Παρουσίαση του νέου δίτομου βιβλίου του Δημήτρη Β. Αλεξανδρή «Άκρες (Λιθοβούνι) Μακρυνείας»

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Κυριακή το βράδυ 14 Αυγούστου σε ένα δροσερό τοπίο στις Άκρες, έγινε η παρουσίαση με μεγάλη επιτυχία του νέου δίτομου βιβλίου του πολυγραφότατου επιμελή συγγραφέα Δημήτρη Αλεξανδρή που έχει τίτλο «Άκρες (Λιθοβούνι) Μακρυνείας». Σκαρφαλωμένο, το μικρό-σήμερα-χωριό με περίπου εβδομήντα σπίτια, στις πλαγιές του Αράκυνθου έχει απεριόριστη θέα προς την λίμνη Τριχωνίδα, το Παναιτωλικό όρος, τον κάμπο του Αγρινίου και το μάτι φθάνει πέρα μέχρι τις κορυφές των Ακαρνανικών βουνών. Οι επισκέπτες πρόβλεψαν και έφεραν μαζί τους ελαφριά σακάκια και ζακέτες για την βραδινή ευχάριστη δροσιά.

Στο πλακοστρωμένο ξάγναντο, πλατεία του χωριού με το Ηρώο και την στήλη των πεσόντων στους αγώνες για την Ελευθερία του τόπου και της Πατρίδας, δίπλα στην βρύση και κάτω από τον φωταγωγημένο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου που δεσπόζει λίγο πιο ψηλά, έγινε η παρουσίαση.



Τιμή μεγάλη για το χωριό, η επιμελής καταγραφή της ιστορίας του ανά τους αιώνες, από το άξιο παιδί του. Αυτό το μικρό κάποτε παιδί, αγάπησε τον τόπο του και πέρα από το υψηλό επαγγελματικό του καθήκον που επιτέλεσε στην κοινωνία μας, συγκέντρωσε και κατέγραψε σε βιβλία την μεγάλη ιστορία της Μακρυνείας.

Τα βιβλία του είναι τόσο λεπτομερή και πληροφοριακα που θα είναι τα ευαγγέλια για τις επόμενες γενιές. Κανείς ερευνητής του μέλλοντος δεν θα γράφει κάτι αν δεν το διασταυρώνει με τα τεκμηριωμένα γραφτά του Δημήτρη Β. Αλεξανδρή. Και κάτι ακόμα. Μην νομίσει κανείς ότι όλες αυτές οι πληροφορίες που καταγράφει βρίσκονται έτοιμες στο τραπέζι. Εργάστηκε επί πολλά χρόνια για να τις αποκτήσει, διασταυρώσει, τεκμηριώσει και με σιγουριά καταγράψει. Και πολλές από αυτές είναι χρυσοπληρωμένες, πέρα από τον μόχθο της συλλογής και τα ατελείωτα χιλιόμετρα της περιπλάνησης και με υπέρογκα χρηματικά ποσά για απόκτηση και μετάφραση. Το όποιο ποσό ξόδεψε ο συγγραφέας για την ολοκλήρωση των έργων του, δεν πρόκειται ποτέ να το πάρει πίσω από τις πωλήσεις των βιβλίων του.

Ως μόνος κερδισμένος από αυτά είναι ο «βιβλιοφάγος» που θα αντλήσει γνώση που δεν πληρώνεται με χρήματα, και ο προσεκτικός «συλλέκτης» που επενδύει αγοράζοντάς τα.

Ναι έτσι είναι. Κάθε βιβλίο-ειδικά της πρώτης έκδοσης-που φέρει την υπογραφή του συγγραφέα και την ημερομηνία της παρουσίασης/αγοράς, αυτομάτως διπλασιάζει την όποια χρηματική του αξία. Μέσα σε λίγα χρόνια γίνεται δυσεύρετο και πανάκριβο. Ρωτήστε πόσο πωλούνται τα απλά σχολικά αναγνωστικά που είχαμε κάποτε στα σχολεία…

Αλλά ας περάσομε στην περιγραφή των ωραίων στιγμών της βιβλιοπαρουσίασης, που εξαιρετικοί επιστήμονες αφιέρωσαν τον χρόνο τους να συντάξουν τα κείμενά τους, που πραγματικά εντυπώθηκαν στο μυαλό των ενδιαφερομένων και διψασμένων για γνώση συμπατριωτών-και όχι μόνο-του συγγραφέα.  




Στο πάνελ των ομιλητών πέρα από τον κύριο Δημήτρη Αλεξανδρή παρακάθησαν ο κύριος Διονύσιος Μπερερής, Πρ. Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε., συγγραφέας, η κυρία Ανθή Παπαθανασίου, ιστορικός και ερευνήτρια και ο κύριος Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Διδάκτωρ Πολυτεχνικής Σχολής  Πατρών, Πρ. Υποδιοικητής Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Λόγω της απουσίας για λόγους υγείας του προγραμματισμένου συντονιστή της εκδήλωσης καθηγητού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίου Παναγιώτη Κοντού, τα καθήκοντά του τα εκτέλεσε ο ίδιος ο συγγραφέας. Σύστησε στους επισκέπτες τους ομιλητές. Και τους ενημέρωσε για τους απουσιάζοντες. Πέρα από τον κ. Παναγιώτη Κοντό, για την συγχωριανή κυρία Παναγιώτα Σμυρλή-Στρατοπούλου συγγραφέα, που για οικογενειακούς λόγους απουσιάζει. Η κα. Σμυρλή-Στρατοπούλου έχει προλογίσει τα βιβλία. Ο κ. Διονύσιος Μπερερής διάβασε στην συνέχεια της εκδήλωσης τον πρόλογο της σ’ αυτά.  


Ο συντονιστής-συγγραφέας καλωσόρισε όλους τους συγχωριανούς του που τιμούν με την παρουσία τους την εκδήλωση και ονομαστικά τους παρακάτω, που στο σύνολό τους ήρθαν από γειτονικές περιοχές της Μακρυνείας και όχι μόνο. Αυτοί ήταν οι :

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Ανδρέα και Διοικητής του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Γαβαλούς κ. Ευστάθιος Λαγός, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μεσάριστας κ. Κωνσταντίνος Δασκαλής, ο Πρόεδρος της Τ.Κ.Γαβαλούς κ. Ανδρέας Γούλας και ο σύμβουλος Νίκος Τσάτσος. Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δαφνιά κ. Παναγιώτης Μακρυγιάννης, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ιατρείου Γαβαλούς κ. Ιωάννης Σιδερίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας και Διευθυντής του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου κ. Ηλίας Υφαντής, η Προϊσταμένη του Κτηματολογίου Μεσολογγίου κα. Ευαγγελία Κανδρή, ο Πολιτευτής Αιτωλοακαρνανίσς με την Ελληνική Λύση κ. Δημήτριος Καρακούσης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άκρων (Λιθοβουνίου) ΠΑΝΟΡΑΜΑ κ. Θεόδωρος Κοτσάνης και τα μέλη του Δ.Σ. κα. Αλεξάνδρα Στρατοπούλου και κα. Άννα Μακρυγιάννη, η Πρόεδρος Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου και πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Μακρυνείας κα.  Βούλα Αρτίκου Γουργολιτσα. Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ανδρέα κ. Επαμεινώνδας Γιαννέλος, ο Ποιητής κ. Φώτιος Σακαρέλλος, ο πρόεδρος Τριχωνίου κ. Ανδρέας Γκολφίνος και ο πρώην Γραμματέας του χωριού κ. Γεώργιος Τσιντζέλης.

Ο συγγραφέας κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Άκρων (Λιθοβουνίου) κ. Κωνσταντίνο Χρ. Αλεξανδρή για έναν χαιρετισμό. Ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε, καλησπέρισε, καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους επισκέπτες που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και πήγαν στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Αλεξανδρή. Ευχαρίστησε και τους παρουσιαστές του βιβλίου. Συνεχάρη  τον συγγραφέα  για την καταγραφή της τοπικής ιστορίας του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Έχει γράψει και εκδώσει πολλά σχετικά βιβλία. Ευχήθηκε να είναι κι αυτό καλοτάξιδο. 

Η κυρία Ανθή Παπαθανασίου διάβασε τον χαιρετισμό που έστειλε η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κατερινούς Μαριάμ Π. Σκαβάρα, που λόγω των Θρησκευτικών υποχρεώσεών της-Εσπερινό για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου την επόμενη ημέρα-δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. (Το κείμενο της επιστολής Της αυτούσιο παραθέτετε στο τέλος του κειμένου).



Στην συνέχεια ο κύριος Μπερερής ξεκίνησε μεταφέροντας τον χαιρετισμό του κυρίου Κοντού, του συμπατριώτη από την Γουριά, καθηγητή και γενικού γραμματέα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί για σοβαρό λόγο υγείας. Μετέφερε τα λόγια του καθηγητή προς τους κατοίκους, που τους παροτρύνει «να είναι υπερήφανοι που το χωριό τους βγάζει τέτοια παιδιά σαν τον Δημήτρη Αλεξανδρή, επιστήμονες και καλούς ανθρώπους».

Συνέχισε λέγοντας «βρίσκομαι εδώ σε αυτό το βήμα γιατί θέλω να καταθέσω τις σκέψεις μου για το πόνημα του εκλεκτού φίλου μου Δημήτρη επειδή το περιεχόμενό του μου προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον, εκτιμώντας την έρευνά του η οποία υπήρξε πρωτογενής με πληροφορίες που άντλησε μέσα από προσεκτική μελέτη των αρχείων και της βιβλιογραφίας».   Συνέχισε μιλώντας για τις προφορικές πηγές, διηγήσεις παλαιότερων, για το βιβλίο. Χαρακτηριστικά είπε ότι «ο καταξιωμένος επαγγελματικά Ανώτατος Αξιωματικός της Αστυνομίας, δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες που έδρεψε στην σταδιοδρομία του, δάφνες που τις πότισε με ιδρώτα και της καρδιάς του το αίμα. Βγαίνοντας στην αποστρατεία,  έβαλε το ξίφος στο θηκάρι του και ξεκίνησε την ιστορική έρευνα με προοπτική να δώσει στους αναγνώστες του ανάγλυφη την ιστορία της γενέτειράς του. Ψάχνοντας και ξαναψάχνοντας γέμισε την φαρέτρα του με πολλές ιστορικές γνώσεις. Κάθε τόσο έριχνε τις «σαϊτιές του» συγγράφοντας και κάποιο ιστορικό βιβλίο σχετικά με το χωριό του και την ευρύτερη περιοχή». Με «αναζήτηση, συγκέντρωση, ταξινόμηση, αξιολόγηση και  αξιοποίηση» των συγκεντρωμένων στοιχείων γράφει τα τεκμηριωμένα του βιβλία. Και είναι άλλο-είπε-να ξέρεις πληροφορίες και άλλο να συντάξεις ένα έργο συνθετικό.

Έκλεισε με τα λόγια: «Στο 2τομο έργο με τις 900 σελίδες, τα 4 μέρη, τα 16 επί μέρους κεφάλαια, τις χίλιες φωτογραφίες, μας μιλάει ο συγγραφέας για τον τόπο του από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Ο Δημήτρης αγαπάει τον τόπο του, αυτόν τον μικρό τον μέγα, όπως στιχουργεί ο Νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης».


Μετά τον κύριο Μπερερή μίλησε η κυρία Ανθή Παπαθανασίου. Η προσέγγισή της στο θέμα έγινε μέσα από την παράδοση που ο αντίλαλός της φθάνει μέχρι τις μέρες μας. Μεταξύ των άλλων είπε και τα παρακάτω: «τα παλιά τα χρόνια όταν έχτιζαν τα σπίτια τους οι κάτοικοι της περιοχής μας, στο πιο ψηλό δοκάρι της στέγης κρέμαγαν μαντήλια. Με αυτό τον τρόπο οι συγγενείς και φίλοι έδιναν τις ευχές τους για να στεριώσει και να έχει καλή τύχη το νέο σπιτικό. Με το δέσιμο εκεί ψηλά οι άνθρωποι προσπαθούσαν να στείλουν τις ευχές τους όσο γίνεται πιο κοντά στον ουρανό, στον Θεό». Με ποιητικά λόγια θύμισε παλιές παραδόσεις που όλες είχαν μια έννοια πέρα από τα ανθρώπινα. Μίλησε για μια παλιά φωτογραφία, από την Ευρυτανία, που της έδωσε η φίλη της κυρία Σταυρούλα Πολονύφη ( Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης). Με το παράδειγμα αυτό εξήγησε ότι κάθε τι που καταγράφει την ψυχή του λαού μας ανήκει σε όλους. Είναι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας. Μίλησε για το βιβλίο του κυρίου Αλεξανδρή που στον πρώτο τόμο περιέχει την ιστορική δημογραφία και τις γενεαλογίες και στον δεύτερο τόμο τους θεσμούς και την κοινωνία. Τελικό γινόμενο είναι η απόδοση της συνολικής εικόνας των Άκρων. Ο Δημήτρης Αλεξανδρής κατέγραψε στο βιβλίο του τόσα πολλά.



Τρίτος ομιλητής ο κύριος Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής  Πατρών μίλησε για τον συγγραφέα και το έργο του με τα παρακάτω λόγια.

«Θέλω να εκφράσω τον προσωπικό μου θαυμασμό για όποιον μπαίνει στη βάσανο της συγγραφής ενός βιβλίου και πόσο μάλλον σε ένα τέτοιο αντικείμενο. Ενός βιβλίου που καταπιάνεται με θέματα μεγάλα. Θέματα ιστορικά και σύγχρονα και προσπαθούν να ψηλαφίσουν ζητήματα που αν δεν ήταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος με σχετικές γνώσεις και σταθερή βούληση δεν θα είχαμε στα χέρια μας τίποτα από αυτή την γνώση. Τέτοια πονήματα με ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική αξία. Το βιβλίο αυτό νομίζω ότι προσφέρει μία ακόμα υπηρεσία. Μας βοηθάει να κατανοήσουμε ότι το θέμα αυτό μας αφορά όλους μας. Γειώνει σε επίπεδο καθημερινότητας έννοιες και ζητήματα που εκ πρώτης όψεως φαίνονται μακρινά, ότι αφορούν κάποιους άλλους, πέρα από την καθημερινή μας αναζήτηση, πιστέψτε με είναι καθοριστικά για αυτήν. Λαοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον. Το παρόν βιβλίο είναι ένα βιβλίο με ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία που αποτυπώνουν τη ζωή των ανθρώπων μέσα στο χρόνο. Ο Δημήτρης Αλεξανδρής γράφει με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα ενός ερευνητή αλλά παράλληλα βιωματικά και συναισθηματικά γι’ αυτό μιλάει στις καρδιές των συγχωριανών του, που αναγνωρίζουν στις σελίδες του βιβλίου τα δικά τους βιώματα και τα βιώματα των προγόνων τους. Τα γεγονότα αναλυτικά, γλαφυρά, παραστατικά. Η αναλυτική ματιά του, η τάση να μην κινείται επιδερμικά αλλά σε βάθος, αποτυπώνονται στο βιβλίο αυτό, και ο αναγνώστης που γνωρίζει τον Δημήτρη θα καταλάβει ότι το βιβλίο αυτό έχει ένα σημαντικό κομμάτι της ψυχής του. Ο Δημήτρης Αλεξανδρής είναι ένα ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, μια πολυδιάστατη προσωπικότητα με πλούσια ενδιαφέροντα. Αφοσιώθηκε με αυταπάρνηση στο καθήκον του ως Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά παράλληλα επιδόθηκε με ζήλο σε πολλές άλλες δραστηριότητες. Επιπρόσθετα σε όλη τη διαδρομή του φρόντισε να επιμορφωθεί και να μελετήσει».

Τελευταίος ο συγγραφέας κύριος Αλεξανδρής μίλησε για το βιβλίο του και μετέφερε πολλές άγνωστες πληροφορίες στο κοινό που με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούσε.


Ομιλία παρουσίασης του συγγραφέα κ. Δημήτρη Αλεξανδρή.

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.  Είναι η πολλοστή φορά που παρουσιάζουμε ακόμη δύο βιβλία, τα οποία αφορούν κυρίως τις αρχαιότητες και την ιστορία της περιοχής μας. Όμως τα δύο αυτά βιβλία είναι ξεχωριστά γιατί αναφέρονται αποκλειστικά στο χωριό μας.

Αρχαίαι  Άκραι – Μποτίνο – Άνω Μποτίνο – Λιθοβούνι – Άκρες, είναι τα ονόματα του χωριού από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ένα χωριό που παρουσιάζει σημαντικό και ιδιαίτερο αρχαιολογικό, ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον.

 Η μεγάλη αγάπη μου για την περιοχή που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε και η δίψα  να γνωρίσω και να προβάλω την ιστορίας της, με οδήγησε στη συγγραφή του δίτομου έργου «ΑΚΡΕΣ (ΛΙΘΟΒΟΥΝΙ) ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ» που παρουσιάστηκε σήμερα. Στο πρώτο τόμο παρουσιάζεται η ιστορία του χωριού από τα αρχαία χρόνια έως και τις μέρες μας και τα γενεαλογικά δένδρα των οικογενειών του. Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει αφ’ ενός μεν τους θεσμούς και το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού, αφ’ ετέρου δε πλήθος λαογραφικών στοιχείων που εμείς οι παλιότεροι μεγαλώσαμε και ζήσαμε με αυτά.

Για πάνω από 15 χρόνια ασχολήθηκα επίμονα με την αναζήτηση των αυθεντικών καθοριστικών πηγών (δημόσιων και ιδιωτικών αρχείων, βιβλίων, εφημερίδων, εγγράφων) και τη διάσωση προσωπικών μαρτυριών, οι οποίες αφορούσαν κυρίως τα τελευταία 100 χρόνια, χωρίς να εγκαταλειφθεί η έρευνα προς κάθε πλευρά, για να συγκεντρώσω και να συγγράψω το πόνημα που έχετε σήμερα στα χέρια σας. Δύσκολο το εγχείρημα γιατί πολλά αρχεία έχουν δυστυχώς αφαιρεθεί και εξαφανισθεί, έχουν αποσιωπηθεί και ξεχαστεί γεγονότα, έχει χαθεί η απόλυτη βάση δεδομένων. 

Για τα επιμέρους κεφάλαια των βιβλίων σας μίλησαν ήδη οι αγαπητοί και φίλοι επιστήμονες. Εγώ θα ήθελα να σας ενημερώσω για ορισμένα ιστορικά στοιχεία, τα οποία ήρθαν στα χέρια μου μετά την έκδοση των βιβλίων.

Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εκδίδονται στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, από Τούρκους ιστορικούς επιστήμονες,  ορισμένα Οθωμανικά Κατάστιχα τα οποία αφορούν και την περιοχή μας που επί Τουρκοκρατίας ονομάζονταν Κάρλελι, από τους Κάρολους Τόκκους.

Τα χωριά του Ζυγού αναφέρονται για πρώτη φορά σε Οθωμανικό κατάστιχο του 1521. Μποτίνο, Μεσάριστα, Δόβρος, Μακρυνού, Μεταξάς, Ράϊκα, Καψοράχη, Μπουρλέσια, Γαβαλού, Ζάχαρη, Γραμματικού, Παπαδάτες, Πλάτανος, Βαρτοβάδα, Σιβίστα, Τσίτσοβα κλπ. ήταν τα ονόματά τους.

Το Μποτίνο, όπως προκύπτει από το κατάστιχα ήταν το μεγαλύτερο χωριό του Ζυγού κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Το 1521 είχε 77 χανέδες (οικογένειες) όταν το Αγγελόκαστρο που ήταν έδρα του Σαντζακιού του Κάρλελι είχε 144 οικογένειες. Τότε η Γαβαλού είχε 6 και η Ζάχαρη 18 οικογένειες.

Τον 17ο αιώνα της οικονομικής κάμψης, λόγω των εξεγέρσεων, των Βενετοτουρκικών πολέμων, της μετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής,  το 1645 οι οικογένειες του Μποτίνου μειώθηκαν σε 26, ενώ η Γαβαλού είχε 9, η Ζάχαρη 25, το Καλφενίκι 12, η Μακρυνού 40, η Μεσάριστα 48, η Καψοράχη 32,  η Μπουρλέσια 18, η Γραμματικού 14 , ο Πλάτανος 9, οι Παπαδάτες 32 και το Κεράσοβο 22 οικογένειες.

Σε κατάστιχο του 1711, εποχή της ανάκαμψης το Μποτίνο έχει 167 νοικοκυριά, ενώ η Γαβαλού είχε 10, η Ζάχαρη 12, το Καλφενίκι 32, η Ράϊκα 14 , ο Μεταξάς 16, η Μεσάριστα 40, ο Δόβρος 31, η Καψοράχη 62, η Γραμματικού 49, οι Παπαδάτες 56 και η Βαρτοβάδα 81 οικογένειες.

Στα δύο τελευταία κατάστιχα καταγράφονται και τα ονοματεπώνυμα των αρχηγών των οικογενειών. Το 1711 το Μποτίνο είχε και δύο ιερείς τον Παπα-Γιάννη και τον Παπα-Νικόλα.

Μάλιστα στο κατάστιχο του 1711 καταγράφονται και οι φόροι που πλήρωνε κάθε χωριό στους Τούρκους. Υπήρχαν οι φόροι: Κεφαλικός Φόρος (Σπέντζα), σανού, άρτου και ορνίθων, καπνού, σίτου, κριθής, κεχριού, λιναριού, βίκου, μούστου, δεκάτης κυψελών, δεκάτης φρούτων, Νεωτεριστικός φόρος χοίρων, Φόρος κτηματολογίου, Φόρος Νερόμυλων, Φόρος εγκληματιών, φόρος προστασίας, φόρος προστίμων για νομικές παραβάσεις, φόρος νύφης κλπ.

Το Μποτίνο εκείνη την χρονιά πλήρωσε 14.018 ΑΚΤΣΕ ( μικρά τουρκικά Ασημένια νομίσματα) στους Τούρκους.

Μια άλλη γραπτή πληροφορία που ανακάλυψα πάλι μετά την έκδοση των βιβλίων, είναι σχετική με το 11Ο (Κ΄) Ελαφρό Τάγμα του Δημήτρη Μακρή το 1832. Στο Τάγμα αυτό των 405 στρατιωτικών υπηρετούσαν 34 άτομα από το Μποτίνο. Ονοματεπώνυμα και βαθμοί αναφέρονται παρακάτω:

Α/Α     ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ          ΒΑΘΜΟΣ      ΚΑΤΑΓΩΓΗ    ΗΛΙΚΙΑ

1          Δημήτριος ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ  Ανθυπολοχαγός      ΜΠΟΤΙΝΟ     30

2          Χρήστος ΜΠΑΡΛΑΣ            Εικοσιπένταρχος     ΜΠΟΤΙΝΟ     24

3          Αθανάσιος ΓΑΪΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ      Εικοσιπένταρχος     ΜΠΟΤΙΝΟ     32

4          Βασίλειος ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ   Εικοσιπένταρχος     ΜΠΟΤΙΝΟ     28

5          Μήτρος ΚΟΡΟΜΠΙΛΗΣ      Λοχίας           ΜΠΟΤΙΝΟ     30

6          Τάσος ΤΣΟΝΟΠΟΥΛΟΣ      Λοχίας           ΜΠΟΤΙΝΟ     30

7          Γεώργιος ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ           Σημαιοφόρος           ΜΠΟΤΙΝΟ     32

8          ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ΙΕΡΕΥΣ            ΜΠΟΤΙΝΟ     44

9          Αθανάσιος ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ        Δεκανέας      ΜΠΟΤΙΝΟ     22

10       Σπύρος ΓΕΩΡΓΙΟΥ   Δεκανέας      ΜΠΟΤΙΝΟ     30

11       Ανδρέας ΜΑΛΙΑΡΑΚΗΣ     Δεκανέας      ΜΠΟΤΙΝΟ     22

12       Αθανάσιος ΠΑΡΓΑΝΑΣ      Δεκανέας      ΜΠΟΤΙΝΟ     23

13       Γεώργιος ΚΟΤΖΑΝΗΣ         Δεκανέας      ΜΠΟΤΙΝΟ     40

14       Αντώνιος  ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ   Δεκανέας      ΜΠΟΤΙΝΟ     22

15       Αντώνιος ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΟΣ   Δεκανέας      ΜΠΟΤΙΝΟ     25

16       Χαράλαμπος ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ      Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     25

17       Αθανάσιος ΚΟΡΕΛΗΣ         Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     25

18       Ανδρέας ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ      Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     27

19       Δήμος ΖΟΒΑΣ          Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     32

20       Χρήστος ΠΑΛΑΙΟΞΑΡΗΣ    Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     27

21       Γεώργιος Παις  ……….ΣΤΟΠΟΥΛΟΥ         Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     22

22       Αντώνιος ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ    Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     25

23       Γιαννέλος ΑΝΔΡΕΟΥ          Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     41

24       Ιωάννης ΚΑΜΙΛΑΦΚΑΣ     Στρατιώτης   ΖΥΓΟΣ (ΜΠΟΤΙΝΟ) 22

25       Αθανάσιος ΜΠΛΙΑΣΚΟΥΝΗΣ       Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     40

26       Δημήτριος ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΟΣ            Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     24

27       Γεώργιος ΚΟΡΕΛΗΣ            Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     26

28       Ευστάθιος ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ     Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     26

29       Νικόλαος ΒΕΛΑΝΑΣ           Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     28

30       Χρήστος ΜΑΡΚΑΝΖΙΝΗΣ   Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     22

31       Αντώνιος ΜΠΑΡΛΑΣ          Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     35

32       Κωνσταντίνος ΜΠΑΡΛΑΣ Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     24

33       Νικόλαος ΜΑΥΡΙΑΣ            Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     35

34       Αντώνιος ΜΑΡΚΑΝΖΙΝΗΣ Στρατιώτης   ΜΠΟΤΙΝΟ     26

Συγνώμη αν σας κούρασα με ονόματα και αριθμούς αλλά έπρεπε αυτά να ακουστούν.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω:

Τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Άκρων κ. Κωνσταντίνο Αλεξανδρή που διοργάνωσε την παρουσίαση των βιβλίων.

Την συγγραφέα Παναγιώτα Σμυρλή η οποία προλόγισε και έκλεισε τα βιβλία.

Τους χορηγούς συμπατριώτες μας, για την συνδρομή τους στην έκδοση των βιβλίων, διότι με την σημερινή οικονομική κρίση, χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαμε να τα εκδώσουμε.

Τους εισηγητές κ.κ. Διονύσιο Μπερερή, Ανθή Παθαθανασίου και Μιλτιάδη Ζαμπάρα, που μας παρουσίασαν το βιβλίο.

Τα μέλη της οικογένειάς μου, για την ανοχή και τη στήριξη που μου παρείχαν συμβάλλοντας έτσι στη συγγραφή του βιβλίου.

Ευχαριστώ επίσης τους ανθρώπους που μου παρείχαν πληροφορίες καταθέτοντας τις μαρτυρίες τους, διάφορα στοιχεία και σημαντικό φωτογραφικό υλικό.

Τέλος ευχαριστώ όλους εσάς, που μας τιμήσατε απόψε με την παρουσία σας στην εκδήλωση μας».

Τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, τους ομιλητές και τον συγγραφέα οι παραβρισκόμενοι στην εκδήλωση θερμά χειροκρότησαν.

Με το τέλος της παρουσίασης, προσφέρθηκε κέρασμα με το παραδοσιακό ντόπιο ραβανί, αναψυκτικά αλλά και δροσερό νερό από την όμορφη πετρόχτιστη βρύση της πλατείας του χωριού. Οι ευχαριστίες προς τον συγγραφέα και τους εισηγητές για την έκδοση των βιβλίων και για την πετυχημένη εκδήλωση της παρουσίασης των ακολούθησαν στα μικρά «πηγαδάκια» των παρευρισκόμενων.

Χαιρετισμός Ηγουμένης Ι. Μ. Κατερινούς Μαριάμ Σκαβάρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Τοπικής Κοινότητος Ακρών (Λιθοβουνίου) Μακρυνείας, Εκλεκτοί κύριοι Εισηγητές, Κύριοι Εκπρόσωποι του Πολιτικού βίου και όλοι οι αγαπητοί παρευρισκόμενοι.                                                                                 

 Ιδιαιτέρως θα ήθελα να απευθυνθώ στον αγαπητό Δημήτρη Αλεξανδρή.

Ζητώ συγγνώμη που δεν παρευρίσκομαι στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στην αρχαιότατη αιτωλική κώμη Άκραι – το παλαιό χωριό Μποτίνο και σημερινό Λιθοβούνι-, για την παρουσίαση του δίτομου συγγραφικού έργου του Δημήτρη Αλεξανδρή. Η απουσία μου οφείλεται στις ιδιαίτερες υποχρεώσεις μου, εν όψει της Μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η ενασχόληση του Δημήτρη Αλεξανδρή με τα πολιτιστικά, αρχαιολογικά, ιστορικά και λαογραφικά θέματα του Λιθοβουνίου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Μακρυνείας και της Αιτωλοακαρνανίας, με πλήρωσε με αισθήματα χαράς και αγαλλιάσεως. Θυμάμαι, όταν πρωτοδιορίστηκα ως φιλόλογος στο Λύκειο Γαβαλούς, το σχολικό έτος 1977-1978, στην αίθουσα της Γ΄ Λυκείου ήλθα σε επικοινωνία με 25 περίπου μαθητές, οι οποίοι με υποδέχθηκαν με σεβασμό και ευγένεια εντυπωσιακή. Και αυτό είναι δείγμα της καλής ανατροφής και παιδείας των γονέων του ευσεβούς λαού μας. Ανάμεσά τους ο Δημήτρης Αλεξανδρής, μαθητής με ιδιαίτερη επιμέλεια και ήθος αξιοπρεπές, παρακολουθούσε με προσοχή κι ενδιαφέρον τα μαθήματα. Είναι γνωστό ότι ο εκπαιδευτικός τοποθετεί «ένα λιθαράκι» στο μεγάλο οικοδόμημα της Γνώσης και στη συνέχεια ο μαθητής αξιοποιώντας τις δυνάμεις του, παρουσιάζει στη ζωή του εντυπωσιακές και όμορφες εκπλήξεις.

Εκτός από την σταδιοδρομία στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ., ο Δημήτρης Αλεξανδρής συμμετείχε και συμμετέχει σε δράσεις πολιτιστικές ως πρόεδρος και μέλος σε διάφορες Ενώσεις και Συλλόγους. Ωστόσο από το 2012 καταξιώνεται με την συγγραφή βιβλίων, που αφορούν στην Ιστορία της αρχαιοτάτης περιοχής της Αιτωλίας, η οποία κατοικείται αδιαλείπτως από την 4η χιλιετία π.Χ. και αναφέρεται στον Όμηρο, στον Αριστοτέλη, στον Θουκυδίδη και σε άλλους ιστορικούς και γεωγράφους.

Συγχαίρω εκ βάθους ψυχής τον Δημήτρη Αλεξανδρή για την ενδελεχή έρευνα και καταγραφή αξιοσημείωτων στοιχείων που παρουσιάζει όλο το συγγραφικό του έργο και εύχομαι να συνεχίσει να ενδιατρίβει στην τοπική μας Ιστορία, με την ευλογία της Παναγίας. Είναι παρήγορο κι ελπιδοφόρο το γεγονός στην σημερινή εποχή να ασχολούνται κάποιοι με πνευματικά και πολιτιστικά θέματα και να ανεβάζουν το βιοτικό μας επίπεδο.

Εύχομαι αυτή η τιμητική εκδήλωση να είναι ευλογημένη και να έχει μεγάλη επιτυχία με την συμβολή των εκλεκτών Εισηγητών.

Η Παναγία μας με την Εορτή της Κοιμήσεώς της να μας ενισχύσει την πίστη και την αγάπη μας στο Θεό και στην Πατρίδα μας.

Η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κατερινούς

Μαριάμ Π. Σκαβάρα










Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Μνημόσυνο Μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”