«ΓΑΒΑΛΟΥ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ-Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ»

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Ο γνωστός ιστορικός συγγραφέας Δημήτρης Β. Αλεξανδρής κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Γαβαλού Μακρυνείας-ο τόπος μας».

Εκδότες του βιβλίου είναι η Τ.Κ. Γαβαλούς Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου και ο Προοδευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αρχαιοφίλων Γαβαλούς. (Π.Ε.Σ.Α.Γ.).

Μέσα στις τετρακόσιες περίπου σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας καταγράφει την τοπική ιστορία της περιοχής της κοινότητας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις χρονικές περιόδους. Κατά την αρχαιότητα που ήταν γνωστή η περιοχή ως Τριχόνιο και ήταν σημαντική πόλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Ιστορεί ακόμα την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο μέχρι τα χρόνια των Ιταλών Τόκκων. 

Περνάει μετά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στην σύγχρονη ιστορία μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την μακραίωνη σκλαβιά. Για πρώτη φορά έρχονται στο φως πληροφορίες και πλούσια στοιχεία, απόρροια των Οθωμανικών κατάστιχων που φυλάσσονται στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. Ντοκουμέντα που ο κύριος Αλεξανδρής με κόπο, έξοδα  και δυσκολίες επικοινωνίας συγκέντρωσε και τα παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό. Στο ίδιο κεφάλαιο καταγράφει τους Γαβαλιώτες αγωνιστές του 1821 και την ιστορία της κλεφτουριάς του Ζυγού. 

Και μετά τα Επαναστατικά χρόνια περνάει στα γεγονότα και προσωπικότητες που στους  επόμενους δυο αιώνες αναμόρφωσαν τον τόπο σε όλους τους τομείς.  Περιγράφει τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, μορφωτικές εξελίξεις της σύγχρονης Γαβαλούς, και ολοκληρώνεται το βιβλίο με κατάλογο Γαβαλιωτών που συνέβαλαν σε αυτό.


 

Οι  πληροφορίες των ιστορικών γεγονότων πηγάζουν μέσα από μια πολύ πλούσια βιβλιογραφία εκατοντάδων βιβλίων και δημοσιευμένων άρθρων. 

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο Δημοτικό Σχολείο Γαβαλούς στις 8 Σεπτεμβρίου. Μέσα στο Φθινόπωρο θα ακολουθήσει κι άλλη στην Αθήνα. Στο πρόγραμμα των ετήσιων εκδηλώσεων αρχές Σεπτεμβρίου της Γαβαλούς θα υπάρξει αναλυτικό πρόγραμμα για την βιβλιοπαρουσίαση.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα και κατάλογος των προηγούμενων βιβλίων του.

Ο Δημήτρης Β. Αλεξανδρής μεγάλωσε στο Λιθοβούνι της Μακρυνείας. Μαθήτευσε στο Γυμνάσιο της Γαβαλούς. Φοίτησε σε σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα εκπαίδευσης και καταρτισμό σχεδίων. Είναι Αστυνομικός Διευθυντής εν αποστρατεία. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Άκρων, (Λιθοβουνίου) επί 13 χρόνια, έχει εκλεγεί πέντε φορές στο κεντρικό συμβούλιο της ΠΑΝ.ΣΥ. Ασχολήθηκε ενεργά σε πολιτιστικούς ομίλους ενώσεις και εταιρείες όπως ΑΙ.ΠΟ.Ε., Ε.ΑΙ.Α., Π.Ο.Ν.Δ. και άλλες.  Τον περισσότερο χρόνο του τον δαπανά στις ιστορικές, πολιτιστικές, αρχαιολογικές, λαογραφικές και συγγραφικές ενασχολήσεις. Με την συμπαράστασή του έχουν εκδοθεί τα βιβλία «Λιθοβούνι Μακρυνείας-διαδρομή στον χώρο, αναδρομή στο παρελθόν», «Λιθοβούνι Μακρυνείας-Νεκροταφείο κλασσικής και Ελληνιστικής εποχής και ευρήματα Μυκηναϊκού τάφου», «Μήτρος Δεληγιώργης», «Το Σαντζάκι του Κάρλελι» και «Τριχόνιον-Άκραι-Μέταπα-Αιτωλών πόλεις».  Έχει εκδώσει τα βιβλία «Το Ηρώον των Μκρυνείων Αγωνιστών και Πεσόντων», «Η Μακρυνεία στον ευρύτερο χώρο της Αιτωλίας-Από τον μύθο…στην ιστορία» (Α’ τόμος) «Η Μακρυνεία στον ευρύτερο χώρο της Αιτωλίας-Από την ιστορία…στο σήμερα». (Β’ τόμος), «Άκρες (Λιθοβούνι) Μακρυνείας». (Α & Β τόμος), «Δημήτρης Μακρής ο κλεφτοκαπετάνιος του Ζυγού, ο στρατηγός της Επανάστασης και οι 1.326 αγωνιστές του». 




Πέρα από τις εκδόσεις που αποτελούν ιστορικά τεκμηριωμένα ντοκουμέντα για την Μακρυνεία, για πολλές δεκαετίες αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά Ελληνικά και ξένα. Έχει δε λάβει μέρος σε ημερίδες και συνέδρια για ιστορικά θέματα της περιοχής. Τα γραφόμενά του θα αποτελέσουν πολύτιμη παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς ερευνητές.

Α.Κ.Κ.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από παρουσιάσεις των βιβλίων του κυρίου Αλεξανδρή σε Γαβαλού, Μεσολόγγι και Αγρίνιο.


















 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Ένα Βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη…