Ένα Βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη…

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το δυστύχημα των Τεμπών άγγιξε τις καρδιές όλων των Ελλήνων. Το τραγικό γεγονός γέμισε πόνο παντοτινό τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν τόσο τραγικά και αναίτια προσφιλή τους πρόσωπα.

Γεγονότα σαν αυτό αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στις ψυχές και μένουν στο μυαλό όλων των ανθρώπων για γενιές.

Όλοι βίωσαν πριν ένα χρόνο πληθώρα συναισθημάτων, συγγενείς ή όχι ένοιωσαν πόνο, λύπη, οδύνη αλλά και οργή.

Κανείς δεν ένιωσε εκδικητικότητα για υπευθύνους που με τον ένα ή άλλο τρόπο συνέβαλαν στο μοιραίο γεγονός. Αλλά όλοι περιμένουν μια επιβεβαίωση ότι η ανθρώπινη ζωή έχει αξία.

Πέρασε ένας χρόνος για τους συγγενείς χωρίς δευτερόλεπτο να φύγει η λύπη απ’ την καρδιά τους, χωρίς η εικόνα των δικών τους ανθρώπων να φύγει από την σκέψη τους.

Ο αντίκτυπος από το τραγικό συμβάν επηρέασε τον συναισθηματικό κόσμο των Ελλήνων σε ποικίλους βαθμούς. Με διαφορετικούς τρόπους ο κάθε άνθρωπος αντέδρασε ανάλογα με την ψυχική του ευαισθησία και τα πιστεύω του.

Στο Αγρίνιο αρκετά μακριά από τα Τέμπη και χωρίς ο σιδηρόδρομος να είναι συνυφασμένος-τα τελευταία 50 χρόνια-με τον τρόπο ζωής των κατοίκων, η πρώτη σκέψη όλων ήταν ότι επαναλήφθηκε το δυστύχημα με το πούλμαν και την νταλίκα που συγκλόνισε την Ελλάδα, πριν 20 χρόνια, όταν 21 μαθητές 15 και 16 χρονών πέθαναν τόσο τραγικά…

Ο γλύπτης Βαγγέλης Τύμπας στο Αγρίνιο, από την πρώτη μέρα που μαθεύτηκε το γεγονός ένοιωσε σπαραγμό ψυχής και η σκέψη του συνδέθηκε με τα θύματα και τον παντοτινό πόνο όσων έμειναν πίσω.

Παράτησε όλες τις υποχρεώσεις του και περισυλλογιζόταν, χωρίς να μπορεί να βρει γαλήνη, τι και πως μπορεί να προσφέρει κάτι στην μνήμη όσων χάθηκαν τόσο παράλογα, εκεί στα Τέμπη που από ένας πανέμορφος παραδεισένιος τόπος, μετατράπηκε στις σκέψεις όλων σε ένα καταραμένο μέρος.

Ξεκίνησε να φτιάχνει σταυρούς, έναν για κάθε θύμα. Για βδομάδες τον Μάρτη και Απρίλη εργάζονταν για να φτιάξει μια πονεμένη-λυπημένη  σύνθεση και να την πάει να την αφήσει εκεί στο σημείο που συνέβη το μοιραίο.

Οι λυπητερές σκέψεις του επηρέασαν το καλλιτεχνικό του έργο αυτής της περιόδου μετά το ατύχημα. Και σίγουρα σηματοδότησαν έναν κομβικό σταθμό στις δημιουργίες του.

Η κατασκευή των σταυρών έγινε, τα ονόματα και οι ηλικίες των αδικοχαμένων γράφτηκαν πάνω τους και εναπόμενε η τοποθέτησή τους στο σημείο του δυστυχήματος.

Γεγονός που θα ήταν πολύ πρόσκαιρο, μια κι εκεί γίνονταν εργασίες και θα γίνουν έργα και μνημεία που θα σημαδεύουν το τοπίο και θα θυμίζουν τι συνέβη στις 28 Φλεβάρη του 2023.

Αποφάσισε ο γλύπτης το μικρό λιθαράκι που του αναλογεί, να το μετουσιώσει σε ένα μικρό φιλμάκι που θα θυμίζει τα αθώα θύματα.

Επωμίστηκε όλα τα απαραίτητα έξοδα,  της προετοιμασίας του χώρου, τις μετακινήσεις-πήγε 30 φορές στον χώρο που γυρίστηκε. Ακόμα την μεταφορά των σταυρών, το στήσιμο, τα έξοδα γυρίσματος, την απομάκρυνση των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Και ξανά ένα ταξίδι την άλλη μέρα, για να επιθεωρήσει τον χώρο και να μην αφήσει ούτε ένα αποτσίγαρο ή χαρτομάντηλο, στο πανέμορφο τοπίο του παλιού Σταθμού του τρένου της Σταμνάς. Εκεί που τα «παλιά καλά χρόνια» που υπήρχε το οτομοτρίς, το Αγρίνιο κατέβαινε για θαλασσινά μπάνια.

 

Παρακολουθώντας τον καλλιτέχνη να βάζει επί τόπου την τελευταία του "πινελιά", όταν σε μια πέτρα πάνω, σχεδίασε με μολύβι ένα σταυρό και έγραψε «Τέμπη 28-02-2023», έφερε στο νου μου τον επίλογο των «Αθλίων» του Βίκτωρος Ουγκώ...

…πριν από πολλά χρόνια, ένα χέρι έγραψε πάνω στην πέτρα με μολύβι αυτές τις τέσσερις γραμμές, που σβήστηκαν σιγά-σιγά από τη βροχή και σκεπάστηκαν από σκόνη:  "Κοιμάται. Αν και η μοίρα του ήταν πολύ περίεργη, έζησε. Πέθανε όταν δεν είχε πια τον άγγελό του. Το πράγμα έγινε απλά, από μόνο του, όπως έρχεται η νύχτα όταν φύγει η μέρα".

Το βιντεάκι του Βαγγέλη Τύμπα, αφιερωμένο στα θύματα των Τεμπών, προσφορά χωρίς αμοιβή, παίχτηκε χθες 27 και σήμερα 28 Φλεβάρη από τα κανάλια της τηλεόρασης. Είναι η αφιλοκερδής προσφορά-μικρό λιθαράκι-ενός καλλιτέχνη στην μνήμη όσων έφυγαν για πάντα, αλλά τα ονόματά τους θα μείνουν ανεξίτηλα γραμμένα στις καρδιές όλων των Ελλήνων. 

Οι φωτογραφίες είναι δικές μου από το στήσιμο του σκηνικού για τα γυρίσματα του φιλμ, (που όλα τα έξοδα του πλήρωσε ο γλύπτης), στον παλιό εγκαταλειμμένο σταθμό του τρένου της Σταμνάς, Δημοτικής Ενότητας Αιτωλικού, του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

























 






 Α.Κ.Κ.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”