Ώρες μπρος και ώρες πίσω-(συνεχίζεται)

 

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας

Δυο φορές τον χρόνο γίνεται συζήτηση για την ώρα μπροστά ή την ώρα πίσω.

Την πλήρη κατανόηση της διαφοράς της ώρας από χειμερινή σε θερινή και το αντίστροφο δεν την έχει κατανοήσει πλήρως μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Θα προσπαθήσω με απλά λόγια να «διαφωτίσω» την υπόθεση της διαφοράς της ώρας από εποχή σε εποχή και από περιοχή σε περιοχή.

Ξεκινάω με την καθιέρωση της παγκόσμιας ώρας, γνωστής από το 1850 περίπου σαν ώρα Γκρίνουϊτς, (Greenwich time).

Για την ακρίβεια Γκρίνουϊτς μέση ώρα, (Greenwich Mean Time) γνωστή διεθνώς με τα αρχικά G.M.T.

Στηρίζεται στην Μεσημβρινή διάβαση του Ηλίου πάνω από το αστεροσκοπείο-ναυτική βάση του Γκρίνουϊτς ανατολικά του Λονδίνου.

Ο μέσος χρόνος Γκρίνουιτς (Greenwich Mean Time, GMT), λεγόμενος και χρόνος Γκρίνουιτς (Greenwich Time) ή ώρα Γκρίνουιτς, και για συντομία προφερόμενος Τζι-Εμ-Τι, είναι ο τοπικός μέσος χρόνος του πρώτου μεσημβρινού της Γης που διέρχεται από το Γκρίνουιτς της Αγγλίας.

Οι μεσημβρινοί γράφονται πάντα με τριψήφιο νούμερο. Ξεκινούν από το Μηδέν και φθάνουν στο 180 προς την Ανατολή έχουν δε πρόσημο το συν (+). Προς την Δύση πάλι μετράνε μέχρι το 180 και έχουν πρόσημο το πλην (-).

Ο πρώτος Μεσημβρινός γράφεται: 000° 00’ 00’’ και ο 180:  180° 00’ 00’’.

Ταξιδεύοντας Ανατολικά φθάνουμε μέχρι το ανατολικό μήκος 179° 59’ 59’’ Α.

Ταξιδεύοντας Δυτικά φθάνουμε μέχρι το Δυτικό μήκος 179° 59’ 59’’ Δ.

Όταν ο ήλιος μεσουρανεί πάνω από το Γκρίνουιτς όλες οι χώρες ανατολικά μέχρι το 180 μήκος έχουν απογευματινές και βραδινές ώρες.

Στο 180 έχουν μεσάνυχτα.

Όταν είναι Μεσημέρι λοιπόν στο Λονδίνο, οι χώρες δυτικά της Αγγλίας έχουν πρωινές ώρες στην Αμερική και πιο πέρα μεταμεσονύκτιες ώρες.

Από τον Μεσημβρινό του 180 διέρχεται η International Date Line. Δηλαδή η γραμμή από τον Βόρειο πόλο έως τον Νότιο που ξεκινάει η καινούργια μέρα.

Η Διεθνής αυτή γραμμή έχει κάποια «ζικ-ζακ» για να διευκολύνει την τήρηση της ίδιας ημερομηνίας για κάποια κράτη που έχουν συμφέροντα εκατέρωθεν του 180.

Τα τελευταία χρόνια κάποια από τα μικρονήσια του Νοτίου Ειρηνικού «μετατόπισαν» την ώρα για…τουριστικούς λόγους.

Οπότε οι κάτοικοι των νησιών αυτών και οι «εκκεντρικοί» τουρίστες μπορούν και υπερηφανεύονται ότι είναι οι πρώτοι στον κόσμο όλο που μπήκαν για παράδειγμα στον 21ο αιώνα ή οι πρώτοι πάνω στον πλανήτη που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή την πρωτοχρονιά. 

Κάθε 15°μοίρες μήκους αλλάζουμε μία ώρα μπρος ή πίσω.

Αν ταξιδεύουμε Ανατολικά βάζουμε ώρες μπροστά. Φεύγουμε για παράδειγμα από το Λονδίνο τον χειμώνα το μεσημέρι στις δώδεκα και πάμε στην Ρώμη. Εκεί η ώρα είναι μία το μεσημέρι. Οπότε βάζουμε το ρολόι μας μία ώρα μπροστά. Αν συνεχίσουμε για Αθήνα βάζουμε ακόμα μια ώρα μπροστά. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας ανατολικά προσθέτουμε ώρες. Κάποια στιγμή έχουμε βάλει τα ρολόγια δώδεκα ώρες μπροστά και φθάνουμε στο 180 μήκος.

Εκεί συμβαίνει κάτι «παράξενο» και «ανάποδο».

Συνεχίζοντας Ανατολικά και περνώντας το 179°59’ 59’’ Ανατολικό μήκος φθάνουμε στο 180° και ένα μίλι πιο πέρα (αν ταξιδεύουμε πάνω στον Ισημερινό), βρισκόμαστε στο 179°59’ 59’’ Δυτικό μήκος.  Εκεί όμως είναι άλλη μέρα! Και ενώ μέχρι τώρα βάζαμε ώρες μπροστά, τώρα γυρίζουμε μία μέρα πίσω! Δηλαδή έχουμε την ίδια ημερομηνία δυο μέρες!   

(συνεχίζεται)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Ένα Βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη…