Έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο.

 

Συμμετέχει ο Αγρινιώτης γλύπτης Ευάγγελος Τύμπας.

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας,

Για έκτη συνεχή χρονιά, μπαίνοντας το φθινόπωρο, διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και σε συνεργασία με την Εφορεία Γλυπτικής, έκθεση γλυπτών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. (Σημ.1η)

Το θέμα της έκθεσης είναι ελεύθερο και εκθέτονται έργα καλλιτεχνών της τελευταίας πενταετίας, ανεξαρτήτου θέματος και διαστάσεως των γλυπτών.

Συμμετέχουν 82 καλλιτέχνες με συνολικά 101 ποικίλων τεχνοτροπιών, υλικών και διαστάσεων, γλυπτά.

Στον ευρύχωρο υπαίθριο χώρο του μουσείου, οι φιλότεχνοι επισκέπτες έχουν την άνεσή τους να δουν, να ξεναγηθούν και να ενημερωθούν από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, καθώς και από  κατάλογο που περιέχει φωτογραφίες των γλυπτών και βιογραφικά στοιχεία των δημιουργών τους. Η είσοδος στον χώρο είναι ελεύθερη, ο κατάλογος, η αφίσα και η πρόσκληση είναι δωρεάν.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Παρασκευή 6 Οκτώβρη το βράδυ και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 6 Νοέμβρη.

Ο Αγρινιώτης γλύπτης Ευάγγελος Τύμπας συμμετέχει για τρίτη χρονιά εκθέτοντας γλυπτό του στο Βυζαντινό Μουσείο. (σύντομο βιογραφικό του γλύπτη στο τέλος του κειμένου). Αυτή την φορά πρόκειται για την προτομή του πρώτου Ολυμπιονίκη της Ελλάδος Παντελή Καρασεβδά, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. (Σημ. 2η)

Στην έκθεση παραβρέθηκαν πολλοί φιλότεχνοι Αθηναίοι αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδος που πήγαν στην Αθήνα για να παραστούν στα εγκαίνια και να ενημερωθούν για τις νέες εμπνευσμένες δημιουργίες καταξιωμένων στον χώρο της γλυπτικής καλλιτέχνες.

Η διευθύντρια του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου κυρία Αικατερίνη Π. Δελλαπόρτα συνόδεψε επισκέπτες στον χώρο. Τους περιέγραψε τα εκτεθειμένα έργα. Φωτογραφήθηκε μαζί τους και ειδικά για την προτομή του Αιτωλοακαρνάνα Καρασεβδά εξέφρασε τον θαυμασμό της και συνεχάρη  τον Αγρινιώτη γλύπτη Βαγγέλη Τύμπα. Της έκανε μεγάλη εντύπωση από την στιγμή που πρωτοαντίκρισε την λεπτομερή κατασκευή της προτομής.

Στην παρέα των Αιτωλοακαρνάνων στην καταγωγή φιλότεχνων επισκεπτών που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος με την σύζυγό του, ο δημοσιογράφος-ποιητής και συγγραφέας Κωστής Τσιάκαλος επίσης με την σύζυγό του, ο θαυμαστής των έργων του Ευάγγελου Τύμπα  Προϊστάμενος Τμήματος Δ’ Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κύριος  Βάϊος Τσιλίκας, ο Διευθυντής Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κύριος Γεώργιος Βασιλείου, ο Δρ. Νεότερης Ιστορίας και συγγραφέας του βιβλίου «Παντελής Καρασεβδάς-Τρεις Ζωές» κ. Νικόλαος Χούτας (Σημ.3η), ο πρώην Δήμαρχος Αμφιλοχίας Ιστορικός συγγραφέας κύριος Νικόλαος Τέλωνας, ο Θεολόγος και φιλόλογος συγγραφέας κύριος  Ευθύμιος Πριόβολος, ο Τοπογράφος Μηχανικός κύριος  Δημήτριος Μπιλάλης, Η Marketing Strategist & Trainer Γεωργία Κόλλια  και πολλοί άλλοι.  

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι:

Αλευράς Χρήστος, Αμπραάμ Μισέλ (Abraham Michel), Αντώνιος Αντώνης,  Αραπάκη Μαρία, Αργυρακοπούλου Μαρία, Βασιλείου Αχιλλέας, Βλάχος Σταύρος, Βουτσινά Μαριάννα, Γαζέπης Νικόλαος, Γεωργίου Αλέξανδρος, Γλέζος Γιώργος, Δήμα Νικολάκη, Δωρόπουλος Βασίλης, Ευαγγελάτος Κώστας, Ιβάνοφ Τόμις, Ιωαννίδου Μιλοφίλη, Καλαφάτη Χριστίνα, Κανελλοπούλου Αθηνά, Κανελλοπούλου Μαρία-Ζώνη, Κάνιστρα-Ελευθερουδάκη Πόλυ, Καπετάνου Δημήτριος, Κατσαρός Γιώργος, Κατσιγιάννης Γιώργος, Κουβαράτης Σωκράτης, Κουνάλης Χρήστος, Κουτήφαρη Καλλιόπη, Κρέτσης Μπάμπης, Κυρίτσης Νίκος, Κυτιάνη Φωτεινή, Κωνσταντίνου Αικατερίνη (Νέλα), Λαζάρου Σωτηρία, Λαμπρέτσα Δήμητρα, Λάμπρου Χρήστος, Λεοντή Μαρίνα, Λιάπης Αλέξανδρος, Λιόντος Αποστόλης, Μακρή Αγγελική, Μαραγκού Κλεονίκη – Νίκη, Μαρμαρά Πελαγία, Μαυρίδη Κατερίνα, Μητσάκου Σταυρούλα, Μιούντι-Ιωαννίδου (Γιουβανίδη) Έλεν, Μορφογένη Λένα, Μουρτζίνη Μαρία-(Didi) Δήμητρα, Μπερτόλης Θωμάς, Μπόμπολη Σοφία, Μπούρας Τάσος, Μυρωδιάς Αντώνης, Νασιοπούλου Ντιάνα, Νέζης Παναγιώτης, Νοβάτσκα Ντορότα, Ντομπρόζι Σεμπαστιάνο, Ξανθόπουλος Δημήτριος, Ξένου Αθηναḯς, Παγωμένος Κώστας , Παναγοπούλου Σίσσυ, Παπαγεωργίου Ευδοκία, Παπαδόπουλος Φίλιππος-Λάζαρος, Παπαδοπούλου Άννα, Παπαδοπούλου Ευσταθία (Εύα), Παπαθεοδώρου Κάλλια, Παρασκευοπούλου Σοφία, Παυλή Λήδα, Πέτρου Πέτρος & Χατζηπαναγιώτου Στέλλα (Bodarch), Πεφάνη Δόξα, Πολιτάκης Αντώνης, Πολυχρονάτου Ελένη, Ράπτη Γιασεμή, Σκάζα Γιάτσεκ (Υάκινθος), Σοφιανόπουλος Τέλης, Σταυρινίδου Δήμητρα, Σταυρόπουλος Αθανάσιος, Τεσσόν Ζαν-Ζακ (TESSON Jean-Jacques), Τσαούσι Μπεσίμ (Caushi Besim), Τσιμπουρλάς Χρήστος, Τσούνης Σπήλιος, Τύμπας Ευάγγελος, Φουκαράς Αντώνης, Φουνκ Έφη, Φωτοπούλου Χριστίνα, Χατζηγεωργίου Γιούλα και Χριστοφυλάκης Στυλιανός.

Η έκθεση έχει διάρκεια από τις 6 Οκτώβρη έως τις 6 Νοέμβρη 2023.      Οι ώρες που είναι ανοιχτή στο κοινό είναι από Δευτέρα έως Κυριακή από τις 08:00 έως τις  20:00, Τις Τρίτες από 13:00 έως 20:00

Σύντομο βιογραφικό του γλύπτη Ευάγγελου Ι. Τύμπα.

Ο Ευάγγελος  Τύμπας γεννήθηκε στη Σπολάιτα Αιτωλοακαρνανίας στις 18 Δεκεμβρίου του 1984. Από τα παιδικά του χρόνια εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για την γλυπτική τέχνη.

Τον χαρακτηρίζει πηγαίο ταλέντο και όλα του τα έργα χαρακτηρίζονται από παραστατικότητα και λεπτομερή κατασκευή. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται και εκφράζεται χρησιμοποιώντας υλικά όπως πηλός, πέτρα, γύψο και ορείχαλκο, μέταλλο που είναι και η τελική μορφή των έργων του.

Έργα του στολίζουν πλατείες, κοινόχρηστους χώρους, δρόμους, εκκλησίες, ιδρύματα, γηροκομεία, σωματεία, κατασκηνώσεις, ιδιωτικές συλλογές, σε πολλές πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας. Καθώς και σε διάφορους Δήμους της Χώρας. Στο εξωτερικό  στην  Σουηδία, Ελβετία, Αγγλία, Η.Π.Α, (συγκεκριμένα  Βοστώνη και Νέα Ιερσέη), και Αυστραλία.

Ενδεικτικά μερικά από τα  έργα του είναι: Η προτομή της Τασσούλας Γυφτογιάννη στο Μεσολόγγι, του Παύλου Μπακογιάννη στο Θέρμο, του Γεωργίου Καραισκάκη στο Πετροχώρι, του Εθνοϊερομάρτυρος επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στην Ιερά πόλη του Μεσσολογγίου, του Ά Μητροπολίτη Ελβετίας Δαμασκηνού Παπανδρέου και ιδρυτή του Ορθοδόξου Κέντρου στο Σαμπεζύ της Ελβετίας στο Θέρμο, του Χρυσού Ολυμπιονίκη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων  Παντελή Καρασεβδά στον Αστακό, του Υπουργού Εσωτερικών και γιατρού Αθανάσιου Νικολίτσα στο Θέρμο. Για την Π.Α.Ε. Παναιτωλικός το έμβλημα της ομάδας Τίτορμος ο Αιτωλός. Πολλές προτομές αγωνιστών του 1821 όπως του Γεωργίου Καραισκάκη στο Αιτωλικό, του Θεοδωράκη Γρίβα στην Βόνιτσα, του Κώστα Καπογιωργάκη στην Πλαγιά Βόνιτσας, του Πρόκριτου Μαυρομάτη, του Οδυσσέα Ανδρούτσο, του Κατσαντώνη, του Μάρκου Μπότσαρη, του Διονύσιου Σολωμού και πολλών άλλων. Έργο του γλύπτη έχει αγοράσει και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Έχει κάνει πολλές εκθέσεις στο Αγρίνιο στην Πάτρα και στην Αθήνα. Στα αποκαλυπτήρια των έργων του αποφεύγει να μιλάει, γιατί όπως λέει, προτιμάει να μιλάνε τα έργα του γι' αυτόν.

Ζει στο Αγρίνιο και περνάει τον περισσότερο χρόνο του στο εργαστήρι του όπου εργάζεται πυρετωδώς για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην μεγάλη ζήτηση που έχουν τα έργα του.

Το εργαστήρι του είναι ένα πραγματικό μουσείο, με εκατοντάδες προπλάσματα προτομών και πολλών άλλων που βρίσκονται στο χρονοβόρο στάδιο της κατασκευής. Σχολεία της περιοχής Αγρινίου πραγματοποιούν εκεί επισκέψεις και ο καλλιτέχνης εξηγεί στους μαθητές τα διάφορα στάδια κατασκευής των έργων του.

Σημ. 1η Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ιδρύθηκε πριν εκατό χρόνια. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος. Βρίσκεται στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Στεγάζεται στην  οικία της Δούκισσας της Πλακεντίας. Φιλοξενεί χιλιάδες εκθέματα, πίνακες, γλυπτά, κεραμικά, χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα από την Ελλάδα και τα Βαλκανικά κράτη. Ο γράφων σαν στρατιώτης το 1970 υπηρέτησα σε στρατιωτική βάση δίπλα του, τώρα ο χώρος της βάσης έχει παραχωρηθεί στο Μουσείο.

Η Διεύθυνση είναι: Βασιλίσσης Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα

Τηλέφωνο: +30 213 213 9500

Φαξ: +30 210 72 31 883

Email: bma@culture.gr

 

Σημ. 2η Ο Πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης, στην σκοποβολή με πολεμικό όπλο στα 200 μέτρα στους Ολυμπιακούς αγώνες που αναβίωσαν το 1896 στην Αθήνα, ήταν ο Αιτωλοακαρνάνας Παντελής Καρασεβδάς. (28 Μαρτίου 1896) Δεν τον ξέρουν πολλοί, γιατί επισκιάστηκε από τον Μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη μια ημέρα αργότερα. (29 Μαρτίου 1896).  (οι ημερομηνίες είναι με το παλιό-Ιουλιανό-ημερολόγιο).

Πολλοί δεν ξέρουν ότι ο χρυσός πρώτος Ολυμπιονίκης Καρασεβδάς μετά από μια τρικυμιώδη ζωή και μάχες που γέμισαν το κορμί του με μολύβι, πέθανε στο Αγρίνιο πριν 80 περίπου χρόνια. Στην ζωή του πολέμησε σε όλα τα επίπεδα, πολεμικά, αθλητικά,  κοινωνικά και πολιτικά.

Έλαβε μέρος στα πολεμικά μέτωπα της Κρητικής Επανάστασης και του Ελληνοτουρκικού Πολέμου. Γνώρισε τα ιδεολογικά ρεύματα της εποχής. Συναναστράφηκε με σημαντικές προσωπικότητες όπως τον Βενιζέλο. Το 1910 εκλέχθηκε βουλευτής με το νεοσύστατο κόμμα των Φιλελευθέρων. Στον Βαλκανικό πόλεμο του 1912 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Μέσα στα  επόμενα δέκα χρόνια, από απλός Δεκανέας έφθασε στον βαθμό του Υποστρατήγου, όλες του οι προαγωγές έγιναν στα πεδία των μαχών επ’ ανδραγαθία. Συμμετείχε στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, ευχάριστα και δυσάρεστα. Διετέλεσε πρόεδρος του Πανελληνίου δυο φορές, πρόεδρος του Παναθηναϊκού και μέλος της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν αντίπαλος στις δικτατορίες του μεσοπολέμου, που του στέρησαν μέχρι και την σύνταξή του. Αντιστασιακός στην κατοχή.

Δυστυχώς παραμερίστηκε από την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και έφθασε στον θάνατό του ξεχασμένος από όλους, εδώ στο Αγρίνιο στις 14 Μάρτη 1946. Πέθανε φτωχός και φορώντας στο χέρι του το βραχιόλι με τις σφαίρες που «έφαγε» στους πολέμους.  Η κηδεία του έγινε στον Αστακό.

Μήπως θα πρέπει να στηθεί και στο Αγρίνιο ένας ανδριάντας, ας πούμε κάπου στην Αγία Τριάδα, εκεί στο προαύλιο της εκκλησίας που εκτελέστηκαν και οι 120 δυο χρόνια πριν τον θάνατό του;

Ακόμα η πόλη του Αγρινίου σε αναγνώριση του θα μπορούσε να φιλοξενήσει αγώνες προς τιμή του. Σκοπευτικούς όλων των κατηγοριών και αποστάσεων με κυριότερο τον αγώνα βολών στα 200 μέτρα. Πιστεύω ότι αγώνες προς τιμή του ξεχασμένου Ολυμπιονίκη Παντελή Καρασεβδά-κάπου εκεί στο τέλος Μαρτίου-θα ήταν το έναυσμα των καλοκαιρινών δρώμενων στην περιοχή του Αγρινίου!

Σημ.3η Το βιογραφικό βιβλίο «Παντελής Καρασεβδάς Τρεις Ζωές» συνέγραψαν οι συγγραφείς Κωστής Τσιακανίκας και Νίκος Χούτας το 2022. Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα, στον Αστακό, στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι. Εκδότης «Ινφογνώμων». Πρόκειται για προσεγμένη έκδοση με σκληρά εξώφυλλα. Περιέχει πολλές παλιές φωτογραφίες και πλήθος άγνωστων ιστορικών ντοκουμέντων.

Α.Κ.Κ.
















 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Ένα Βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη…