Στο Κατούσι Ανθηρού Αργιθέας βιβλιοπαρουσίαση 2 ντόπιων συγγραφέων
Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Το βράδυ της Παρασκευής 5 Αυγούστου στο δροσερό περιβάλλον της πλατείας Μεταμόρφωσης Σωτήρος στο Κατούσι του ορεινού Ανθηρού, ο Σύλλογος Ανθηριωτών Αθήνας «Η Αγία Παρασκευή», σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο Κατουσίου, διοργάνωσαν την παρουσίαση βιβλίων δυο Αργιθεατών συγγραφέων.
Το πρώτο βιβλίο είναι μία πολύ όμορφη έκδοση ενός παιδικού βιβλίου-και όχι μόνο-με τίτλο «Ώκυ, ο φιλειρηνικός ξιφίας», (εκδόσεις Πνοή), έργο της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Σωτηρίας Τσέλιου-Παππά.
Το δεύτερο βιβλίο είναι η ποιητική συλλογή «Προσανάμματα» (εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλου), του δημοσιογράφου και ποιητή Κωστή Νικολάου Τσιάκαλου.
Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους ο εφημέριος Ανθηρού πατέρας Απόστολος Κλάρας, ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Γραμμένος, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλίας Παπαδήμας, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Ανθηρού κ. Γιώργος Κωτής. Ακόμα παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Αγία Παρασκευή» κ. Νικόλαος Μερεντίτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Απανταχού Κατουσιωτών» Χρυσόστομος Μπαλατσούκας, Ο Πρόεδρος της «Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας» κ. Χρήστος Καπερώνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Βάλτου στην Αθήνα «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης» κ. Ευάγγελος Τσιούνης. Παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι και παραθεριστές, που οι οικογενειακές τους ρίζες είναι βαθιά χωμένες στα Αγιθεατικά βουνά.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο κ. Μπαλατσούκας καλωσορίζοντας τους καλεσμένους στην βιβλιοπαρουσίαση και προλογίζοντας τους δυο συγγραφείς. Τους ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδα τα συγγράμματά τους και έδωσε τον λόγο στον κύριο Μερεντίτη.
Κι εκείνος καλωσόρισε τους
παραβρισκόμενους, ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους, και ευχαρίστησε τους
συγγραφείς για την τιμή που κάνουν στον τόπο παρουσιάζοντας τα βιβλία τους στο
Ανθηρό. Συγκινημένος αναφέρθηκε στον αγαπημένο όλων των Αργιθεατών καθηγητή Δημήτρη
Πέτρου Γρίβα που έφυγε πρόσφατα από την ζωή. Παρακάλεσε να τον θυμηθούμε
και να τον τιμήσουμε όρθιοι κάνοντας ενός λεπτού σιγή.
Καλωσόρισε τους δύο Αργιθεάτες συγγραφείς, την κυρία Σωτηρία Τσέλιου-Παππά, εκπαιδευτικό ποιήτρια και ερασιτέχνη ηθοποιό. Και τον κύριο Κωστή Ν. Τσιάκαλο, δημοσιογράφο και ποιητή των οποίων η προσφορά στον πολιτισμό χαρακτηρίζει όλη τους την ζωή. Η παρουσίαση-συνέχισε-περιλαμβάνει δυο ενότητες.
Η πρώτη έχει θέμα το εκπαιδευτικό βιβλίο «Ώκυ, ο
φιλειρηνικός ξιφίας», της κυρίας Σωτηρίας Τσέλιου-Παππά το οποίο θα
παρουσιάσει ο εκπαιδευτικός και συμπατριώτης μας κύριος Γεώργιος Κωτής.
Η
δεύτερη έχει ως θέμα την ποιητική συλλογή με τίτλο «Προσανάμματα» του
κυρίου Κωστή Ν. Τσιάκαλου και την παρουσίαση θα κάνει ο Ανθηριώτης δικηγόρος
κύριος Μενέλαος Παπαδημητρίου. Αναφέρθηκε στα βιογραφικά των συγγραφέων,
(ακολουθεί σύντομη περίληψη στο τέλος).
Ο κ. Μερεντίτης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κύριο Ξενοφώντα Κουτή για την πρόθυμη-αφιλοκερδή παραχώρηση της μικροφωνικής συσκευής-ηχείων-ενισχυτών και για την προσωπική του εργασία στον άψογο συντονισμό. Τόνισε δε ότι ο κ. Κουτής πάντοτε συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ανθηρό.
Κάλεσε στο βήμα για χαιρετισμό στην εκδήλωση τον Δήμαρχο Αργιθέας κύριο Ανδρέα Στεργίου.
Ο Δήμαρχος ευχήθηκε σε όλους τους Δημώτες και επισκέπτες «Χρόνια Πολλά» για την γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος την επόμενη ημέρα. Μίλησε για την φιλία που τον συνδέει από πολλά χρόνια με την Σωτηρία και Κωστή. Συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση, καλωσόρισε τους καλεσμένους και ευχήθηκε στους συγγραφείς να είναι τα βιβλία τους καλοτάξιδα, τα συστήνει ανεπιφύλαχτα γιατί τα έχει διαβάσει ο ίδιος.
Ο κύριος Μενέλαος Παπαδημητρίου-παρενέβη
για ένα δίλεπτο-καλωσόρισε τον κύριο Καπερώνη, Πρόεδρο της «Αδελφότητας
Πηγιωτών Άρτας», τον Πρόεδρο του Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Βάλτου κύριο Ευάγγελο
Τσιούνη και τον γράφοντα.
Συνεχάρη την συγγραφέα κυρία Σωτηρία λέγοντας ότι θα «ένοιωθε άβολα εάν δεν έλεγε δυο λόγια για αυτήν μετά από 45 χρόνια γνωριμίας και συνεργασίας». Θύμισε ότι η κυρία Τσέλιου-Παππά δεν είναι μόνο καθηγήτρια και συγγραφέας αλλά και ποιήτρια. Την παρότρυνε να εκδώσει την δική της ποιητική συλλογή. Διάβασε πρόσφατους στοίχους της και αναφέρθηκε στην συμμετοχή της στον Μαραθώνιο δρόμο πριν χρόνια.
Ο Ανθηριώτης εκπαιδευτικός κύριος Γεώργιος Κωτής, παρουσιαστής του βιβλίου «Ώκυ, ο φιλειρηνικός ξιφίας», καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους στην γεμάτη πλατεία επισκέπτες, καθώς και τους συγγραφείς.
Μίλησε για το «εξαιρετικό παιδικό βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Σωτηρίας Τσέλιου-Παππά». Χαρακτήρισε πολύ σημαντική και ιστορική για το χωριό την συνάντηση αυτή, προεόρτια της Μεταμόρφωσης του Χριστού στα μάτια των αγαπημένων του μαθητών. Η ιστορία του βιβλίου «Ώκυ, ο φιλειρηνικός ξιφίας» θα μπορούσε κάλλιστα να μην είναι απλώς ένα παιδικό παραμύθι αλλά μία εξιστόρηση των σημερινών προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, με τις εμπλοκές σε επικίνδυνες πολεμικές δραστηριότητες… Συνέχισε περιγράφοντας τις περιπέτειες του παραμυθένιου φιλειρηνικού ξιφία Ώκυ στα γαλήνια νερά της Μεσογείου, όπου βοηθάει τα άλλα πλάσματα του βυθού και είναι πολύ αγαπητός από όλα.
Υπάρχουν όμως και οι «κακοί» στα ίδια γαλήνια νερά που τα θέλουν όλα δικά τους…Όπως ο τρομερός καρχαρίας Κάρχας που έρχεται από τα κρύα νερά του Ωκεανού και γίνεται τύραννος στον βυθό της Μεσογείου…
Ποιος τελικά θα επικρατήσει επαναφέροντας την γαλήνη στην περιοχή; Ο «καλός» Ώκυ ή ο «κακός» Κάρχας;
Εξαιρετικά δομημένη η παραβολική αυτή ιστορία, απεικονίζει την τωρινή, καθοριστική ιστορικά για την μελλοντική κατάσταση/θαλάσσια σύνορα της ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα του Αιγαίου, με τις πολεμικές απειλές των σύγχρονων «καρχαριών»…
Τα παιδιά διαβάζοντας το βιβλίο διαμορφώνουν σωστές απόψεις για το τι είναι σωστό για την ευημερία και ειρήνη στον τόπο.
Ο ομιλητής χαρακτήρισε «αξιόλογο πνευματικό καρπό» το παιδικό βιβλίο, και ευχήθηκε στην συγγραφέα να είναι καλοτάξιδο. Κλείνοντας διάβασε από το βιβλίο το ποίημα που αναφέρεται στην Μεσόγειο, «…στα σμαραγδένια της νερά που τα πάντα ζουν αρμονικά! Θάλασσα της ειρήνης και της ξεγνοιασιάς, σύμβολο της αγάπης και της ομορφιάς…»
Ο κύριος Κωτής υπενθύμισε ότι την εικονογράφηση του βιβλίου έκανε η κυρία Δήμητρα Πέππα. (Η Δήμητρα Πέππα εικονογραφεί παιδικά παραμύθια και εξώφυλλα βιβλίων. Τα σχέδιά της είναι έργα τέχνης).
Η συγγραφέας κυρία Σωτηρία ανταποκρίθηκε σε παράκληση του κυρίου Μενέλαου Παπαδημητρίου και διάβασε απευθυνόμενη στα παιδιά-και όχι μόνο-αποσπάσματα από το βιβλίο της. Διηγήθηκε την ζωή του ήρωα του βιβλίου Ωκύονα που οι φίλοι του τον φώναζαν Ώκυ, και που ζούσε στον βυθό. Είχε όνειρο να ταξιδέψει και εξερευνήσει τον απέραντο Ωκεανό. Μέχρι που κάποια μέρα το αποφάσισε!
Η εκδήλωση πέρασε στην δεύτερη ενότητα με την βιβλιοπαρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Προσανάμματα» του Κωστή Νικ. Τσιάκαλου. Παρουσιαστής ο κύριος Μενέλαος Παπαδημητρίου, με καταγωγή από το Ανθηρό Αργιθέας, δικηγόρος Αθηνών, ιστορικός, λαογράφος, ποιητής, αρθρογράφος, υπέρμαχος της ομορφιάς της Αργιθεατικής φύσης και πάντα στο «μετερίζι» σαν βασικός αγωνιστής στους Αργιθεάτικους πολιτιστικούς και όχι μόνο αγώνες.
Ξεκίνησε την ομιλία του για την διπλή
παρουσίαση της εργασίας, ποιητικού και συγγραφικού
έργου, δύο εξαιρετικών ρωμαλέων στα γράμματα, στον πολιτισμό, στην λογοτεχνία,
στην ποίηση και στην τέχνη, Αργιθεατών, της Σωτηρίας Τσέλιου-Παππά και
του Κωστή Νικ. Τσιάκαλου. Η ομιλία του εστίασε στα «Προσανάμματα» του
Κωστή. Μια και ο Πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Μερεντίτης μίλησε για τα
βιογραφικά των συγγραφέων, περιορίστηκε να συμπληρώσει ότι το 2014 το Πολιτιστικό κέντρο της Ρωσικής Πρεσβείας
στην Ελλάδα σε μία εντυπωσιακή τελετή στην κατάμεστη αίθουσα του
Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»-όπου ο ίδιος ήταν προσκεκλημένος-βράβευσε τον
ποιητή Τσιάκαλο για την συνολική του προσφορά στην Ποίηση.
Συνέχισε
περιγράφοντας τα επαγγελματικά ταξίδια του Κωστή και την πληθώρα των
συνεντεύξεων που έχει λάβει από Παγκόσμιες προσωπικότητες. Αναφέρθηκε στην συνεργασία
με τον αείμνηστο Δημήτρη Γρίβα και τον Λάμπρο Μακρυγιάννη για
θέματα τύπου της Αργιθέας. Ήταν στην συντακτική ομάδα του «Αργιθεάτικου
Αγώνα» από την αρχή έως το τέλος… Αλλά
και σε άλλα έντυπα της περιοχής όπως του «Ανθηριώτικου Ταχυδρόμου».
Συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή γιορτή της Μουσικής πριν τρία χρόνια, όπως και ο ίδιος, στην κοιλάδα του Αχελώου, συμβάλλοντας με ομιλίες και απαγγελίες ποιημάτων του το τριήμερο των εκδηλώσεων. Αναφέρθηκε στις εγκωμιαστικές κριτικές από σπουδαίους ανθρώπους των γραμμάτων για το ποιητικό του έργο. Ανέφερε τον Πανεπιστημιακό καθηγητή κ. Γρηγόρη Κωσταρά, (καθηγητή μας στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου την δεκαετία του 60), τον Μανώλη Μπεντενιώτη, τον Μπάμπη Τσελέπη, τον Σπύρο Χικάρα, τον Δημήτρη Γρίβα, (που απόψε θα τον θέλαμε εδώ, αλλά ο χάρος δεν ρώτησε ούτε εκείνον ούτε εμάς…), τον Νίκο Πολίτη, τον Βασίλη Παπασάϊκα, τον Θάνο Σιαφάκα, την Μαρία Αντωνιάδου και πολλούς άλλους. Διάβασε παράγραφο από την κριτική του Γρηγόρη Κωσταρά. (σε φωτογραφίες στο τέλος μπορείτε να διαβάσετε τις σημαντικότερες κριτικές).
Μιλώντας για την ποιητική συλλογή τα «Προσανάμματα» είπε: «Με τα «Προσανάμματα» ο ποιητής Κωστής Τσιάκαλος μας ανάβει και μας συμπάει την φωτιά και στον δικό μας, των αναγνωστών, ψυχικό κόσμο».
Συνέχισε αναθυμούμενος περασμένες δεκαετίες που ο συγγραφέας φιλοξενούσε στο σπίτι του στο Χαλάνδρι Αττικής σπουδαίους ανθρώπους των γραμμάτων-πάλι μνημόνευσε τον απόντα Δημήτρη Γρίβα-και τις ατελείωτες ολονύχτιες ποιητικές και λογοτεχνικές συζητήσεις τους.
Διάβασε κάποια λόγια από τον πρόλογο του βιβλίου του Κωστή. «Όταν στέριωνα έναν στίχο, μια στροφή, ή όταν ολοκλήρωνα ένα ποίημα, με πλημμύριζε υπέροχο συναίσθημα εσωτερικής πληρότητας. Πνευματική διέγερση∙ ψυχική απόλαυση∙ τέρψη και ευχαρίστηση ατέλειωτη. Κάποιες φορές ένοιωθα την ανάγκη να μοιραστώ το ποίημά μου με λίγους εκλεκτούς της ποιήσεως φίλους, δικούς μου ανθρώπους. Έγινε πολλές φορές αυτό κι ήταν διπλή η χαρά μου. Απογείωση ως τον έβδομο ουρανό και γύρω μουσικές εξαίσιες…».
Φίλε Κωστή-συνέχισε-μοιραστήκαμε τα ποιήματά σου στις ποιητικές συνάξεις, και οι δικές μας ποιητικές ανησυχίες συμπληρώθηκαν. Η ποίηση είναι βασανιστική και για τον ίδιο τον γράφοντα. Οι ποιητές όταν γράφουν βρίσκονται στην μοναξιά, απομονώνονται-αναμεράνε-και γράφουν. Όταν τελειώνουν με επιτυχία το ποίημά τους τότε είναι στην κοινωνία πανταχού παρόντες σε όλα. Για να την προσεγγίσει κανείς την ποίηση θα πρέπει να την μελετήσει, να την αγαπήσει, να προσπαθήσει να μπει σε βάθος γιατί πολλά ποιήματα είναι απλά και κατανοητά ενώ άλλα ποιήματα μπορεί να έχουν κρυφά νοήματα και γι’ αυτό θα πρέπει κάποιος να εμβαθύνει. Ζήτησε από τον ποιητή να διαβάσει λίγα από τα ποιήματα του βιβλίου, όπως τα «Προσανάμματα», κάποια κομμάτια από τις «Παιδικές μνήμες»,
τη «Βρύση της Αργιθέας», «Στις πέτρες μας»,
«Αγναντεύοντας τον Αχελώο» και όποιο άλλο επιλέξει ο ίδιος.
Ο Κωστής πήρε το μικρόφωνο και
ξεκίνησε ευχαριστώντας όλους όσους παραβρίσκονταν στην εκδήλωση. Απάγγειλε τα
ποιήματα που του ζήτησε ο φίλος και συνεργάτης του στους κοινωνικούς αγώνες
Μενέλαος.
Μετά τα Προσανάμματα πήγε στην Βρύση της Αργιθέας.
Και μετά στις πέτρες μας.
Αποκάλυψε ότι κάποια βραδιά, τα μεσάνυχτα, ο Δημήτρης ο Γρίβας του ζήτησε να γράψει ένα ποίημα για τις πέτρες! Την άλλη μέρα έμπαινε στο τυπογραφείο εργασία του για τα πέτρινα σπίτια της Αργιθέας! Το έγραψε την νύχτα και πρόλαβε και μπήκε στην έκδοση. Το ποίημα:
Στις Πέτρες μας
Πέτρα στην πέτρα, κι άλλη πέτρα
το πέτρινο σπίτι μας,
το όνειρό μας χτίζαμε.
………………………………….
Χρόνια μετά,
κάναμε πέτρα την καρδιά μας
κι αφήσαμε το πατρικό μας,
πήραμε του μισεμού τους δρόμους.
…………………………………
Τώρα νόστον ονειρευόμαστε,
πορευόμαστε
στις ρίζες μας, στις πέτρες μας…
Κ. Τσιάκαλος
Μετά τα τρία ποιήματα (…έκλεψε 3’
λεπτά χρόνου…κόβωντας 1-2 ποιήματα), διάβασε ένα διήγημά του. Και αυτό ήταν «Αναφορά
στον Γρίβα», μια επιμνημόσυνη απαγγελία-αφιέρωμα. Παλιά ιστορία, από τις
επόμενες μέρες του Πολυτεχνείου, τον μακρινό Νοέμβρη του 73… Για όσους από μας ξέραμε
τον Μήτσο τους γονείς και αδέλφια του από τα μαθητικά χρόνια, το διήγημα και η
από άλλους ομιλητές αναφορά στον αγαπημένο μας φίλο και «αδελφό», μας έφερε
πολλά και ανάμικτα συναισθήματα στην καρδιά και στον νου…
Μετά τον Κωστή η Σωτηρία μίλησε για τα ποιήματά του που την συγκίνησαν και τον συνεχάρη. Για το δικό της παιδικό βιβλίο που παρουσιάστηκε τόνισε ότι πέρα από ένα παραμύθι είναι καθαρά αλληγορικό. Στα «πρόσωπα» της ιστορίας του βιβλίου, αν δώσομε ανθρώπινα ονόματα, θα δούμε άμεσα την κατάσταση στον κόσμο μας…
Αγαπάει-είπε-τα παιδιά, αυτά είναι το μέλλον, και αγαπάει και την Ελληνική γλώσσα που είναι η πλουσιότερη στον κόσμο. Η σωστή της χρήση έδωσε και δίνει αθάνατα έργα και εμπλουτίζει τις επιστήμες σε όλη την ανθρωπότητα.
Προσέφερε αντίτυπα του βιβλίου της για τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Ανθηρού, ένα για το καθένα∙ σύνολο παιδιών 6, και ένα για την βιβλιοθήκη. Τα παρέλαβε ο Αντιδήμαρχος κύριος Κώστας Γραμμένος ο οποίος την ευχαρίστησε για την προσφορά της.
Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Μερεντίτης ευχαριστώντας όλους τους συμμετέχοντες και όλους όσους παρακολούθησαν. Χαριτολογώντας «δανείστηκε» αυτό που λέγανε παλιά τα παραμύθια: «Μια φορά κι έναν καιρό…» και στο τέλος «ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!».
Τον Δήμαρχο κ. Στεργίου, τους παρουσιαστές της εκδήλωσης κκ. Νικόλαο Μερεντίτη, Χρυσόστομο Μπαλατσούκα, Μενέλαο Παπαδημητρίου, Γεώργιο Κωτή, τους συγγραφείς Σωτηρία Στεργίου-Παππά & Κωστή Τσιάκαλο και τον ηχολήπτη/συγγραφέα κ. Ξενοφώντα Κουτή, οι παραβρισκόμενοι θερμά χειροκρότησαν.
Με το πέρας οι οργανωτές προσφέρανε αναψυκτικά σε μικρούς και μεγάλους. Ήταν μια υπέροχη δροσερή βραδιά σε υψόμετρο 930 μέτρα μέσα σε ένα πανέμορφο αμόλυντο και πεντακάθαρο τοπίο!
Επόμενη βιβλιοπαρουσίαση σε μία εβδομάδα στο κοντινό Λεοντίτο. Ο Δήμος Αργιθέας θα παρουσιάσει το βιβλίου του Ξενοφώντα Σωτ. Κουτή με τίτλο: «Από την Αθαμανία στ΄ Άγραφα – Η ιστορία της Αργιθέας» Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 — Ώρα 20:15
---------------------------------------------
Βιογραφικό της κυρίας Σωτηρίας Τσέλιου-Παπά
Η κα. Σωτηρία Τσέλιου-Παππά γεννήθηκε στην Αργιθέα της Καρδίτσας. Σπούδασε Αγγλική και Ελληνική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει την Αγγλική Γλώσσα. Ασχολείται με το θέατρο ως ερασιτέχνης ηθοποιός. Έχει εκδώσει ένα ατομικό βιβλίο με διηγήματα το «Σημάδι Αδυναμίας» (εκδόσεις Άπαρσις) και το παιδικό βιβλίο «Ώκυ, ο φιλειρηνικός ξιφίας». Έχει συμμετάσχει με διηγήματα σε έξι συλλογικούς τόμους. Επίσης, διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες.
Βιογραφικό του Κωστή Νικολάου Τσιάκαλου
Κατάγεται από το Καταφύλλι Αργιθέας (παλιά λεγόταν Σελιπιανά-από τον αρχαίο Σέλιπο που πιθανολογείται να ήταν βασιλιάς της Αθαμανίας γύρω στο 200 π.Χ.) Ο Κωστής γεννήθηκε στην Σπολάϊτα Αγρινίου. Δημοτικό Σχολείο εκεί. Γυμνάσιο στο Αγρίνιο, σπουδές στην Πάντειο. Δημοσιογράφος στην οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ (ρεπορτάζ-ύλη-αρχισυνταξία από το 1975 έως το 2007). Διευθυντής στο γραφείο τύπου της ΓΣΕΒΕΕ (1977-1983). Προϊστάμενος στο Γραφείο Τύπου του ΕΟΜΜΕΧ-Υπουργείο Ανάπτυξης (1984-2007). Μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1978, Της ΠΟΕΣΥ και της IFJ. Έχει διδάξει σε σεμινάρια δημοσιογραφίας, έχει κάνει εισηγήσεις και έχει προεδρεύσει σε συνέδρια δήμων, επιχειρήσεων, οργανώσεων, οργανισμών. Έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις από τον «Παρνασσό» και άλλους οργανισμούς. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Προσανάμματα. Μπαλάντα για την Ροδάνθη. Το άσπρο σου φόρεμα. Εκ των ένδον. Η Έλλειψή σου Κώνειο. Εαρινή Λύτρωση. Έχει έτοιμα προς έκδοση δύο ποιητικές συλλογές μία συλλογή διηγημάτων, δύο θεατρικά έργα και δύο μυθιστορήματα. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Διετέλεσε πρόεδρος του Πολιτιστικού και Επιστημονικού Συνδέσμου Αιτωλών και Ακαρνάνων «Κοσμάς ο Αιτωλός». Επίσης πρόεδρος, γενικός γραμματέας, μέλος Δ.Σ. στους Πολιτιστικούς Συλλόγους Σπολάϊτας Αγρινίου και Καταφυλλίου Καρδίτσας.
Κορυφαία τιμητική του βράβευση έγινε το 2014 που παρέλαβε το Ρωσικό Βραβείο Ποίησης από τον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα για την συνολική του προσφορά στην Ποίηση.
Απόστολος Κων. Καρακώστας