Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. στην Γαβαλού Μακρυνείας Αγρινίου
Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Την Κυριακή πρωί 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα της Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, στο Δημοτικό Σχολείο της Γαβαλούς Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου.
Η ημερίδα είναι η δεύτερη στην σειρά, μετά την περσυνή που διεξήχθη στην καταπράσινη βόρεια ακτή της λίμνης Τριχωνίδας στο κτήμα Πιθάρι στην Δογρή. Αυτή την φορά στην αντίπερη νότια όχθη της μεγαλύτερης λίμνης της Ελλάδας, επίσης καταπράσινης πεντάμορφης περιοχής!
Η ημερίδα είχε θέμα την «Λαϊκή Ιατρική και Θεραπευτική Παραδοσιακή Κοσμητολογία από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα». Διοργανώθηκε από την Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. με έδρα το Αγρίνιο σε συν διοργάνωση με τον «Προοδευτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αρχαιοφίλων Γαβαλούς» (Π.Ε.Σ.Α.Γ.) «Δημήτριος Μακρής». Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης: «Διαχρονική εξέλιξη παραδόσεων και εθιμικών δρώμενων στον αγροτικό χώρο της Αιτωλοακαρνανίας» (Κωδικός ΟΠΣΑΑΑ: 0011012849) του Υπομέτρου 19,2 του Μέτρου 19. Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, Υποδράση 19.2.4.4 «Ενίσχυση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων», του προγράμματος LEADER της Τριχωνίδα Α.Ε., Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη και ξενάγηση στο Ασκληπιείο στο κέντρο του κεφαλοχωριού Γαβαλού, δίπλα στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί περιμετρικά της Τριχωνίδας προς το Θέρμο. Το ιερό του Ασκληπιού ανακαλύφθηκε πριν τριάντα χρόνια και βρίσκεται εξωτερικά της τειχισμένης αρχαίας Αιτωλικής πόλης Τριχώνιο. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει στεγαστεί καταλλήλως για προστασία από βροχές και πλημύρες. Τα σημαντικά ευρήματα στις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή βρίσκονται στα Μουσεία του Αγρινίου του Θέρμου και Μεσολογγίου. Ο Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αγρινίου κύριος Γεώργιος Σταμάτης ξενάγησε τους άνω των πενήντα επισκέπτες και έδειξε επί τόπου τους χώρους του Ασκληπιείου και εξήγησε σε τι χρησίμευαν. Ακόμα σε εκτυπωμένες μεγάλες πινακίδες έδειξε σχέδια του χώρου και φωτογραφίες ευρημάτων. Απάντησε σε πολλές και ποικίλες ερωτήσεις των επισκεπτών. Μετά την λεπτομερή ξενάγηση οι επισκέπτες, που ήρθαν οι περισσότεροι με λεωφορείο από το Αγρίνιο, και πολλοί άλλοι που ήρθαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, περπάτησαν 200 περίπου μέτρα έως το Δημοτικό σχολείο της Γαβαλούς.
Το σχολείο διαθέτει μια αρκετά ευρύχωρη αίθουσα κατάλληλη για συνέδρια και εκδηλώσεις κάθε είδους.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην εκκλησία του χωριού και στις διπλανές κοινότητες, πολλοί κάτοικοι προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την ημερίδα. Το ενδιαφέρον των κατοίκων είναι μεγάλο για την απόκτηση πληροφοριών για το τόπο που ζούνε. Συνέχεια στην περιοχή ανακαλύπτονται νέα ευρήματα μια και το αρχαίο Τριχώνιο βρίσκεται θαμμένο για πολλούς αιώνες εκεί.
Τον Συντονισμό της εκδήλωσης επιμελήθηκε η κυρία Κωνσταντία Ζαφείρη, φιλόλογος και μέλος της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.
Ο κ. Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος MSc., Πρόεδρος της Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας χαιρέτισε και καλωσόρισε με αισθήματα χαράς και συγκίνησης τους επισκέπτες στην 2η θεματική ημερίδα της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Προοδευτικό, Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αρχαιοφίλων Γαβαλούς «Δημήτριος Μακρής» με κεντρικό θέμα: «Λαϊκή Ιατρική και Θεραπευτική και Παραδοσιακή Κοσμητολογία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Ανακοίνωσε μάλιστα τις δύο επόμενες ημερίδες που έχουν προγραμματιστεί για το α΄ εξάμηνο του 2023 και περιλαμβάνουν εξίσου ενδιαφέρουσα θεματολογία. Η επόμενη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Παναιτώλιο με θέμα: «Γενέσια, γαμήλια και νεκρικά έθιμα και παραδόσεις στον αγροτικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» και η τελευταία στον Άγιο Κωνσταντίνο του Δήμου Αγρινίου με θέμα: «Προσφυγιά και καπνός: η σημασία τους στη διαμόρφωση του οικονομικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στην Αιτωλοακαρνανία». Όλες οι ημερίδες θα συνδυάζονται με δράσεις που αφορούν στη σύνδεση της αρχαίας με τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά.
Στον σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε ότι το θέμα της ημερίδας στη Γαβαλού είχε δύο βασικούς άξονες: τη λαϊκή ιατρική και θεραπευτική και την παραδοσιακή κοσμητολογία διαχρονικά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι οποίοι και καλύφθηκαν από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των αξιόλογων ομιλητών. Τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερος τόπος για την υλοποίηση αυτής της ημερίδας από τη σπουδαία αιτωλική πόλη του αρχαίου Τριχονείου, όπου έχει έλθει στο φως ιερό αφιερωμένο στον θεραπευτή θεό, τον Ασκληπιό, η λατρεία του οποίου ήταν διαδεδομένη τόσο στην Αιτωλία όσο και την Ακαρνανία.
Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αγρινίου και Πρόεδρο της Τριχωνίδα ΑΕ, κ. Γεώργιο Παπαναστασίου, και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα Leader. Όλους τους ομιλητές που με χαρά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Εταιρείας, ιδιαιτέρως την κυρία Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση, την διευθύντρια της ανασκαφής του Ασκληπιείου και πρώτη προϊσταμένη του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων (Μεσολόγγι), η οποία και συνέγραψε το κείμενο για το αρχαίο Τριχόνειο και το Ιερό του Ασκληπιού, το οποίο τυπώθηκε με δαπάνες του προγράμματος και διενεμήθη σε όλους τους παρευρισκομένους. Την κυρία Κωνσταντία Ζαφείρη συντονίστρια της ημερίδας. Τον Πρόεδρο, κ. Χρήστο Τσιλιγιάννη, και τα μέλη του Δ.Σ. του Προοδευτικού, Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αρχαιοφίλων Γαβαλούς για τη συνεργασία. Τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γαβαλούς, κ. Ανδρέα Γούλα, τον αρχιτέκτονα μηχανικό Ανδρέα Τεγούση για τη σχεδίαση της καλαίσθητης αφίσας και της πρόσκλησης, τον κύριο Παντελή Μεντζετζή από την Τριχωνίδα Α.Ε. που βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Εταιρείας στην επίλυση διαφόρων θεμάτων διοικητικής και οικονομικής φύσεως, τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Γαβαλούς, κ. Μαρία Κόκιου, όλους τους συνεργάτες της σημερινής εκδήλωσης, τους κυρίους Δημήτριο Καρακώστα, Χαράλαμπο Μπασχέντη και Βασίλειο Καπελλάκη. Το ταξιδιωτικό γραφείο Panagiotou travel για τη δωρεάν διάθεση στην Εταιρεία μας λεωφορείου για τη διευκόλυνση μετακίνησης των συμμετεχόντων στην ημερίδα. Και όλους τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα.
Χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Αγρινίου κυρίου Παπαναστασίου απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης κύριος Παναγιώτης Μαρνέζος. Μετέφερε τις ευχές της Δημοτικής Αρχής για την επιτυχή διεξαγωγή της ημερίδας. Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος, όπως και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, νοιώθει πολύ χαρούμενος που κατάγεται από έναν ευλογημένο και ιστορικό τόπο με πλούσια Πολιτιστική κληρονομιά, που συνεχίζεται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Και χάρη στην Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. σε συνεργασία με τον τοπικό «Προοδευτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αρχαιοφίλων Γαβαλούς» και την συμβολή όλων των κατοίκων, γίνεται η ανάδειξη του Πολιτισμού που κληρονομήσαμε από την αρχαιότητα. Ευχαρίστησε για την πρόσκληση να παραβρεθεί στην ημερίδα και ξανά ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαβαλούς κύριος Ανδρέας Γούλας καλωσόρισε, στην ημερίδα που διεξάγεται στο χωριό του, τους επιστήμονες ομιλητές και όλους τους παραβρισκόμενους στην πολιτιστική εκδήλωση. Αναφέρθηκε στην ανακάλυψη του Ασκληπιείου πριν 30 χρόνια και στα πολύτιμα ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή της κοινότητας που είναι κτισμένη επάνω στην αρχαία πόλη Τριχόνειο. Το πολλά πλούσια και μοναδικά ευρήματα της περιοχής τοποθετούν την αρχαία πόλη ανάμεσα στις σπουδαιότερες της αρχαίας Αιτωλίας. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας κύριο Γεώργιο Σταμάτη, την συντονίστρια της ημερίδας κυρία Κωνσταντία Ζαφείρη, την αρχαιολόγο κυρία Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση, όλους τους εισηγητές και όλους όσους παραβρίσκονταν στην εκδήλωση. Τόνισε ότι χάρη στις εισηγήσεις των ομιλητών θα αποκτηθεί περισσότερη ιστορική γνώση στους κατοίκους της περιοχής και θα κάνει όλους πολύ υπερήφανους για τον τόπο τους.
Χαιρετισμό-που τον διάβασε ο κύριος Σταμάτης-για την επιτυχή έκβαση της ημερίδας, απέστειλε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος Δρ. Ολυμπία Βικάτου, καθώς λόγω ανειλημμένων οικογενειακών υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παρευρίσκεται στην εκδήλωση πράγμα που επιθυμούσε πολύ.
Η συντονίστρια έδωσε το βήμα στην πρώτη ομιλήτρια της ημερίδας, την κυρία Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων. Το θέμα της «Η πόλη Τριχόνειον και το ιερό του Ασκληπιού» εκτυπώθηκε σε οκτασέλιδο φυλλάδιο από την Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. και διαμοιράστηκε σε όλους τους επισκέπτες. Η κυρία Σταυροπούλου-κατ’ εξοχήν γνώστρια του αρχαιολογικού χώρου και των πολύτιμων ευρημάτων-μίλησε για το αρχαίο Τριχόνειον, την θέση του σε μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Αιτωλίας, στη νότια πλευρά της λίμνης Τριχωνίδας και βόρεια της οροσειράς του Ζυγού, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αράκυνθος. Αναφέρθηκε στον αρχαίο γεωγράφο, ιστορικό, φιλόσοφο και συγγραφέα Στράβωνα που έγραψε για την περιοχή.
Αναφέρθηκε στον πολιτικό ρόλο που έπαιξε για την περιοχή την εποχή της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Για τις πολλές επιγραφές που διασώζονται. Για τον ιστορικό, στρατιωτικό και συγγραφέα Πολύβιο που έγραψε για την επιδρομή του Μακεδόνα Φιλίππου του Ε’ στην περιοχή και την καταστροφή του Θέρμου.
Μίλησε για τους επόμενους αιώνες, την εποχή του περιηγητή και γεωγράφου Παυσανία που έγραψε κι αυτός σχετικά. Και για τους πριν δυο αιώνες Ευρωπαίους περιηγητές που έχουν επισκεφθεί την περιοχή και έχουν παραθέσει πολλά στοιχεία.
Αυτά και πολλά άλλα σημαντικά ανακοίνωσε, στο διψασμένο για γνώση της τοπικής ιστορίας ακροατήριο, η κυρία Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση.
Στο βήμα την διαδέχθηκε ο κύριος Λάζαρος Κολώνας, επίτιμος γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και διδάκτωρ Αρχαιολογίας. Το θέμα του ήταν «Αρχαία Ιατρικά Ευρήματα από ανασκαφές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας». Σημαντική νέα πληροφορία, που πρόσθεσε με την βαθιά ανασκαπτική εμπειρία και γνώση του, είναι ο διαχωρισμός σε ιατρικές ειδικότητες κατά την αρχαιότητα. Απόδειξη για αυτό η εύρεση αρχαίας στήλης που παρουσίασε για πρώτη φορά σε ιατρικό συνέδριο στην Πάτρα το 1987. Τότε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Διονύσιος Ίκκος με έκπληξη έμαθε για πρώτη φορά ότι στην αρχαιότητα υπήρχαν γιατροί με ειδικότητα!
Η στήλη είναι λίθινη επιτύμβια και φέρει λατινική επιγραφή. Γράφει το παρακάτω κείμενο:
M. FULVIO HEROPHILO MEDICO OCLARIO ARESCUSA LIB D.S.P. M. (ARCO) FULVIO HEROPHILO MEDICO OC(U)LARIO ARESCUSA LIB(ERTA) D(E) S(UA) P(ECUNIA) D(E) S(UO) P(OSUIT)
(Στον Μάρκο Φούλβιο Ηρόφιλο οφθαλμίατρο η Αρεσκούζα απελεύθερή του αφιέρωσε αυτή τη στήλη με δικά της χρήματα ή με δική της φροντίδα).
Ο κύριος Κολώνας αναφέρθηκε εκτενώς σε ιατρικά εργαλεία της αρχαιότητας που βρέθηκαν σε τάφους στην Αιτωλοακαρνανία, συμπεραίνοντας ότι ο τόπος ήταν γνωστός σε όλον τον Ελληνικό χώρο για τα Ασκληπιεία του.
Στην συνέχεια στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας κύριος Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος MSc. της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν περί της «Λατρείας του Ασκληπιού στην Αιτωλοακαρνανία».
Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε σε όλα τα γνωστά Ασκληπιεία της Δυτικής Ελλάδας κατά την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η λατρεία του Ασκληπιού, ήταν ευρέως διαδεδομένη τόσο στην Αιτωλία όσο και την Ακαρνανία. Εκτός από το Ασκληπιείο του αρχαίου Τριχονείου, το οποίο παρουσίασε διεξοδικά η ανασκαφέας του Ιερού, η κυρία Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση, δύο ιερά αφιερωμένα στον Ασκληπιό, έχουν εντοπιστεί στην πόλη της Ναύπακτου και στο χωριό Σκάλα Ναυπακτίας. Το Ασκληπιείο της Ναύπακτου βρίσκεται εκτός των τειχών της αρχαίας πόλης. Το ἐν Κρουνοῖς Ασκληπιείο βρίσκεται κοντά στο χωριό Σκάλα Ναυπακτίας. Η ονομασία του ιερού οφείλεται στην ύπαρξη πλούσια πηγής. Το Ασκληπιείο της Ναύπακτου, αν και εκτός των τειχών της αρχαίας πόλης, θα πρέπει να θεωρηθεί αστικό, ενώ το Ασκληπιείο στη Σκάλα Ναυπακτίας αγροτικό.
Ακόμα ο Ασκληπιός λατρευόταν σε πολλές πόλεις όπως στο Θέρμο, στην Αλυζία, στον Αστακό, στην Πάλαιρο, στην Βόνιτσα, και πιθανόν στο Μοναστηράκι. Ακόμα στην πόλη Ηράκλεια ή Εχίνος, σε ένα από τα δύο επίνεια του Θυρρείου. Και στον Δρυμό στη νότια όχθη του Αμβρακικού κόλπου.
Άλλη μαρτυρία προέρχεται από την Νικόπολη. Στην Αμβρακία (σημ. Άρτα) επίσης μαρτυρείται Ασκληπιείο από τις αρχές του 3ου αι. π.Χ. το
Κλείνοντας ο κύριος Σταμάτης απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στην αγαπητή συνάδελφο του Φωτεινή Σαράντη για την ευγενική παραχώρηση φωτογραφικού υλικού από τα ιερά της Ναυπάκτου, στους αγαπητούς προϊσταμένους του Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση και Λάζαρο Κολώνα για τις πολύ γόνιμες συζητήσεις τους, στον καθηγητή κύριο Ιωάννη Νεραντζή που διευθύνει το Αγριώνιον Αρχείον Αρχαιολογίας και Ιστορίας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος για την καθοριστική βοήθειά του στην αναζήτηση πηγών και βιβλιογραφίας, στην κυρία Μαίρη Τσιχριτζή για τις πολύτιμες μεταφράσεις της γαλλικής βιβλιογραφίας, και τέλος, σε όλους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και με προσοχή και υπομονή τον άκουσαν.
Ακολούθησε στο βήμα ο κύριος Ιωάννης Γ. Νεραντζής, Διδάκτωρ Ιστορικής Γεωγραφίας, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, με θέμα: «Αρχαιοπεριβάλλον Αιτωλίας, ιδανικός τόπος με φατμακοβότανα και Ιαματικές πηγές, διά το Ιεροθεραπευτήριον-Ασκληπιείον πόλεως Τριχονείου».
Ο κύριος Νεραντζής παρέδωσε ιδιοχείρως, σε όλους τους καλεσμένους στην εκδήλωση, 12σέλιδο μεγάλου σχήματος φυλλάδιο, που περιέχει αναλυτικά όλη του την επιστημονική ομιλία του περί του Ασκληπιείου Τριχονείου, αλλά και πολλά περισσότερα. Όπως η πλούσια βιβλιογραφία με πάνω από 140 πηγές! (συλλεκτικό κομμάτι).
Αναφέρθηκε στοχευμένα σε τρία ερευνητικά πεδία. 1) Το αρχαιοπεριβάλλον και η διερεύνησή του συναρτημένη με την αξία του ως βιότοπος ιαματικών φυτών. 2) Το «Ιεροθεραπευτήριον» στη γνωσιακή του σχέση με την γύρωθεν αυτού φυομένη Βοτάνη. Και 3) Το πραγματευόμενον Ασκληπιείον-Ιεροθεραπευτήριον, με διερεύνηση που έχει στόχο την κατάδειξη την ένταξή του στην Ιεράν Γεωγραφίαν της Ελλάδος. Ανέλυσε τοπωνύμια της περιοχής και επικεντρώθηκε στο «Τριχονίς» λίμνη και «Τριχόνειον» πόλις. Η ανάλυση του κυρίου Νεραντή ήταν πολύ κατατοπιστική.
Επόμενη ομιλήτρια η κυρία Ελένη Μπαρμπαρίτσα, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Θέμα της «Ιατρικές μέθοδοι και Θεραπευτικά κέντρα στο Βυζάντιο (6ος -15ος αιώνας)».
Η κυρία Δήμητρα Κων. Μαραγιάννη-Ντόβα, Ιατρός Αναισθησιολόγος-Αλγολόγος μίλησε με θέμα «Ιατρική φροντίδα αισθητικής προσώπου και σώματος με μεθόδους ευεξίας και αντιγήρανσης».
Τελευταία ομιλήτρια με την οποία έκλεισε και η ημερίδα ήταν η κυρία Ανθή Παπαθανάση, συγγραφέας, ιστορικός και ερευνήτρια με θέμα «Από τα Ασκληπιεία της Αρχαιότητας στις λουτροπόλεις της Ευρώπης του 19ου αιώνα». Αναφέρθηκε στις Λουτροπόλεις και την άνθιση που είχαν στα κράτη της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κατά τους δύο τελευταίους αιώνες.
Όλοι οι ομιλητές χειροκροτήθηκαν θερμά από τους προσκεκλημένους που βρίσκονταν στην γεμάτη αίθουσα.
Η Συντονίστρια κυρία Κωνσταντία Ζαφείρη, έκλεισε την Ημερίδα ευχαριστώντας τους ομιλητές, όσους συνέβαλαν στην διεξαγωγή της και όλους όσους την παρακολούθησαν.
Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση άνω των διακοσίων ενδιαφερομένων πολιτών για την τοπική ιστορία και την ανάδειξη του πολιτισμού που άνθισε στον τόπο αυτό της Μακρυνείας. Μεταξύ των πολλών το παρών έδωσαν ο κύριος Παναγιώτης Μαρνέζος Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου, ο Πρόεδρος του «Προοδευτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αρχαιοφίλων Γαβαλούς» (Π.Ε.Σ.Α.Γ.) κύριος Χρήστος Τσιλιγιάννης, η Ηγουμένη της Μονής Κατερινούς Μαριάμ Π. Σκαβάρα, η Πρόεδρος Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου και πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Μακρυνείας κυρία Βούλα Αρτίκου-Γουργολίτσα, η κυρία Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά, Καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας, αντιπρόεδρος της Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, οι κυρίες Νατάσα Σκιαδά Γενική Γραμματέας και Σοφία Μιμηγιάννη Γραμματέας της Εταιρεία, ο κύριος Λουκάς Γεωργίου Πρόεδρος της Ένωσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «Συμπολιτεία», ο κύριος Θεόδωρος Μαλλιάς πρόεδρος του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς», η κυρία Μαρία Κόκιου Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Γαβαλούς, η κυρία Αθανασία Πώλου Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Γαβαλούς, ο κύριος Βασίλειος Γεωργακόπουλος Αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γαβαλούς, ο Πρόεδρος της ομάδας Γαβαλούς «Κεραυνός» κύριος Δημήτριος Καζανάς, ο κύριος Σωτήρης Μεραντζής μέλος του τοπικού Συλλόγου Γαβαλούς και φωτογράφος, η κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου καθηγήτρια Γαλλικής και Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας, ο κύριος Κωνσταντίνος Πατρώνης Πολιτικός Μηχανικός και φωτογράφος ιστορικών κτηρίων, η οικογένεια Παπαρούνη που ήρθε από την Αθήνα για την ημερίδα, η κυρία Ειρήνη Τριανταφύλλου καθηγήτρια και συγγραφέας, η κυρία Pamela Winsor-Preza καθηγήτρια Αγγλικών στο Αγρίνιο, η κυρία Βίκυ Αγγέλη Πρόεδρος της ΑΜΚΕ Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων Δήμου Αγρινίου «Αγριονίς Γαία», ο καθηγητής του ΕΠΑΛ Αγρινίου κύριος Σωτήρης Καρανίκας, η κυρία Γεωργία Αλεξοπούλου συνταξιούχος Αρχαιολόγος, και πολλοί εκπαιδευτικοί της περιοχής Μακρυνείας και Αγρινίου.
Τον ήχο συντόνισε άψογα ο κύριος Βασίλειος Καπελλάκης.
Με το πέρας των ομιλιών ο σύλλογος πρόσφερε σε όλους τους επισκέπτες έναν πλούσιο μπουφέ με ποικίλα εδέσματα, γλυκά, και αναψυκτικά και πολλά κρύα νεράκια, που λόγω του ζεστού καιρού που επικρατεί ακόμα είναι απαραίτητα!
Στους ομιλητές της ημερίδας, στα μέλη των δύο συλλόγων-Αρχαιολογικής & ΠΕΣΑΓ-και σε όσους με τον ένα ή άλλο τρόπο συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της ημερίδας, η Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. προσέφερε γεύμα σε τοπικό κατάστημα στον κεντρικό δρόμο της Γαβαλούς.
Ευχόμαστε την ίδια καλή επιτυχία να σημειώσουν και οι επόμενες εκδηλώσεις της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. τα επόμενα δύο Χρόνια στο Παναιτώλιο και στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου!
Απόστολος Κων. Καρακώστας