Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 

Στον Άγιο Κωνσταντίνου Αγρινίου και στο Ιστορικό παλιό Δημοτικό Σχολείο, κτισμένο την δεκαετία του 1920 με αγώνα και θυσίες των Μικρασιατών προσφύγων,  έγινε η συνάντηση των Προέδρων των δεκάδων Μικρασιατικών Συλλόγων που ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για το 5ο κατά σειρά αντάμωμα.

Ένα αντάμωμα που κατά γενική ομολογία μπορεί να χαρακτηρισθεί το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο όλων τον προηγούμενων, πήρε βαθμό 11 με άριστα το 10-καθώς ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ-από την αρμόδια κριτική επιτροπή και έθεσε πολύ ψηλά το πήχη για τα επόμενα ανταμώματα!

Με επικεφαλής τον Πρόεδρο της  Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) « Federation of Refugee Associations of Greece» (F.R.A.G) κύριο Αντώνη Οραήλογλου, (Σημ. 1η) από τις τέσσερες το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιουνίου άρχισαν να καταφθάνουν στο Σχολείο που είναι η έδρα του «Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας» και «Συλλόγου Ποντίων Νομού Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Ψαθάς», οι αντιπροσωπείες από τους συμμετέχοντες συλλόγους.

Η κυρία Κυριακή Ιωακειμίδου μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου ξενάγησε τους φιλοξενούμενους στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου και μίλησε για το χτίσιμό του που έγινε από τους ίδιους τους πρόσφυγες. 


Εθελόντριες κυρίες πρόσφεραν ποικίλα πεντανόστιμα εδέσματα αναψυκτικά και νερά στους περίπου εκατό συμμετέχοντες στην συνάντηση-ενημέρωση.



Κάποιοι έφθασαν με καθυστέρηση λόγω αποστάσεων από την έδρα τους, ο πρόεδρος τους έδωσε «πολύτιμο» χρόνο από το «σφιχτό» πρόγραμμα, ώστε να παρακολουθήσουν από την αρχή την εναρκτήρια σύσκεψη.


Η Πρόεδρος του οργανωτή Συλλόγου Μικρασιατών Αιτωλοακαρνανίας κυρία Ανδριάνα Γκούρλια καλωσόρισε τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία της ΟΠΣΕ και όλους τους επικεφαλής των συμμετασχόντων συλλόγων.

 

Ξεκίνησαν την εκδήλωση αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη δύο σημαντικών στελεχών της Ομοσπονδίας που πέθαναν την χρονιά που πέρασε.

 Η κυρία Γκούρλια στο καλωσόρισμά της μεταξύ των άλλων είπε: «Σας καλωσορίζουμε στο αντάμωμα στο Αγρίνιο, είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, είχαμε μεγάλη αγωνία και περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία να έρθετε. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας  που μας εμπιστεύθηκε και μας ανέθεσε αυτή την τόσο σπουδαία διοργάνωση. Δεν θα σας κουράσω με πολλά λόγια, σας ευχαριστώ όλους, έναν-έναν ξεχωριστά που ήρθατε εδώ. Και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξε η ΟΠΣΕ και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε η φιλοξενία που θα βιώσετε στο Αγρίνιο να σας μείνει αξέχαστη. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Καλώς ήρθατε!»

Ο Πρόεδρος της ΟΠΣΕ κύριος  Αντώνης Οραήλογλου ανταπάντησε στην Πρόεδρο με τα λόγια:

«Για την ώρα θα ευχαριστήσουμε την Ανδριάνα και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο που μας κάλεσαν, που τα οργάνωσαν όλα αυτά. Και απλά η Ανδριάνα και οι συνεργάτες της θα περιμένουν στο τέλος της σημερινής βραδιάς την απονομή της βαθμολογίας. Αυτό θα γίνει μετά. Για την ώρα σας ευχαριστούμε που μας καλέσατε και για όλα αυτά που μέχρι τώρα έχετε κάνει». 

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος είπε τα παρακάτω:

«Φίλοι και συμπατριώτες καλησπέρα σας. Καλώς ανταμώσαμε και φέτος στην Πανελλήνια αυτή συνάντηση που έχει γίνει θεσμός και αισθανόμαστε όλοι περήφανοι γι’ αυτόν τον θεσμό. Θα αλλάξουμε όμως τον τίτλο, το Συνάντηση των Προέδρων, από το επόμενο θα είναι συνάντηση των αντιπροσώπων. Είναι τελείως τυπικό». 

 

Συνέχισε ευχαριστώντας όλους και προχώρησε σε άλλα θέματα. Κατατόπισε τους παραβρισκόμενους συνέδρους για την διενέργεια και τον προγραμματισμό της 5ης Πανελλήνιας συνάντησης των Συλλόγων, έκανε περιληπτική αναφορά στα συμβάντα από την προηγούμενη μέχρι την τωρινή, και προσδιόρισε τον χρόνο για την Γενική Συνέλευση. Έδωσε τον λόγο σε αρκετούς από τους αντιπροσώπους-πλέον-Συλλόγων για να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους για τον καθορισμό τόπου και Συλλόγου που θα αναλάβει το επόμενο 6ο αντάμωμα.

Ακούστηκαν  πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις από τους αντιπροσώπους Συλλόγων  Ηρακλείου Κρήτης, Νεάς Σμύρνης, Φιλοθέης-Αμαρουσίου και Κοζάνης.












Ο Πρόεδρος τους ευχαρίστησε όλους για την αμεσότητα των αιτημάτων διεξαγωγής του επόμενου ανταμώματος. Και ανακοίνωσε ότι η ΟΠΣΕ θα μελετήσει όλες τις προτάσεις που θα κατατεθούν επισήμως, μέσω αλληλογραφίας-email, και η Ομοσπονδία θα αποφανθεί αφού τις μελετήσει. 
























Επακολούθησε ανταλλαγή δώρων από τον οργανωτή σύλλογο στους συνέδρους και από εκείνους με αντιπροσωπευτικά της περιοχής τους δώρα, όπως ενθύμια, ημερολόγια των συλλόγων, βιβλία και άλλα πολλά.

Και καθώς «στένευε» το χρονικό όριο για την «Πατινάδα» των χορευτών, παρακάλεσε να περάσουν οι σύνεδροι στην πλατεία μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο για την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο. (Σημ. 2η)    









Ο Τελετάρχης του Δήμου Αγρινίου κύριος Χαράλαμπος Τσάμης επιμελήθηκε της κατάθεσης στεφάνων, τα οποία κατέθεσαν στο Μνημείο Προσφύγων του Αγίου Κωνσταντίνου οι:

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγρινίου κ. Βασίλειος Φωτάκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Δαουτίδης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Κωνσταντίνου κ. Γεώργιος Σταύρου, ο Πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας κ. Αντώνης Οραήλογλου και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού Δήμου Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας κ. Θεοφάνης Κοντοχρήστος.

Σε ναυλωμένο λεωφορείο και ιδιωτικά αυτοκίνητα επιβιβάστηκαν οι Πρόεδροι/σύνεδροι και μετέβησαν στην Πλατεία Ανδρέα Παναγοπούλου-γνωστή ως συντριβάνι-στο κέντρο του Αγρινίου από όπου ξεκίνησαν οι χορευτές την «Πατινάδα».





























































Διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Αγρινίου, την Χαριλάου Τρικούπη μπροστά από το Δημαρχείο, την κεντρική Πλατεία Δημοκρατίας, την πλατεία Ειρήνης γνωστή ως Στράτου και την οδό των ευεργετών της πόλης Αδελφών Παπαστράτου που οδηγεί στην είσοδο των Παπαστρατείων εκπαιδευτηρίων.

Κατά μήκος της διαδρομής, αν και η μέρα ήταν εξαιρετικά ζεστή-μιλάμε για καλοκαιρινή μέρα στο Αγρίνιο-πολλοί Αγρινιώτες υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τους με παραδοσιακές στολές ντυμένους χορευτές και συνοδούς τους.

Τις ομάδες των χορευτών συνόδευσαν εθελοντές του Συλλόγου Μικρασιατών Αιτωλοακαρνανίας. Στην είσοδο του χώρου διεξαγωγής της εκδήλωσης τα γκρουπ περίμενε ομάδα εθελοντών που τους κατατόπιζε για τον αριθμό των τοποθετημένων τραπεζιών περιμετρικά και την θέση τους στον μεγάλο αθλητικό χώρο των εκπαιδευτηρίων. Από την προηγούμενη βραδιά-Παρασκευή βράδυ-είχαν τοποθετηθεί 1.500 καρέκλες ενώ στο ευρύχωρο γήπεδο είχαν χαραχθεί με κιμωλία επτά τεράστιοι κύκλοι για ταυτόχρονη χορευτική παρουσία επτά συλλόγων! 




























Αμέσως πρόθυμοι και γρήγοροι στην εξυπηρέτηση εθελοντές, πρόσφεραν στους φιλοξενούμενους κρύα ατομικά μπουκάλια νερού και χορταστικά σάντουϊτς. Συνολικά τις επόμενες 5-6 ώρες καταναλώθηκαν 3.500 μπουκάλια νερού προσφορά των οργανωτών!

Τις απογευματινές ώρες ξαφνικός ανεμοστρόβιλος σήκωσε τραπεζομάνδηλα τραπέζια και καρέκλες στον αέρα! Ευτυχώς στο «διάβα» του έκανε μικρή ζημιά. Αμέσως οι εθελοντές έπεσαν «με τα μούτρα» και αποκατέστησαν τα πάντα στην αρχική τους θέση, την καθορισμένη βάσει μελετημένου σχεδιασμού εκ των προτέρων.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Κωνσταντίνο Ζώη κατέφθασε λίγα λεπτά μετά τις οκτώ και όταν ολοκληρώθηκε η «Πατινάδα» κατά τις οκτώ και μισή ξεκίνησαν οι χαιρετισμοί της έναρξης της εκδήλωσης. 











Η Πρόεδρος των Αιτωλοακαρνάνων Μικρασιατών κυρία Ανδριάνα Γκούρλια καλωσόρισε τους εξήντα περίπου συλλόγους από όλη την Ελλάδα που έδωσαν το παρών σ’ αυτή την μεγαλειώδη εκδήλωση στο Αγρίνιο και κάλεσε τον Πρόεδρο της ΟΠΣΕ κύριο Αντώνη Οραήλογλου να κάνει την έναρξη της εκδήλωσης.

Μετά τον πρόεδρο χαιρέτισε την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κύριος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Αγρινίου κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου. 
















 

Από την Νέα Αρτάκη Χαλκίδας έφερε στο Αγρίνιο ο Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων κύριος Χαράλαμπος Κώσταρος και παρέδωσε  στον Δήμαρχο κύριο Γεώργιο Παπαναστασίου το Λάβαρο του Ανταμώματος και την εικόνα. Ο κύριος Κώσταρος κατά την παράδοση των συμβόλων αναφέρθηκε στην μνήμη των 250 χιλιάδων θυμάτων της γενοκτονίας και στο ενάμιση εκατομμύριο συμπατριώτες του Μικρασιάτες που αναζήτησαν νέα πατρίδα, αφήνοντας πίσω το βιός τους, σπίτια και χωράφια, αλλά κυρίως πιο βασικό άφησαν γονείς και παιδιά  άταφους. Ήρθαν εδώ με την ελπίδα μιας νέας ζωής. Αυτή η ελπίδα ήρθε αλλά ήρθε πολύ αργότερα…Το τότε Ελληνικό Κράτος τους παραχώρησε μέρη που δεν ήταν γόνιμα, μέρη που δεν τα ήθελαν οι ντόπιοι…Με αυτό το κομμάτι γης που πήραν οι παππούδες μας, κατάφεραν-είπε-να δημιουργήσουν. Και έγιναν οι καλύτεροι επιστήμονες, οι καλύτεροι νοικοκυραίοι, οι καλύτεροι καπεταναίοι, οι καλύτεροι επαγγελματίες και έμποροι. Και παντού από άκρη σε άκρη σ’ αυτή την χώρα εμείς νοιώθουμε υπερήφανοι για την καταγωγή μας. Ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη κύριο Φαρμάκη για την βοήθειά του στην μεγάλη εκδήλωση, τον Δήμαρχο κύριο Παπαναστασίου, έναν δραστήριο αυτοδιοικητικό-όπως είπε- ο οποίος βοηθάει πάρα πολύ και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και την κυρία Γκούρλια Ανδριάνα, την Πρόεδρο εδώ του νομού. Και έκλεισε την ομιλία του ευχόμενος «Να είστε όλοι καλά, σας ευχαριστώ πολύ και του χρόνου πάλι και να συνεχίσουμε πάντα να ανταμώνουμε».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου παραλαμβάνοντας το Λάβαρο, που θα παραμείνει για έναν χρόνο στην πόλη, ευχαρίστησε συγκινημένος για την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενεί το Αγρίνιο την σημαντική αυτή Πανελλήνια συνάντηση. Αναφέρθηκε στην γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και στο ότι εκατό χρόνια μετά δεν έχει αναγνωριστεί αυτό το έγκλημα. Συνεχάρη την Ομοσπονδία, την κυρία Ανδριάνα Γκούρλια και τα μέλη του συλλόγου για την διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ο Περιφερειάρχης κύριος Νεκτάριος Φαρμάκης στον χαιρετισμό του μίλησε για την ευρεία συμμετοχή των Προσφυγικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα που ήρθαν στο Αγρίνιο, εκδήλωση που από την πρώτη στιγμή στήριξε η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Δώρα αναμνηστικά της εκδήλωσης επέδωσαν στον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο οι οργανωτές της εκδήλωσης.

Η έναρξη της ανεπανάληπτης μουσικο-χορευτικής βραδιάς έγινε με την συγχρονισμένη συμμετοχή του Μουσικού Συνόλου "Ηχώ", της χορωδίας "Ιάμβης" του Δήμου Αγρινίου, της χορωδίας του "Παναγία Ελεούσα" και την χορωδία και το τμήμα παραστάσεων του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας.

Βάσει του προγράμματος ξεκίνησαν οι χοροί όπως ανακοινώνονταν από τα μεγάφωνα.










































Προποντίδα: Οι πρώτοι που χόρεψαν ήταν οι σύλλογοι: Εργαστήρι Πολιτισμού Νέας Αρτάκης Χαλκίδας «Παναγία Φανερωμένη», ο Σύλλογος Κουριωτών Δήμου Καλαμαριάς «Ο Ταξιάρχης», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Κωνσταντινάτου «Ιωάννης Θεολόγος», ο Σύλλογος Μικρασιατών Άργους Ορεστικού «Η Κύζικος», ο Σύλλογος Κιουταχιτών-Μικρασιατών Φλώρινας, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Κοζάνης και ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας. Οι χοροί ήταν: Κυρά κι αρχοντοπούλα, Τζορμπατζίδικος, Τέσσερα μάτια δυό καρδιές, Ήθελα να ‘ρθω το βράδυ και Χαρείτε νιές, χαρείτε νιοί.

Ερυθραία: Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αρτάκης Χαλκίδας «Η Παντάνασσα», Λαογραφικός χορευτικός όμιλος ΧΑΝΘ, Πολιτιστικός και Μικρασιατικός Σύλλογος «Παναγία η Γηροκομίτισσα», Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σελεύκειας, Σύλλογος Απολλωνιαδιτών Καστοριάς, Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Ψυχικού Σερρών και Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες». Οι χοροί ήταν: Μελαχρινό μου πρόσωπο, Άιντε όπλες, Ολμάζ, Αλατσατιανή, Άτταρης.

Σμύρνη: Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιωνάς «Ηρόδοτος», ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος Γκιουλμπαξέ», η Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», η Πανελλήνια Ένωση Κουβουκλιωτών «ο Όσιος Βαραδάτος εκ Προύσης», ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Πέλλας «η Μπίγα», ο Μορφωτικός πολιτιστικός Σύλλογος Σμυρναίων-Μικρασιατών Βαθυλάκκου Θεσσαλονίκης, Κοινόν Μικρασιατών Λαγκάδα. Οι χοροί ήταν: Τι σε μέλλει εσένανε, Χαρικλάκι, Από λίγο λίγο, Σμυρνιά μου το φακιόλι σου, Σκερτσοπεταχτό.

Μέλι: Ο Προοδευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» Μέλι-Μεγάρων, Πολιτιστικός και εξωραϊστικός Σύλλογος Νέας Μαγνησίας Λαμίας, Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αντιφιλίππων Καβάλας. Οι χοροί ήταν: Τα μελιωτάκια, Σεβερή, Σούρμελι βάι, Πετεινός, ο Μυλωνάς.

Κωνσταντινούπολη: Ο Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας, η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «Η Μικρά Ασία», η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας «Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης», η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, η Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων, ο Μορφωτικός και εξωραϊστικός Σύλλογος Νέας Λαμψάκου «Ο Αναξαγόρας». Οι χοροί ήταν: Σηκώστε να χορέψουμε, Μενεξέδες και ζουμπούλια, Πολίτικος καρσιλαμάς, Πολίτικο χασάπικο, Έχε γειά πάντα γειά.

Καππαδοκία: Η Σδελφότητα Προκοπιαίων Μακεδονίας Θράκης «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος», Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Καππαδικίκου Καρδίτσας, Σύλλογος Μικρασιατών Αναβύσσου, Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου, Μοκρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η Κάθ’ ημάς Ανατολή». Οι χοροί ήταν: Τας κεμερλί/Χαρμάν γερί, Τσιοκρέ, Τζιεριμίν κιοσερί, Απόψιν τα μεσάνυχτα, Κόνιαλι.

Η τελευταία ομάδα χορευτών ήταν από την Αιτωλοακαρνανία.

Θράκη: Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αγρινίου, Εκπολιτιστικός Όμιλος Θέρμου, Πολυχώρος Πολιτισμού Τεχνουργείον (εκπροσώπησε τον Δήμο Ναυπάκτου), Σύλλογος γυναικών Σταμνάς «Η Αγία Αγάθη» (εκπροσώπησε την Ιερά πόλη του Μεσολογγίου), Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιλοχίας. Οι χοροί ήταν: Γαλανή, Κάτω στην Αγιά Βαρβάρα, Δάφνω, Λιανοχορταρούδια, Ώρα καλή πουλάκι μου.

Και ο τελευταίος στο πρόγραμμα ήταν  Το Πνευματικό Κέντρο της Αμφιλοχίας. Με υπομονή περίμεναν για ώρες την σειρά τους οι 18 χορευτές, ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Τηλέμαχος Καραϊσκάκης, ο χοροδιδάσκαλος κ. Νικόλαος Λιόντος και ο Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Δημ. Μπαγιάτης.

Γιατί στους συλλόγους δόθηκε προτεραιότητα σε όσους ήρθαν από μακριά και θα επέστρεφαν αυθημερόν στην έδρα τους, καθώς δεν μπόρεσαν να κλείσουν δωμάτια στα Ξενοδοχεία της περιοχής.

Έτσι οι σύλλογοι από περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας χόρεψαν τελευταίοι.

Η άψογη παρουσίαση των "Καρβασαριώτικων" χορευτών εντυπωσίασε χορευτές άλλων συλλόγων που τους παρακολούθησαν καθώς και του Αγρινιώτικου κοινού που βρισκόταν μέχρι το τέλος της εκδήλωσης στις κερκίδες του αθλητικού χώρου των Παπαστρατείων εκπαιδευτηρίων.

Στο Αντάμωμα συμμετείχαν ακόμα οι σύλλογοι: Σύνδεσμος Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας, Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Η Καππαδοκία», Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, Σύλλογος Μικρασιατών Λέρου, Εστία Νέας Σμύρνης, Σύλλογος Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου, Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας, Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος», Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου, Ένωση Συλλαίων, Σύλλογος Αλατσατιανών «Τα Εισόδια της Θεοτόκου», Ένωση Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι», Σύλλογος Μικρασιατών Νικομήδειας «Οι Κιζδερβενιώτες», Χορευτικός Όμιλος Νέας Περάμου, Σύλλογος Ποντίων Νομού Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς». 









Το κλείσιμο της χορευτικής βραδιάς έγινε με Ταταυλιανό (Σημ. 3η) χασαποσέρβικο που χόρεψαν εκατοντάδες χορευτές από την μια άκρη ως την άλλη στην «πίστα» των δυο στρεμμάτων!

Παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν το χορευτικό αντάμωμα των Μικρασιατών πολλοί Αγρινιώτες και πολλοί επισκέπτες από τα περίχωρα. Στο τραπέζι του Δημάρχου κυρίου Γεωργίου Παπαναστασίου παρακάθησαν ο Περιφερειάρχης κύριος Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Βουλευτής κύριος Μιλτιάδης Ζαμπάρας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κύριος Κωνσταντίνος Ζώης, ο αιδεσιμότατος π. Ευάγγελος Φωτάκης εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, η αντιπεριφερειάρχης κυρία Αμαλία Βούλγαρη, ο αντιπεριφερειάρχης κύριος Στυλιανός Μπλέτσας, ο Αντιδήμαρχος κύριος Ανδρέας Σκαρτσάρης, ο Περιφερειακός σύμβουλος κύριος Κωνσταντίνος Δαουτίδης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Κωνσταντίνου κ. Γεώργιος Σταύρου, η Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, ο πρώην Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Κωνσταντίνου κ. Θεόδωρος Σεϊτανίδης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμφιλοχίας κύριος Θωμάς Μπαγιάτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου «Ορφέας» κ. Θέμης Γαμβρούλης και πολλοί άλλοι που δυστυχώς λόγω των χιλιάδων ανθρώπων δεν μπόρεσα να δω.  






































Την καλλιτεχνική διεύθυνση και την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η κυρία Ευσταθία Π. Γρέντζελου και ο κ. Γιώργος Αθανασόπουλος.

Η μουσικοί που αποτελούσαν την ορχήστρα ήταν ο Κυριάκος Γκουβέντας στο βιολί, ο Βασίλης Κασούρας στο ούτι και τραγούδι, ο Μάνος Κουτσαγγελίδης στο κανονάκι και τραγούδι, ο Βασίλης Σμάνης στο λαούτο και τραγούδι, η Βιβή Βουτσέλα στο τραγούδι και ο Βαγγέλης Τσάγγανος στα κρουστά.

Τεχνικός ήχου ο κ. Παναγιώτης Αυγέρης και όπως πάντα η ποιότητα ήχου ήταν άριστη.

Υπεύθυνη των χορευτικών η κυρία Αργυρώ Κωνσταντάρα. Οργανωτική Επιτροπή του Ανταμώματος ο κ. Δημήτριος Παντέλας γραμματέας της ΟΠΣΕ, και η κυρία Έφη Τσακανίκα διευθύντρια του τομέα Πολιτισμού του Δήμου.

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης η κυρία Δέσποινα Μαρνέζου, παρουσιάστρια της Πατινάδας η κυρία Κυριακή Ιωακειμίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας η κυρία Ρούλα Φλώρου, υπεύθυνος γραφιστικών ο κ. Γεώργιος Μαυρόπουλος.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Αιτωλοακαρνανίας απαρτίζουν με Πρόεδρο την κυρία Ανδριάνα Γκούρλια οι κυρίες Κυριακή Ιωακειμίδου, Μαίρη Σχίζα, Δέσποινα Τακορίδου, Μέλπω Ιωσηφίδου, Εραστή Φιλιππίδου και ο κύριος Βασίλειος Καραχάλιος.

Στην είσοδο του χώρου της εκδήλωσης εθελόντριες κυρίες του Συλλόγου «Φλόγα», γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, λειτούργησαν περίπτερο με διάφορα αναμνηστικά δώρα προς ενίσχυση του συλλόγου. 

Χορηγοί επικοινωνίας η ΕΡΤ3, η ΕΡΤ Πάτρας, Δίκτυο Mikrasiatis.gr. Και της εκδήλωσης: ΜΟΝ ΑΜΙ Α. Γουργολίτσας Α.Ε., Α4Β Art 4 Buildings-Τεχνική Εταιρεία, MEF Κατασκευαστική Α.Ε. Φουρλάνης Μάρκος, Κ. Δαουτίδης Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περ. Δυτ. Ελλάδας Εντ/νος Περ. Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, KN Ionian Suites, Υγεία Αγρινίου-Ζακύνθου-Λευκάδας-Διαγνωστικά κέντρα-Πολυιατρεία, ΙΑΝΩ Αγρινίου ανοιχτος μαγνητικός τομογράφος, Μπεκιάρης τεχνικά έργα, Σ.Ε.Η.Ν.Α. Σύνδεσμος εργολάβων ηλεκτρολόγων, ACS Tα πάντα παντού, Δήμητρα Ν. Κονησιώτη Φαρμακείο, Τσάντζαλος γραφικές τέχνες/διαφημιστικά δώρα, Αγγελική Μπακόλα Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Φωτοδιάκοσμος Φωτεινές διακοσμήσεις, Νεστλέ Ελλάς-Κορπή φυσικό μεταλλικό νερό, Παλαίμαχοι ΑΕΚ Αγίου Κωνσταντίνου, Κώστας Σελεβίστας ηλεκτρολογικά έργα, Ζαμπάρας πρατήριο βενζίνης, Αφοί Παπαχρήστου αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Hyundai & Kia, Ντουζίδης έτοιμα ενδύματα-υποδήματα, Αλέκα Βαμβακά πρατήριο άρτου, Κανελλάκης Α.Ε. εμπόριο σιδήρου, Κωνσταντίνος Κλιάφας φυτώρια ελιάς, Αποστόλης Παπαδημητρίου χαρτικά-απορρυπαντικά, Κωνσταντίνος Κύρκος φαρμακείο, Αθανασιάδη-Δημάκη οπτικά, Γίγκλας κρεοπωλείο, Πρέζας ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Οι παραπάνω είναι αυτοί που ανέγραφε το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Υπήρξαν όμως και πολλοί άλλοι δωρητές που σύνδραμαν την εκδήλωση ο καθένας με ότι δυνατότητα είχε. Κυρίως όμως όλοι πρόσφεραν την αγάπη τους και την συνδρομή τους, όπως μπορούσε ο καθένας, στην εκδήλωση του ανταμώματος που έφερε στο Αγρίνιο τις χιλιάδες των απογόνων όσων επέζησαν της Γενοκτονίας πριν έναν αιώνα.  

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 30 Ιουνίου, επομένη της επετείου της απελευθέρωσης των Σερρών, (29η Ιουνίου 1913), στην μικρή τριγωνική πλατεία που ορίζουν οι δρόμοι Δαγκλή, Μακρή και Δεληγιώργη κοντά στον σταθμό του τρένου γνωστή ως πλατεία «Κουμπούρα», έγινε επιμνημόσυνη δέηση. 

 

Στεφάνια κατατέθηκαν στο παλιότερο μνημείο του Αγρινίου, στην προτομή του εθελοντή Μακεδονομάχου Νικολάου Παναγιώτου, από τους Συλλόγους των Σερρών που ήρθαν στο Αντάμωμα. Πολλοί ντόπιοι δεν γνωρίζουν την ιστορία του. Στις Σέρρες όμως τιμούν τον Αγρινιώτη ήρωα που πολέμησε «εκεί πάνω» στα 1907 και βρήκε τραγικό θάνατο…(Σημ. 4η)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Αντάμωμα των Μικρασιατικών Συλλόγων στο Αγρίνιο. Είναι το μεγαλύτερο εορταστικό γεγονός του έτους και θα μείνει αξέχαστο σε μικρούς και μεγάλους. Οι οργανωτές και όλοι όσοι συνέδραμαν στην επιτυχία του είναι ικανοποιημένοι. Δεν ήταν εύκολη δουλειά. Για έναν ολόκληρο χρόνο στιγμή δεν έφυγε από τον νου  τους πως θα κερδίσουν το στοίχημα. Όλοι όσοι ήρθαν από τις πόλεις τους στο Αγρίνιο για την εκδήλωση δήλωσαν εντυπωσιασμένοι. Όσοι ήρθαν και παλιότερα αμέσως είδαν την μεγάλη διαφορά. Όσοι ήρθαν για πρώτη φορά βρήκαν μια όμορφη και φιλόξενη πόλη. Πολλοί λυπήθηκαν που δεν είχαν χρόνο για να δουν περισσότερο τα αξιοθέατα-πάρκο-μουσεία-ναούς και ειδικά τα περίχωρα. Ευχήθηκαν να τους δοθεί η ευκαιρία  να ξανάρθουν στο Αγρίνιο.  


 

Σημ. 1η Η ΟΠΣΕ είναι το παλαιότερο Δευτεροβάθμιο όργανο των Προσφυγικών Συλλόγων. Ιδρύθηκε το 1984 από Σωματεία Προσφύγων με καταγωγή από την Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο & Τένεδο. Η έδρα της ομοσπονδίας είναι στην Αθήνα και έχει παράρτημα και στην Θεσσαλονίκη.

(Σημ. 2η)   Μνημείο των Μικρασιατών και Ποντίων προσφύγων στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου. Η τραγική φιγούρα της μαντιλοφορούσας πρόσφυγας μάνας, αποτυπώνει τον πόνο και την απελπισία των ανθρώπων που ξεσπιτώθηκαν, έχασαν τους δικούς τους και πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς… Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον Αγρινιώτη γλύπτη κ. Θύμιο Πανουργιά και τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 2009 από τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό. 

(Σημ. 3η) Ο χορός Ταταυλιανό χασαποσέρβικο πήρε το όνομά του από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης Ταταύλια όπου κατοικούσαν πολλοί Έλληνες.

(Σημ. 4η) Διαβάστε την ιστορία του Ήρωα εδώ: https://www.agriniopress.gr/san-simera-3-dekemvrioy-toy-1907-apagchonizetai-stis-serres-o-agriniotis-makedonomachos-nikolaos-panagiotoy/

 Α.Κ.Κ.



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”