10ήμερες εκδηλώσεις στο Χαλκιόπουλο Ορεινού Βάλτου

 Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Ημέρα πρώτη-11η Αυγούστου 2022

Με «Γιορτή Μελιού» ξεκίνησαν στο Χαλκιόπουλο στις 11 Αυγούστου οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι μελισσοπαραγωγοί της περιοχής Ορεινού Βάλτου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του οργανωτή συλλόγου Χαλκιοπουλιτών «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης» και έφεραν δείγματα των προϊόντων τους σε περίπτερα στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου στο Νέο Χαλκιόπουλο. (η έκθεση προϊόντων θα είναι 4ήμερη).

Πολλοί επισκέπτες συγκεντρώθηκαν στον χώρο και περιηγήθηκαν τα πανέμορφα τοποθετημένα βαζάκια μελιού στους πάγκους των περιπτέρων, ενώ αυτοπροσώπως οι παραγωγοί και οι συνεργάτες τους-μέλη των οικογενειών τους- εξηγούσαν στους επισκέπτες λεπτομέρειες που για τους περισσότερους είναι άγνωστες, ενώ προσέφεραν και δείγματα των ποικίλων προϊόντων τους.

Την έναρξη της εκδήλωσης που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή έκανε ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Ευάγγελος Τσιούνης.

Καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους επισκέπτες και τους μελισσοκόμους που έφεραν τα προϊόντα τους στην έκθεση. Καλωσόρισε τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτ/νίας Γεωπόνο κ. Σάββα Βλάχο, τον Αντιδήμαρχο για Πολιτιστικά θέματα του Δήμου Αμφιλοχίας κ. Κωνσταντίνο Ριζογιάννη και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Χαλκιοπούλων κ. Βασίλη Ταλιούρα. Ευχαρίστησε τον Δήμο Αμφιλοχίας για την οικονομική βοήθεια που προσέφερε σχετικά με την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης, καθώς και για την παροχή παράστασης «Καραγκιόζη» που εμπλουτίζει τα δρώμενα της εκδήλωσης.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Αθανάσιο Γιαννακόπουλο για την βοήθειά του, επίσης τον ακούραστο συμπαραστάτη του συλλόγου κ. Βασίλη Πλεξίδα.  Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκθέσεων, παρουσιάσεων και δραστηριοτήτων των επόμενων ημερών, καλώντας σε συμμετοχή όλους τους επισκέπτες μικρούς και μεγάλους.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Ριζογιάννης χαιρέτισε την εκδήλωση εκ μέρους του Δήμου Αμφιλοχίας, καλωσόρισε τους επισκέπτες και τον ομιλητή εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Βλάχο. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συλλόγου για την κατάρτιση του προγράμματος των πολυήμερων εκδηλώσεων που παρουσιάζουν μεγάλο Πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Ταλιούρας καλωσόρισε τους πολλούς επισκέπτες που με την έναρξη της εκδήλωσης κατέκλυσαν όλον σχεδόν τον προαύλιο χώρο. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συλλόγου, τον κ. Βασίλη Πλεξίδα που εθελοντικά προσέφερε μεγάλη βοήθεια, όλους όσους εργάστηκαν για την όμορφη εκδήλωση. Οι εκδηλώσεις-είπε-«γίνονται για σας και έχουν λόγο ύπαρξης όταν εσείς συμμετέχετε και τις αγκαλιάζετε». Ξανα-ευχαρίστησε όλους και υπενθύμισε ότι στους δρόμους κυκλοφορούν με ποδήλατα και πατίνια πολλά παιδιά, που έχουν έρθει με τους γονείς τους για διακοπές στο χωριό. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο κ. Τσιούνης ευχαρίστησε τον κ. Σάββα Βλάχο της περιφέρειας, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συλλόγου και παραβρίσκεται στην εκδήλωση. Σαν επιστήμονας και κεντρικός ομιλητής της βραδιάς θα μιλήσει για το μέλι και τα οφέλη του.

Ο κ. Βλάχος, Γεωπόνος,  Διευθυντής της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτ/νίας, τόνισε την ιδιαίτερή του χαρά να βρίσκεται στην πρώτη εκδήλωση για το μέλι στην περιοχή. Ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους παραγωγούς που συμμετέχουν και τους επισκέπτες.  Αναφέρθηκε στην Ξηρομερίτικη καταγωγή του από τον Πρόδρομο Αστακού. Από μικρός βρίσκεται κοντά στα μελίσσια και τα έχει αγαπήσει. Γνωρίζει όλα τα οφέλη του μελιού και το συνιστά ανεπιφύλαχτα σαν βασικό και το καλύτερο συμπλήρωμα υγιεινής διατροφής, ειδικά για τα παιδιά. Υπάρχουν-είπε-στην περιοχή πολλοί επαγγελματίες παραγωγοί μελιού και μπορούν όσοι θέλουν να προμηθευτούν αγνά προϊόντα του τόπου τους αποφεύγοντας τα αμφιβόλου ποιότητας που κυκλοφορούν στην αγορά.

Αναφέρθηκε στην μελισσοκομία της Ελλάδας που έρχεται παγκοσμίως η δεύτερη σε παραγωγή μελιού. Μίλησε για την συμβολή της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, προς το επάγγελμα του μελισσοκόμου. Συγχρόνως στην παρακείμενη οθόνη προβαλλόταν πίνακες και φωτογραφίες σχετικές. Μίλησε για την κλιματολογική αλλαγή στον πλανήτη και την επιρροή που έχει στις μέλισσες, που επιβιώνουν στην γη τα τελευταία 80 εκατομμύρια χρόνια. Οι τοποθετήσεις του κυρίου Βλάχου ήταν άκρως κατατοπιστικές και πληροφοριακές για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μελισσοπαραγωγός. Αλλά περισσότερο και με πολλές άγνωστες πληροφορίες στάθηκε στα οφέλη του μελιού και σε όλα του τα παράγωγα.

Τον ομιλητή κύριο Βλάχο, καθώς και όσους απηύθυναν χαιρετισμό, οι επισκέπτες χειροκρότησαν.      

Ο Πρόεδρος του συλλόγου κάλεσε στο βήμα τον μελισσοπαραγωγό και εκπρόσωπο των συναδέλφων του εκθετών κ. Παύλο Κακαρούνα.

Ο κ. Κακαρούνας καλησπέρισε και ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους στον χώρο της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τονίζοντας πρωτίστως την κλιματική αλλαγή. Μίλησε για τις φωτιές των δασών που επηρεάζουν τις εποχιακές μετακομίσεις των μελισσιών στον Ελλαδικό χώρο. Αναγκαζόμαστε-είπε-να πάμε πιο μακριά, μέχρι την Χαλκιδική και την Θάσο, που δυστυχώς σήμερα καίγεται και αυτή…Μεγάλο το κόστος μετακίνησης των αυτοκινήτων, με τις σημερινές τιμές των δύο Ευρώ το λίτρο του πετρελαίου…Οι τιμές των εργαλείων και υλικών που χρειαζόμαστε έχουν ανέβει ενώ οι τιμές του μελιού παραμένουν στο ίδιο επίπεδο…Μίλησε για τον ανταγωνισμό των εισαγόμενων τυποποιημένων μελιών. Έκλεισε ευχαριστώντας οργανωτές και επισκέπτες με τα λόγια: «Δεν θα σας κουράσω άλλο με τα προβλήματά μας, εδώ ήρθαμε για να γλυκαθούμε και όχι για να στενοχωρηθούμε». Ευχήθηκε να καθιερωθεί η γιορτή μελιού.

Ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Ριζογιάννης προλόγισε την παράσταση Καραγκιόζη που ακολούθησε, καλωσορίζοντας τον καλλιτέχνη κ. Γεώργιο Ηπειρώτη που για δεύτερη χρονιά θα ψυχαγωγήσει μικρούς και μεγάλους.

Ήδη όλα τα παιδιά που βρίσκονταν στο προαύλιο πιάσανε τις πρώτες σειρές των καρεκλών μπροστά στο πανί του θεάτρου σκιών. Ο τίτλος της παράστασης ήταν «Ο Καραγκιόζης γιατρός του μελιού», με πολλαπλά μηνύματα για τα οφέλη του μελιού στη διατροφή μας.  Ο κ. Ηπειρώτης, από τους κορυφαίους καλλιτέχνες στο είδος πανελλαδικά, με πρωτότυπα ευφυολογήματα κέντρισε το ενδιαφέρον και την ενεργή συμμετοχή πάνω από σαράντα παιδιών που όλα μαζί απαντούσαν στα ερωτήματα του καλλιτέχνη! Μέσα από τα λόγια και τα παθήματα του Καραγκιόζη, των τέκνων του και του μπάρπα Γιώργου, πέρασαν ιστορικά και ηθικά διδάγματα  στους μικρούς θεατές, όλα συνδυασμένα με εξαιρετικό χιούμορ και πολλά παιδικά γέλια.

Οι μεγάλοι δίνοντας τον χώρο στα παιδιά, πέρασαν και σχημάτισαν ουρά στους πάγκους με τα εκλεκτά εδέσματα που προσέφερε ο Σύλλογος και που αφιλοκερδώς έψησε ο κύριος Φώτης Νέστωρας στα αρτοπαραγωγικά εργαστήριά του στο Χαλκιόπουλο. Προσφέρθηκαν εκλεκτά τυροπιτάκια, κεφτεδάκια, ραβανές, χαλβάς, διάφορα άλλα, καθώς και αναψυκτικά και τσίπουρο, Όλοι πήραν και από ένα αναμνηστικό γυάλινο βαζάκι με ντόπιο μέλι σε ειδική συσκευασία που έκανε ο σύλλογος.

Η έκθεση μελιού θα λειτουργεί για τέσσερες ημέρες παράλληλα με τις επόμενες εκδηλώσεις του συλλόγου.

Τον ήχο συντόνισε άψογα ο τεχνικός κ. Αντώνης Μπλώνης, της εταιρείας Euronics από την Άρτα.

Ευχόμαστε να γίνει θεσμός για το Χαλκιόπουλο και σιγά σιγά να γίνει γνωστή η εκδήλωση και να έρθουν παραγωγοί και από άλλες περιοχές της χώρας.

Ημέρα Δεύτερη-12η Αυγούστου 2022

Η Δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων στο Χαλκιόπουλο αφιερώθηκε στον  ποιητή Κωσταντίνο Χατζόπουλο, που η καταγωγή του ήταν από το χωριό. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Έκθεση με θέμα τον γεννημένο στο Αγρίνιο από πατέρα Χαλκιοπουλίτη, λόγιο Κώστα Χατζόπουλο θα είναι ανοιχτή στους επισκέπτες για όλο το δεκαήμερο των εκδηλώσεων. (11  μέχρι 21 Αυγούστου) στις αίθουσες του Δημοτικού σχολείου.

Ώρες λειτουργίας τις καθημερινές: 18:00-21:00,

Σάββατο & Κυριακή 10:00-14:00, & 18:00-21:00 (ελεύθερη είσοδος).

Στον ίδιο χώρο λειτουργεί η πρώτη έκθεση που γίνεται για Βαλτινούς συγγραφείς, που έχουν γράψει έργα κυρίως για τον τόπο τους αλλά και άλλων ενδιαφερόντων. Πολλά από τα βιβλία είναι πολύ σπάνια γιατί έχουν εξαντληθεί από χρόνια. Είναι ευκαιρία για «βιβλιόφιλους» να δουν κάποια μοναδικά συλλεκτικά αντίτυπα. (δεν πωλούνται αυτά).

Ο Δήμος Αγρινίου ανακήρυξε το 2020 έτος Χατζόπουλου, γιορτάζοντας την μνήμη του στα εκατό χρόνια από τον θάνατό του. Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις που προκάλεσαν πανελλήνιο ενδιαφέρον και εκτέθηκε σπάνιο υλικό της εποχής του.

Η έκθεση πήρε παράταση λόγω της πανδημίας και έκλεισε τέλος Αυγούστου του 2021. Θαυμάστηκε από χιλιάδες επισκέπτες στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου. Ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου κυρία Μαρία Παπαγεωργίου πρόθυμα παραχώρησαν τα εκθέματα για να πραγματοποιηθεί παρόμοια  έκθεση στο Χαλκιόπουλο. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών κ. Ευάγγελος Τσιούνης τα παρέλαβε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δήμου Αγρινίου κ. Χρήστο Γαρουφαλή και με τους συνεργάτες του στον σύλλογο και εθελοντές μέλη, εργάστηκαν από τις αρχές Αυγούστου στην τοποθέτησή τους, με καθορισμένη χρονολογικά σειρά, μέσα στους ευρύχωρους χώρους του Δημοτικού Σχολείου.

Και έτσι φθάσαμε στις 12 Αυγούστου που το Χαλκιόπουλο, ιδιαίτερη πατρίδα πολλών πνευματικών ανθρώπων, τίμησε για πρώτη φορά έναν Χαλκιοπουλίτη στην καταγωγή, γνωστό παγκοσμίως αλλά άγνωστο στον τόπο του λογοτέχνη, ποιητή, και στοχαστή.

Την έναρξη της εκδήλωσης που τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί επισκέπτες-σίγουρα η καλοκαιρινή μπόρα εμπόδισε πολλούς να παραβρεθούνε-έκανε ο κ. Τσιούνης.

Καλωσόρισε τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Γεώργιο Κατσούλα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χριστόφορο Κουσιουρή, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Ανδρέα Ρεγκούτα, τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου κ. Σεραφείμ Μακρή, τον πρώην Δήμαρχο Ινάχου κ. Αθανάσιο Τουρουνίδη και τον Ζωγράφο, γλύπτη και Καθηγητή Εικαστικών του Δήμου Αγρινίου κ. Αντώνη Ναστούλη. Ο κ. Ναστούλης που υπηρέτησε σαν εικαστικός δάσκαλος για πέντε χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο Χαλκιοπούλων, φιλοτέχνησε το πορτραίτο του Κωσταντίνου Χατζόπουλου και το δώρισε στον Σύλλογο. Ο Πρόεδρος κ. Τσιούνης τον ευχαρίστησε και είπε ότι θα το αναρτήσει στα γραφεία του Συλλόγου στην Αθήνα. (το πορτραίτο είναι ακριβές αντίγραφο, αυτού που ζωγράφησε η Φινλανδή σύζυγος του ποιητή Sanny Haggmann (1872-1952).  

Ο Πρόεδρος στην συνέχεια ανακοίνωσε το πρόγραμμα της βραδιάς που απαρτίζεται από δυο ενότητες.

Στην πρώτη η φιλόλογος κ. Αλεξάνδρα Χρήστου θα παρουσιάσει τη ζωή και το έργο του Κωσταντίνου Χατζόπουλου.  Θα ακολουθήσει με ομιλία της για τον ποιητή η καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου, πρόεδρος του Λαογραφικού – Ιστορικού – Φιλολογικού Μουσείου Αιτ/νίας. Η κυρία Μαίρη είναι η μόνη εν ζωή από τα ιδρυτικά μέλη του φιλολογικού και λογοτεχνικού ομίλου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος» που ιδρύθηκε στο Αγρίνιο το μακρινό 1959… Έχει γράψει πολλά βιβλία και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου με τίτλο:  «Η ζωή μου με τον Κώστα Χατζόπουλο» (Απομνημονεύματα της συζύγου του ποιητή). Ευχαρίστησε και τις δυο κυρίες που δέχτηκαν με χαρά την πρόταση να έρθουν και να μιλήσουν στην βραδιά Χατζόπουλου.

Στην δεύτερη ενότητα θα γίνουν παρουσιάσεις βιβλίων δύο Χαλκιοπουλιτών συγγραφέων, του πολυβραβευμένου Ανδρέα Ι. Μήτσου (παρουσιαστής ο ίδιος), και της κυρίας Χριστίνας Ανδρ. Ταράτσα που θα το παρουσιάσει ο εκπαιδευτικός κ. Βασίλειος Τηγάνης.

Ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, βασικά τον Δήμαρχο Αγρινίου κύριο Γεώργιο Παπαναστασίου, την Αντιδήμαρχο κυρία Μαρία Παπαγεωργίου  και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κύριο Χρήστο Γαρουφαλή.

Καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Κατσούλα για την προσφορά του στην κάλυψη ηχητικά των δύο εκδηλώσεων-Μελιού & Χατζόπουλου-και τον κάλεσε στο βήμα για έναν χαιρετισμό.

Ο Δήμαρχος συνεχάρη τον Πρόεδρο για την οργάνωση της πολυήμερης και πολυδιάστατης εκδήλωσης. Και συνεχάρη επίσης όλα τα μέλη του συλλόγου που εργάστηκαν εκτάκτως και μετέφεραν-λόγω της βροχής- την εκδήλωση από το προαύλιο του Σχολείου στις ευρύχωρες αίθουσες και διαδρόμους. Έτσι δεν αναβλήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση. Προσπαθούμε-είπε-σαν Δήμος να βοηθάμε όλους τους συλλόγους να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους. Λόγω των εκδηλώσεων που πρόσφατα πραγματοποιήσαμε για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, παραμένει η εντύπωση ότι ο Βάλτος έβγαλε τους αγωνιστές που έφεραν με τις θυσίες τους και τα κατορθώματα τους την Ελευθερία. Ο Βάλτος όμως έχει βγάλει πέρα από σκληρούς ορεσίβιους αγωνιστές και ανθρώπους του πνεύματος των γραμμάτων και των τεχνών. Αναφέρθηκε στον τιμώμενο Χατζόπουλο, στην Δόρα Στράτου, (η εκδήλωση προς τιμήν της την επομένη ημέρα Σάββατο 13 Αυγούστου αναβλήθηκε λόγω βροχής), στους πολλούς Βαλτινούς συγγραφείς και στους δυο Χαλκιοπουλίτες που απόψε παρουσιάζονται τα συγγράμματά τους στο Χαλκιόπουλο. Ευχήθηκε καλή επιτυχία και με τις ποικίλες εκδηλώσεις των επόμενων ημερών.

Ο κ. Τσιούνης καλωσόρισε στο πάνελ των ομιλητών τις κυρίες Χρήστου και Χρυσικοπούλου. Τόνισε ότι η καταγωγή της κα. Αλεξάνδρας Χρήστου είναι κατά το ήμισυ  Χαλκιοπουλίτισσα, κόρη της Λαμπρινής Κουτσιούμπα και του Παπα – Γιώργη Χρήστου από το Μαλατέϊκο,  και ότι η κα. Μαίρη Χρυσικοπούλου ήρθε στο Χαλκιόπουλο από την Κάτω Βασιλική Ναυπακτίας όπου διαμένει τα καλοκαίρια. 

Η φιλόλογος κυρία Αλεξάνδρα Χρήστου καλησπέρισε όλους και ξεκίνησε την παρουσίαση της ζωής και του έργου που ο Κωσταντίνος Χατζόπουλος άφησε πίσω του. Μίλησε για την καταγωγή του Γιάννη Χατζόπουλου, πατέρα του ποιητή, από το Χαλκιόπουλο, τον γάμο του στο Αγρίνιο και για την πολυμελή οικογένειά του. Συνέχισε με τα σχολικά και φοιτητικά χρόνια του Κωσταντίνου, τις δημοσιεύσεις που έκανε, τα χρόνια της δικηγορίας του στο Αγρίνιο, την στράτευσή του στον αποτυχημένο πόλεμο του 1897, τα ταξίδια του στην βόρειο-δυτική Ευρώπη, στα γραφτά του-ποιήματα και πεζά, τον γάμο του, την εγκατάστασή του στην Ελλάδα το 1914, τις πολύπλευρες δραστηριότητές του και τέλος στον πρόωρο θάνατό του το 1920 πάνω στο καράβι που ταξίδευε για το Πρίντεζι της Ιταλίας. Μίλησε ακόμα για τα ποιήματά του και ένα χαρακτηριστικό ζήτησε από την κυρία Μαίρη να το απαγγείλει.    

Και εκείνη με την άψογη προφορά της απάγγειλε το ποίημα «Ασ’ τη βάρκα» από την ποιητική συλλογή «Απλοί τρόποι» :

 

Ασ’ τη βάρκα στο κύμα όπου θέλει να τρέχει,

ας ορίζει το αέρι τιμόνι, πανί,

τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,

είναι πιο όμορφοι οι άγνωροι πάντα γιαλοί,

η ζωή μια δροσιά είναι, ένα κύμα, ας το φέρει

όπου θέλει το αέρι, όπου ξέρει το αέρι.

…………………………………………..

Η κυρία Μαίρη με την σειρά της καλησπέρισε και ευχαρίστησε όλους τους επισκέπτες στην εκδήλωση. Είπε πόσο πολύ αυτή και φίλοι της από το εξωτερικό, τους οποίους ξενάγησε στον Βάλτο στο παρελθόν, θαυμάσανε τα πανέμορφα τοπία της περιοχής. Μίλησε για Βαλτινούς ανθρώπους των γραμμάτων, δασκάλους-καθηγητές-συγγραφείς, που γνώρισε. Αναφέρθηκε στην συνέχεια στην ακτινοβολία που έχει ο Κωσταντίνος Χατζόπουλος έως τις ημέρες μας. Στην Γαλλία ειδικά τα τελευταία χρόνια τον θεωρούν σαν έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής του. Μίλησε για εκδηλώσεις που έγιναν πριν αρκετές δεκαετίες, αλλά και πρόσφατα στο Αγρίνιο και στις οποίες έλαβε μέρος. Συγκέντρωσε πολύ υλικό και έκανε δημοσιεύσεις που φωτίζουν πολλές άγνωστες πτυχές προσώπων και καταστάσεων περασμένων εποχών. Το 1998 εκδόθηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου για τον Χατζόπουλο. Μίλησε για το βιβλίο της Σάννυ Χατζόπουλου που γράφτηκε το 1933 και μεταφράστηκε από τα Γερμανικά στα Ελληνικά από την κόρη της Σέντα Χατζόπουλου το 1980. Και το οποίο το επιμελήθηκε η ίδια και εκδόθηκε από το Λαογραφικό Μουσείο το 2013. ( αντίτυπα υπάρχουν προς πώληση στην έκθεση). Μίλησε ακόμα για το έργο του Χατζόπουλου που αναγνωρίζεται σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος κ. Τσιούνης ευχαρίστησε τις δύο κυρίες που μίλησαν τόσο αναλυτικά για τον βίο και το έργο του τιμώμενου Κωσταντίνου Χατζόπουλου και κάλεσε στο βήμα τον Χαλκιοπουλίτη γνωστό στο πανελλήνιο αλλά και στο εξωτερικό (μεταφράσεις έργων του σε τέσσερες γλώσσες) συγγραφέα κύριο Ανδρέα Ι. Μήτσου.

Ο κύριος Μήτσου μίλησε για το τελευταίο του βιβλίο που έχει τίτλο «Η Παγίδα, Βίωμα και Γραφή». Μίλησε για αυτό και διάβασε δύο διηγήματα. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου στην σύντομη περίληψη διαβάζομε: «Ο καθένας μπορεί να πέσει στην παγίδα της γραφής, εάν θελήσει να τακτοποιήσει το παρελθόν του και να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς…»

Μετά τον κύριο Μήτσου ο κ. Βασίλης Τηγάνης εκπαιδευτικός παρουσίασε την Χαλκιοπουλίτισσα συγγραφέα κυρία Χριστίνα Ταράτσα. Συμμαθητής της στο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο της Αρωνιάδας στην δεκαετία του 1970, μίλησε για τις μαθητικές του αναμνήσεις. Θυμάται την εννιάχρονη Χριστίνα στα διαλλείματα να απαγγέλει ποιήματά της. Και να λέει ότι όταν μεγαλώσει θα γράφει βιβλία! Και πραγματοποίησε το όνειρό της!

Η ίδια αναφέρθηκε στο βιβλίο της που παρουσιάζεται και έχει τίτλο «Το ταξίδι μας με τη Φαίδρα» και περιγράφει ένα ταξίδι στον δρόμο της «διαφορετικότητας» και αφορά κυρίως στην ισχυρή βούληση κάθε ανθρώπου για έναν ανώτερο σκοπό που ξεπερνά τα όρια του «εαυτού» του. Περιγράφει την ζωή μιας οικογένειας που έχει ένα παιδί με «ιδιαιτερότητες». Την αποδοχή των γονέων της Φαίδρας για την πάθησή της και την ενθάρρυνση με όλη τους στην αγάπη στον τομέα που η κόρη τους είχε φυσικό ταλέντο, στο άθλημα της κολύμβησης. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου η συγγραφέας κυρία Ταράτσα θα τα διαθέσει για ενίσχυση του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Ελληνικού Αργυρούπολης Ατόμων με Αναπηρίες «Ιππόκαμπος»

Τον ήχο συντόνισε άψογα ο Ηλεκτρονικός κ. Σπύρος Ζαβιτσάνος από την Αμφιλοχία.

Μετά την εκδήλωση κατά την διάρκεια της οποίας έξω ψιχάλιζε, όπως και την προηγούμενη βραδιά ο σύλλογος πρόσφερε σε όλους έναν πλούσιο μπουφέ με ποικίλα εδέσματα, γλυκά, τσίπουρο και αναψυκτικά. Και πάλι το ψήσιμο ήταν προσφορά του κ. Φώτη Επ. Νέστωρα.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες με ποικίλες δραστηριότητες. Την Τρίτη 16 Αυγούστου το απόγευμα θα γίνουν αγώνες δρόμου 1, 5 & 10 χιλιόμετρα. (για δεύτερη χρονιά). Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με το γνωστό Αμφιλοχιώτικο ρεμπέτικο συγκρότημα «Καραβάν Σεράι».

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του Κωσταντίνου Χατζόπουλου.(συντάχθηκε από τον γράφοντα).

O Κωσταντίνος Χατζόπουλος γεννήθηκε στις 11 Μάη με το παλιό ημερολόγιο (24 με το νέο) το 1868, σαράντα επτά χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, στο Αγρίνιο. Πρωτότοκος γιός του έμπορα Γιάννη Χατζόπουλου από το Χαλκιόπουλο Ορεινού Βάλτου και της Θεοφάνης κόρης του αγωνιστή του 21 Σωτήρη Στάϊκου, είχε ακόμα άλλα έξι αδέλφια. Μεγάλωσε στο αρχοντικό του παππού του Σωτήρη και της ανύπανδρης αδελφής του Ελένης Στάϊκου. Πήγε Σχολαρχείο στο Αγρίνιο και γυμνάσιο στο Μεσολόγγι. Στα δεκαέξι του φοίτησε στην Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε να γράφει ποιήματα με το ψευδώνυμο Πέτρος Βασιλικός. Στα 23 του ήταν δικηγόρος στο Αγρίνιο. Μετά τρία χρόνια έφυγε για την Αθήνα όπου συναναστράφηκε με ανθρώπους των γραμμάτων. Στον πόλεμο του 1897 υπηρέτησε σαν αξιωματικός. Η αξία του στους κύκλους των λογοτεχνών είχε αρχίσει να αναγνωρίζεται και ο Κωστής Παλαμάς αφιέρωσε ποίημά του στον στρατευμένο Κωσταντίνο Χατζόπουλο. Το 1898-99 εκδόθηκε το πρωτοποριακό περιοδικό «Η Τέχνη» στη δημοτική γλώσσα και ήταν υπεύθυνος της έκδοσης και της διεύθυνσης. Στις αρχές του 1900 ταξίδεψε στην Ευρώπη. Εμπλούτισε τις πολιτιστικές του γνώσεις και τις γνωριμίες του. Ενδιαφέρθηκε για την Ευρωπαϊκή φιλολογία και λογοτεχνία. Στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης στην Γερμανία γνώρισε την Φινλανδέζα  Σάννυ Χαίγκμαν ζωγράφο και φοιτήτρια. Παντρεύτηκαν στην Φινλανδία Προτεσταντικά. Γύρισαν μαζί στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν στο Αγρίνιο και παντρεύτηκαν, σύμφωνα με την Ορθόδοξη εκκλησία. Απέκτησαν μια κόρη την Σέντα-Ελένη. Τα επόμενα χρόνια έμειναν στο Αγρίνιο, στην Αθήνα και στο Μόναχο της Γερμανίας. Με την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ξαναγύρισαν στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 1920 ταξιδεύοντας από Κέρκυρα προς το Πρίντεζι της Ιταλίας άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στο καράβι… Η ζωή του ήταν σύντομη, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το  έργο του, αλλά η λαμπερή πνευματική ακτινοβολία του, δεν έσβησε στα εκατό χρόνια που πέρασαν. Έναν αιώνα μετά τον πρόωρο θάνατό του, η ποίησή του συγκινεί τους Έλληνες. Το Χαλκιόπουλο, ο Βάλτος, το Αγρίνιο, η Αιτωλοακαρνανία και όλη η Ελλάδα τιμούν με περηφάνια τον άξιο λογοτέχνη διανοητή και ποιητή Κωσταντίνο Χατζόπουλο.  

Το Δημοτικό Συμβούλιο του  Αγρινίου με απόφασή του το 1932 - πριν 90 χρόνια - έδωσε το όνομά του, στην γνωστή σε όλους πλατεία «Κωσταντίνου Χατζοπούλου». Εκεί στο πάνω μέρος της πλατείας βρισκόταν το σπίτι του ποιητή. Μέχρι τότε η πλατεία ήταν γνωστή σαν «πλατεία υπαίθρου αγοράς».

Να σημειωθεί ότι αρχική κατοικία του Χατζόπουλου ήταν το σπίτι του παππού του Σωτήρη Στάικου, που βρισκόταν στο κτήμα του, στην θέση «Λυκοράχια». Το κτήμα το αγόρασαν στην δεκαετία του 1920 οι Καπνέμποροι του Αγρινίου Παπαστραταίοι και το δώρισαν στον Δήμο Αγρινίου, είναι το γνωστό πάρκο Αγρινίου. Οι Ευεργέτες αδελφοί Παπαστράτου στην νότια πλευρά του κτήματος έχτισαν τα Παπαστράτεια εκπαιδευτήρια, Δημοτικό και Γυμνάσιο, καθώς και την Βιβλιοθήκη και Μουσείο».

Πρώτη προτομή του Κώστα Χατζόπουλου στήθηκε στην ομώνυμη πλατεία το 1956. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Κλέαρχο Λουκόπουλο. Η μαρμάρινη αυτή προτομή βρίσκεται τώρα σε μόνιμη έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου. Να θυμίσουμε ότι στα αποκαλυπτήρια τότε στην πλατεία Χατζοπούλου παραβρέθηκε και η κόρη του ποιητή κυρία Σέντα-Ελένη Χατζοπούλου με τον σύζυγό της και φυσικά σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος-και όχι μόνο-του Αγρινίου.    

Ο Δήμος Αγρινίου τιμώντας για δεύτερη φορά τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο, στις 24 Μάη του 2008 έστησε την νέα προτομή του στην ομώνυμη πλατεία. Γλύπτης ο γνωστός Αγρινιώτης Βασίλης Παπασάϊκας. Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αγρινιώτης Ιστορικός πολυγραφότατος συγγραφέας και πρόεδρος του Λογοτεχνικού Ομίλου «Κώστας Χατζόπουλος» Θόδωρος Μ. Πολίτης. Ο  Θ.Μ. Πολίτης τρία χρόνια αργότερα το 2011 έγραψε το βιβλίο «Ο ποιητής Κωσταντίνος Χατζόπουλος και τα Απομνημονεύματα της συζύγου του Σάννυ Χαίγκμαν».   











































 

 

Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

 

 

 

 

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Ένα Βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη…