«Δρόμοι Ελευθερίας» – τα αιματοβαμμένα μονοπάτια των Ελεύθερων Πολιορκημένων

 «Δρόμοι Ελευθερίας» – τα αιματοβαμμένα μονοπάτια των Ελεύθερων Πολιορκημένων

Κείμενο & φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας


 Ολοήμερη ημερίδα την Κυριακή 5 Δεκέμβρη στο Μεσολόγγι συνδιοργάνωσε η
Περιφέρεια Δ. Ελλάδας σε συνεργασία με την Αδελφότητα Απογόνων Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου, την Αρχαιολογική – Ιστορική Εταιρεία Δυτικής  Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Μεσολόγγι και τον Ορειβατικό & χιονοδρομικό Σύλλογο «Η Βαράσοβα» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. 

Η ημερίδα διεξήχθη από τις 10:00 το πρωί έως τις 15:00 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Τον άψογο συντονισμό έφεραν εις πέρας η κυρία Μαρία Φιλιπποπούλου και ο κύριος Κωνσταντίνος Καρκανιάς.

Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών τις τελευταίες ημέρες δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν καλεσμένοι στην εκδήλωση από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προγραμματισμένοι ομιλητές καθώς και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κος Κοσμάς για λόγους υγείας.

Την ημερίδα χαιρέτισε εκ μέρους του Δημάρχου της Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνου Λύρου ο κ. Νικόλαος Χαντζής Πρόεδρος του Πολιτιστικού κέντρου Μεσολογγίου.

Ο κ. Κωνσταντίνος  Καρκανιάς, Πρόεδρος της  Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας (ΔΑΕ) παρουσίασε την Δ.Α.Ε. τους σκοπούς και το έργο της. Αναφέρθηκε στην ίδρυσή της το 2003, στον οραματιστή και δραστήριο γραμματέα της τον κ. Γεράσιμο Καζάνα, στην κατάργησή της το 2014 και στην επανασύστασή της το 2019. Αναφέρθηκε στο πόσο χρειάζεται την Δ.Α.Ε. η Χώρα και το Μεσολόγγι. Μίλησε για τους «Δρόμους Ελευθερίας» που μπορεί να γίνει ένα σπουδαίο αθλητικό αλλά και  αναπτυξιακό γεγονός για το Μεσολόγγι και για όλες τις περιοχές που θα διασχίζουν.

Ο κ. Αθανάσιος Σπυρόπουλος, Πρόεδρος της Αρχαιολογικής και Ιστορικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος (ΑΙΕΔΣΕ) μίλησε για την διαδρομή Εξοδιτών σύμφωνα με την Επίτιμη Πρόεδρο της ΑΙΕΔΣΕ, (Αρχαιολόγος-ιστορικός) κυρίας Σπυριδούλας K. Αλεξανδροπούλου.

Ο επόμενος ομιλητής κ. Ιωάννης Δ. Μακρής, Πρόεδρος της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων μίλησε στην ημερίδα διαδικτυακά με θέμα: «Ο Δρόμος του Δ. Μακρή προς την Ανάληψη και τον Πλάτανο».

 O κ. Θεόδωρος Μυλωνάς, Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου αναφέρθηκε στην Πορεία των Εξοδιτών μέχρι την Δερβέκιστα.

Ο κ. Κ. Καρκανιάς μίλησε για τις  Διαδρομές των Εξοδιτών σύμφωνα με τον Στρατηγό και ιστορικό συγγραφέα κ. Ν. Κολόμβα. Αλλά και κατά την κοινή λογική, που υπαγόρευε τον συντομότερο δρόμο για τον προορισμό των κατατρεγμένων.

Ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Λύρος που αγωνίζεται να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η πρόσφατη κακοκαιρία στο Μεσολόγγι, βρήκε λίγο χρόνο για να χαιρετίσει την ημερίδα. Χαιρετίζω -είπε-αυτή την προσπάθεια για να βρούμε τα μονοπάτια και τους δρόμους της ελευθερίας που πραγματικά αναδείχνουν την ιστορία μας, γιατί οφείλομε να γνωρίζουμε οι πρόγονοί μας που πήγαν, από που πέρασαν, που εγκαταστάθηκαν, που δραστηριοποιηθήκανε. Ο Δήμος και εγώ προσωπικά θα σταθούμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Ο δρόμος της Ελευθερίας πρέπει να θεμελιωθεί. Εκτός από τις πλημύρες των ημερών, το Μεσολόγγι  «πολιορκείται» και από την αδιαφορία μας στο παρελθόν. Εδώ-είπε-θα επαναλάβω κάτι που έχω ξαναπεί: «Σήμερα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ωραίο παρελθόν στο μέλλον;» Αυτό είναι το ζητούμενο. Σας συγχαίρω για την προσπάθειά σας, κουβαλάμε ένα μεγάλο φορτίο και αυτό το φορτίο πρέπει να το δώσουμε με αξίες και ιδανικά στις νέες γενιές. Αυτό είναι τελικά που θα μείνει.

Η συντονίστρια κα. Μ. Φιλιπποπούλου έδωσε τον λόγο στον κύριο Γεώργιο Αθ. Σαρρή συγγραφέα, με καταγωγή από την Άμπλιανη. Στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στα μονοπάτια-δρόμους που υπήρχαν τα παλιά χρόνια και τα ακολουθούσαν στις εποχιακές μετακινήσεις τους οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι κυνηγημένοι εξοδίτες στον δρόμο τους προς τα βουνά και την ελευθερία.

Σύντομη παρέμβαση έκανε και η καθηγήτρια ιστορικός κυρία Ανθή Παπαθανασίου, εκπροσωπώντας την οικογένεια Ντόβα. Αναφέρθηκε στον οπλαρχηγό αγωνιστή Πέτρο Ντόβα, καπετάνιο του Ζυγού, στην γεναιότητα τον ηρωϊσμό και την θυσία του μαζί με άλλους πέντε Ντοβαίους που έπεσαν μαχόμενοι στην Έξοδο.

Έγινε σύντομο διάλλειμα και ήταν ευκαιρία για γνωριμίες μεταξύ των ομιλητών και των ακροατών.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, οικονομολόγος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων και πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Δωρίδος, μίλησε με θέμα:  «Δωρίδα, γνωστοί και άγνωστοι Δρόμοι Ελευθερίας – Αθέατες πτυχές τοπικής ιστορίας». Πρόβαλε βίντεο των περιοχών από όπου πέρασαν οι εξοδίτες στην πορεία τους προς το Ναύπλιο.

Ο κ. Χρήστος Φαλιέρος, Τοπογράφος Μηχανικός ανέπτυξε το θέμα  Δημιουργίας της πεζοπορικής διαδρομής. Το «Μονοπάτι των Εξοδιτών του Μεσολογγίου», ως μοχλός ανάδειξης της ιστορικότητας της διαδρομής και της συμβολής της στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού».

Ο  κύριος Δ. Πυλαρινός, Υποστράτηγος Ελλ. Αστυνομίας ε.α. μίλησε με θέμα: «Η διαδρομή των Εξοδιτών από την Γέφυρα της Αρτοτίβας έως τον Πλάτανο».

Δυστυχώς ο επόμενος ομιλητής κ. Κωνσταντίνος Μαραγιάννης διευθυντής του Λυκείου Θέρμου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην ημερίδα.

Ο κύριος Κ. Καρκανιάς ανάγνωσε αποσπάσματα από το  «Οδοιπορικό της Θυσίας των Ελευθέρων Πολιορκημένων», από το βιβλίο του εκπαιδευτικού κ. Κωνσταντίνου Καρακόϊδα.

Τελευταία ομιλίτρια στην ημερίδα ήταν η κυρία Σταυρούλα Πολονύφη, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης. Παραβρέθηκε  εκ μέρους της Αδελφότητας Ναυπακτίων Αττικής, «ο Έπαχτος» και το θέμα της ήταν:  «Ο χορός των Εξοδιτών στο Λιδωρίκι και το αποτύπωμά του μέσα από λογοτεχνικά και ιστορικά κείμενα»,

O πρόεδρος της Δ.Α.Ε. κ. Κ. Καρκανιάς κλείνοντας την ημερίδα ευχαρίστησε τους ομιλητές και όσους παρακολούθησαν. Τόνισε ότι δεν υπάρχει στα γραπτά κείμενα των εισηγητών το χρονικό όριο των είκοσι λεπτών που έγινε προσπάθεια να κρατηθεί στην ημερίδα. Οι εργασίες που θα κατατεθούν για να εκδοθούν τα πρακτικά μπορούν να έχουν όσες σελίδες απαιτούνται για την διατύπωσή τους.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

















 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Ένα Βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη…