Στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου Επετειακή Εκδήλωση του ΟΧΙ

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Κυριακή βράδυ στις 29 Οκτώβρη στο Παπαστράτειο μέγαρο, στο κέντρο του Αγρινίου, διοργανώθηκε από την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας μεγαλειώδης επετειακή εκδήλωση για την 83η επέτειο του ΟΧΙ, με τίτλο: «1940: το Έπος των Ελλήνων».

Παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο πολλοί ιερείς της πόλεως του Αγρινίου και περιχώρων, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Αντισυνταγματάρχης κ. Παντελεήμων Μπερτσιάς, ο Λοχαγός της 76ης Μονάδας Επιστρατεύσεως κ. Παναγιώτης Τσίγκας, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγρινίου, νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των φορέων της πόλεως και πολλοί κάτοικοι του Δήμου Αγρινίου και όχι μόνο.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Αιδεσιμολογιώτατου πατρός Ιωάννη Γκιάφη. Το θέμα της ομιλίας του ήταν η προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδας την περίοδο 1940-1944.

Μίλησε για την μεγάλη προσφορά του κλήρου, όπως αυτή διασώθηκε μέσα από την ζωντανή προφορική παράδοση, αλλά και από κείμενα της εποχής του πολέμου του σαράντα. Την προσφορά αυτή-είπε-την διαπιστώνουμε μελετώντας τις ιστορικές πηγές της περιόδου. Ανέφερε πολλά άγνωστα στους πολλούς γεγονότα της καθολικής αντίστασης της Εκκλησίας στους κατακτητές, και την στήριξη και εμψύχωση του Ελληνικού λαού.


Ακολούθησαν επετειακά τραγούδια από την παιδική χορωδία «Εμμέλεια» συνοδευόμενα από νεανικό μουσικό σχήμα που διεύθυνε ο δάσκαλος και καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής κύριος Κωνσταντίνος Καμζέλας.

Ενδιάμεσα των τραγουδιών ακούστηκαν μαγνητοφωνημένα ανακοινωθέντα της κήρυξης του πολέμου από τους Ιταλούς στην χώρα μας την 28η Οκτωβρίου του 1940, καθώς και το τελευταίο αντιστασιακό μήνυμα που εξέπεμψε η Ελληνική Ραδιοφωνία λίγο πριν καταληφθεί από τους Γερμανούς που μπήκαν στην Αθήνα στις  27 Απρίλη του 1941.



Τα ανακοινωθέντα ακολούθησαν κείμενα που διάβασαν επί σκηνής τα στελέχη του ενοριακού έργου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου οι κυρίες Ζωή Καντάνη και Μυρτώ Ραφτογιάννη. Κείμενα διάβασαν και οι κύριοι Γιάννης Σταμπέλος-ηθοποιός και σκηνοθέτης-και ο Κοσμάς Παναγιωτόπουλος, Αναγνώστης της Ιεράς Μητροπόλεως. Τα κείμενα επιμελήθηκε ο κύριος Χρήστος Ζήσης. Τον όλο συντονισμό της εκδήλωσης έφερε εις πέρας η κυρία Ευαγγελία Χρήστου. Το ήχο συντόνισε εξαιρετικά ο τεχνικός κύριος Παναγιώτης Αυγέρης.

Σε οθόνη έγινε προβολή εικόνων των ηρωικών στρατιωτών μας από το Αλβανικό Μέτωπο και τις μάχες της Πίνδου. Ιδιαίτερη αναφορά στα κείμενα που διαβάστηκαν έγινε για την συνεισφορά στο έπος του 40 από τις Ελληνίδες μανάδες, συζύγους και νέες, που κουβαλούσαν στα χιόνια προμήθειες στα χαρακώματα και γυρίζανε με τραυματίες στα μετόπισθεν…

Ο ομιλητής πατέρας Ιωάννης κάλεσε στο βήμα τον Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό για να χαιρετίσει την εκδήλωση.

Ο Σεβασμιότατος ζήτησε να ανάψουν τα φώτα στην αίθουσα, μέχρι τότε φωτιζόταν μόνο η σκηνή, ώστε να υπάρχει αμοιβαία οπτική επαφή με τους καλεσμένους. Ξεκίνησε ευχαριστώντας όλους όσους εργάστηκαν εντατικά επί ένα μήνα και προετοίμασαν την θαυμάσια αυτή εκδήλωση. Ευχαρίστησε και όλους όσους ανταποκρίθηκαν και έδωσαν το παρών τιμώντας την επέτειο της Ελληνικής νίκης στην απρόκλητη επίθεση.

Μίλησε για το μεγάλο θαύμα της αντίστασης των Ελλήνων, γεγονότα που μας έφεραν ζωντανά τα τραγούδια των παιδιών και οι ιστορικές αφηγήσεις που ακούστηκαν στην αίθουσα.

Ανακοίνωσε την απόφασή του για εμπλουτισμό των εκδηλώσεων της Μητρόπολης περιλαμβάνοντας και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο. Με χορωδίες νεανικές και ενηλίκων, τονίζοντας χαριτολογώντας ότι δεν κάνει «ανταγωνισμό» σε ήδη υπάρχουσες παρόμοιες οργανώσεις! Ακόμα δημιουργία θεατρικών τμημάτων, παραδοσιακών χορών και άλλων.

Και έκλεισε λέγοντας ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα προάγουμε τον πολιτισμό στην περιοχή μας και μέσα από αυτόν θα περνούμε το σύνθημα του Όχι στην διχόνοια του λαού και το ξέχασμα της ιστορίας μας.

Ο Σεβασμιότατος κάλεσε όλους στην απαγγελία του Εθνικού μας Ύμνου.








Την παιδική χορωδία, τους μουσικούς, τους ομιλητές των ιστορικών αποσπασμάτων, τον ομιλητή πατέρα Ιωάννη και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας παρατεταμένα χειροκρότησαν οι παραβρισκόμενοι στην εκδήλωση.


Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Ένα Βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη…