Ανοιχτές στο κοινό τρεις εκθέσεις στο Αγρίνιο !
Ανοιχτές στο κοινό τρεις εκθέσεις στο Αγρίνιο !
Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Είμαστε στις αρχές Ιουνίου και στο Αγρίνιο λειτουργούν τρεις πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις ενώ στο πρόγραμμα είναι και άλλες να ακολουθήσουν σύντομα! Ας τις πάρομε με την σειρά που άνοιξαν.
Το έτος 2020 το Αγρίνιο γιόρταζε τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Κώστα Χατζόπουλο. Λόγω της μακράς καραντίνας πέρα των έξι μηνών, πολλές εκδηλώσεις παρατάθηκαν για το 2021. Μια από αυτές είναι και η έκθεση «Μνήμη Κώστα Χατζόπουλου» που τελικά άνοιξε για το κοινό στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου την Τρίτη 25 Μάη. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 29 Αυγούστου 2021. Λειτουργεί και διαδικτυακά με εικονική περιήγηση στον σύνδεσμο: http://www.dipinag.gr/pinak…/portfolio/kwstas-xatzopoulos/
Τα εκθέματα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και απαρτίζουν την πληρέστερη συλλογή Πανελλαδικά για τον Κ. Χατζόπουλο. Μεταξύ αυτών περιέχονται παλιές φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, σπάνια συλλεκτικά βιβλία με έργα του, σπάνια έγγραφα, πορτραίτα του ποιητή, πίνακες και σε περίοπτη θέση δεσπόζει η πρώτη μαρμάρινη προτομή του που ο γλύπτης Κλέαρχος Λουκόπουλος κατασκεύασε το 1956.
Οι ώρες επισκέψεων στην ΔΠΑ. Τρίτη έως Σάββατο 10:00-13:30 & 18:00-21:00, Κυριακή 11.00-14:00, Δευτέρα κλειστά.
Η είσοδος είναι δωρεάν και με βάση τον μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό επισκεπτών στους εκθεσιακούς χώρους. Οι επισκέπτες οφείλουν να συμμορφώνονται με τα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19.
Η επόμενη έκθεση του ζωγράφου και σκηνοθέτη Θανάση Βαλαώρα με τίτλο «…που με βία μετράει τη γη», από στίχους του Εθνικού μας ύμνου, άνοιξε την Τετάρτη 26 Μάη και θα κλείσει στις 24 Ιουνίου.
Την έκθεση συνδιοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο εργαστήρι και εκθεσιακό χώρο του καλλιτέχνη «Αβράξας» στο κέντρο του Αγρινίου, στην οδό Τσικνιά 50, μέσα στην μακριά στοά. Ο χώρος είναι πολύ ευρύχωρος και ανοιχτός στον διακοσμημένο κήπο.
Ο καλλιτέχνης/συλλέκτης περισώζει περιφρονημένα και εγκαταλειμμένα αντικείμενα περασμένων χρόνων, κυρίως ξύλα πέτρες και κεραμικά, και πάνω τους χρησιμοποιώντας αγνά φυσικά χρώματα απεικονίζει με τα κατασκευασμένα από τον ίδιο πινέλα τις πολύ πρωτότυπες ιδέες του. Κάθε εγκαταλειμμένο στην φθορά του χρόνου αντικείμενο στα χέρια του παίρνει ζωή και την δυνατότητα να διηγηθεί την ιστορία του. Έτσι πέτρες που πελεκίσθηκαν από μαστόρους πριν δυο αιώνες και στήριξαν και στόλισαν τα σπίτια των προγόνων μας στην πόλη του Αγρινίου αλλά και στην ευρύτερη Αιτωλοακαρνανία, θυμίζουν με την παρουσία τους άλλες εποχές. Τότε που η πόλη και τα χωριά δεν είχαν παραδοθεί στις άχαρες τσιμεντένιες κατασκευές. Παλιά ξύλινα παράθυρα και πόρτες μετατρέπονται από τον Θανάση σε πίνακες και από την άξια καλλιτέχνιδα σύντροφό του Βάϊα ντύνονται με φανταχτερά παλιομοδίτικα ρούχα και δίνουν συνέχεια στον πίνακα. Δίνουν ζωή και συνέχεια πέρα από τα στενά περιθώρια των παραστατών των ξύλινων μισοκατεστραμένων παραθύρων. Ο καλλιτέχνης «ομολόγησε» ότι ο αναγκαστικός εγκλεισμός στο εργαστήρι του λόγω της πανδημίας γ αυτόν ήταν «σωτήριος» και του έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσει τους θαυμάσιους πίνακες των ηρώων του 1821 που το κοινό της πόλης θαυμάζει σε κάθε γωνιά της έκθεσης. Ο Θανάσης μετέτρεψε μία δύσκολη για την Ελλάδα εποχή-187 μέρες καραντίνας-σε περίοδο μεγάλης καλλιτεχνικής δραστηριότητας και δημιουργίας που την αφιερώνει στην φετινή επέτειο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Τουρκικό τυραννικό ζυγό.
Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν σε όλους τους πρωτότυπα και με εκπλήξεις εκθεμάτων χώρους και ο καθένας «εντόπισε» αντικείμενα και πίνακες που του προσέλκυσαν πολύ ενδιαφέρον. Δίπλα μου η κυρία Μ. κοιτάζοντας την μεγάλη σύνθεση που αναπαριστά την 11η Ιουνίου που οι Έλληνες μπήκαν νικητές στο Βραχώρι, αναφώνησε: «Η κραυγή!». (διάσημη λιθογραφία του Έντβαρντ Μούνχ ) Η περιήγηση όταν γίνει προσεχτικά θέλει ώρες γιατί το παραμικρό αντικείμενο έχει πίσω του μια ολόκληρη ιστορία που ο καλλιτέχνης είναι πρόθυμος να την διηγηθεί.
Στα εγκαίνια της με πρωτότυπα έργα έκθεσης παραβρέθηκαν ο κ. Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, η Αντιδήμαρχος για τα πολιτιστικά του Δήμου κα. Μαρία Παπαγεωργίου. Επίσης η κα. Βασιλική Μαραγιάννη Πρόεδρος του Φιλολογικού και λογοτεχνικού Ομίλου Αγρινίου «Κώστας Χατζόπουλος», η κα. Μαίρη Χρυσικοπούλου Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου, και πολλοί άλλοι γνωστοί Αγρινιώτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά και για τον πολιτισμό στην πόλη του Αγρινίου.
Ο Αντιπεριφεριάρχης και ο Δήμαρχος απηύθυναν χαιρετισμό και συνεχάρησαν τον κ. Βαλαώρα ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς-συντελεστές για το άνοιγμα της έκθεσης που ολόκληρη είναι αφιερωμένη στον Ιερό Αγώνα των Ελλήνων. Με λίγα λόγια διηγήθηκε το ιστορικό παρελθόν της οικογένειάς του που οι ρίζες της κρατούν από τον 17ο αιώνα. Διηγήθηκε πόσο κυνηγήθηκαν οι πρόγονοί του από τον Αλή Πασά που με εντολή του προεπαναστατικά διέταξε τον Πασά της Ναυπάκτου να εξολοθρεύσει το σόϊ των Βαλαωραίων…Και η διαταγή του εκτελέστηκε, γλύτωσε μόνον η 5 μηνών έγκυος σύζυγος του προ-προ πάππου του, που ο γυιός του μεγάλωσε μέσα στην εξέγερση του 21, επιβίωσε και υπηρέτησε Δεκανέας στην φρουρά του Βασιλιά Όθωνα. (κειμήλια των προγόνων του και χειρόγραφα απομνημονεύματα περιλαμβάνονται στην έκθεση). Ευχαρίστησε την σύντοφό του Βάϊα και τον φοιτητή της σχολής καλών τεχνών Ιωαννίνων κ. Χριστόφορο Στάϊκο για την βοήθειά του στο στήσιμο της έκθεσης στο τμήμα του κήπου.
Η έκθεση στεγάζεται μέσα και έξω από την γκαλερί «Αβράξας», ονομασία που πριν δυο χιλιάδες χρόνια συμβόλιζε διάφορες δοξασίες αλλά κυρίως σήμαινε την υπέρτατη θεότητα, ενώ ιδιαίτερη σημασία δινόταν στο άθροισμα των αριθμητικών τιμών των γραμμάτων της λέξης (365, όσες οι ημέρες του έτους). Σύμφωνα με το της εποχής εκείνης αριθμητικό σύστημα.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 24 Ιουνίου και τις ώρες καθημερινά 10.00-14.00 & 18.00-22.00 Τις Κυριακές 10.00-14.00
=================================================
Η Τρίτη κατά σειρά εικαστική έκθεση εγκαινιάστηκε στις 2 Ιούνη στο κτήριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδας, στην οδό Αναστασιάδη στην πλατεία Δημοκρατίας. Είναι η έκθεση του ζωγράφου, εικονογράφου και γλύπτη κ. Αντώνη Ναστούλη « …νιώθω για σε Πατρίδα μου, στα σπλάχνα χαλασμό» και την συνδιοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε τα πορτραίτα των Αιτωλοακαρνάνων αγωνιστών του 1821 που πρωταγωνίστησαν και έφεραν την πολυπόθητη ελευθερία στον τόπο. Στο βλέμμα των Ηρώων ο Αντώνης αποτύπωσε την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν μέχρι της τελευταίας σταγόνας του αίματός τους στον άνισο αγώνα με τα στίφη των πολυάριθμων κατακτητών. Η απόφασή τους αυτή να θυσιάσουν τα πάντα, την ζωή τους καθώς και των οικογενειών τους, δεν ήταν καθόλου εύκολη. Αυτοί καλύτερα από τον καθένα γνώριζαν την υπεροπλία του εχθρού. Στο ξεκίνημα το 1821 ήταν μοναχοί τους, αυτοί και τα γιαταγάνια τους, και δεν υπολόγιζαν σε εφεδρείες και βοήθειες από πουθενά. Χάρις στην πρωτοβουλία και αυτοθυσία τους μπαίνοντας μπροστάρηδες ακολουθήθηκαν από τις χιλιάδες άοπλους προγόνους μας και έκαναν το θαύμα που ακούστηκε στα πολιτισμένα κράτη και ξεσήκωσε το κύμα του Φιλελληνισμού που σημαντικά βοήθησε την Επανάσταση.
Στα εγκαίνια της εκδήλωσης-έκθεσης για τους Δυτικορουμελιώτες Ήρωες παραβρέθηκαν ο κ. Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Φαρμάκης, η Αντιδήμαρχος για τα πολιτιστικά του Δήμου κα. Μαρία Παπαγεωργίου.
Η συντονίστρια της εκδήλωσης κα. Έφη Τσακανίκα από το Κ.Ε.Δ.Α. καλωσόρισε τους επισκέπτες στην έκθεση και κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο της πόλης του Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου.
Ο Δήμαρχος μίλησε για το επετειακό έργο του Αγρινιώτη καλλιτέχνη και για τους πολύχρονους δεσμούς του με τον Δήμο Αγρινίου σαν δάσκαλος ζωγραφικής που διδάσκει στα κοινωφελή προγράμματα που ξεκίνησαν πριν 18 χρόνια. Τόνισε δε ιδιαίτερα ότι πλέον μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις απελευθερωτικές εκδηλώσεις του Βραχωριού σε μια εβδομάδα. Η πόλη θα υποδεχθεί για πρώτη φορά σε παρόμοια εκδήλωση την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Φίλιας απηύθυνε χαιρετισμό λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει τις πολιτιστικές-επετειακές για το 1821-εκδηλώσεις και έχει προγραμματίσει 130 συνολικά εντός του έτους. Φυσικά μεγάλο μέρος από αυτές αναλογούν στην Αιτωλοακαρνανία και χαίρομαι που έρχομαι ταχτικά κοντά σας, ετούτη είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα». Αναφέρθηκε στον προγραμματισμό που ο σημερινός Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Κύριος Νεκτάριος Φαρμάκης είχε κάνει με τους συνεργάτες του σχετικά, πολύ πριν τις εκλογές του 2019. Όταν ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας φάνταζε μια μακρινή στο μέλλον επέτειος.
Στο τέλος των ομιλιών ο κ. Φίλιας επέδωσε το ειδικό παράσημο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε όσους συμβάλλουν για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση, στον καλλιτέχνη κ. Αντώνη Ναστούλη, και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου επέδωσε το ίδιο στην ομιλήτρια κα. Βασιλική Μαραγιάννη.
Ακολούθως η Αντιδήμαρχος Κυρία Παπαγεωργίου καλωσόρισε τους επισκέπτες της έκθεσης και τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.
Η συντονίστρια κα. Τσακανίκα έδωσε τον λόγο στην ομιλήτρια της εκδήλωσης Συμβολαιογράφο και Πρόεδρο του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου «Κωνσταντίνος Χατζόπουλος» Κυρία Βασιλική Μαραγιάννη η οποία αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρόσκληση να συμμετάσχει στην εκδήλωση που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την οικογένειά της και αυτή προσωπικά η αναφορά στον αείμνηστο πατέρα της Κώστα Δήμου Μαραγιάννη που έζησε στο Αγρίνιο. Ο Κώστας Μαραγιάννης εργάστηκε στην πόλη, μελέτησε και κατέγραψε την τοπική ιστορία, πάντα με αμεροληψία. Η Κυρία Μαραγιάννη διάβασε αποσπάσματα από τα γραφτά του πατέρα της όπως:
«Με την επανάσταση του 1821 δεν απελευθερώθηκε μόνο η Ελλάδα από την Οθωμανική αυτοκρατορία . Από την επανάσταση αυτή ,το σάλπισμα του Ρήγα Φεραίου και του Κοσμά Αιτωλού αφυπνίστηκαν όλοι οι Βαλκανικοί λαοί και οι λαοί της Ευρώπης κατά των γερασμένων και σαπισμένων αυτοκρατοριών τους ,κατέλυσαν τα αυταρχικά καθεστώτα της Ιερής Συμμαχίας και του Μέτερνιχ .Με την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό η Ελλάς επενηύρε το Βυζάντιο ,τον πολιτισμό και το αρχαίο της όνομα .»
Σκιαγράφησε τον χώρο και τον χρόνο όπου έδρασαν οι Αιτωλοακαρνάνες Αγωνιστές και τις θυσίες τους στον υπέρ πάντων αγώνα. Προσέγγισε τους ήρωες που με τόσο συναίσθημα και αριστοτεχνικό τρόπο απεικόνισε ο εικαστικός Αντώνης Ναστούλης.
Αναφέρθηκε πολύ αναλυτικά για τους αγωνιστές: Βαρνακιώτης Νικολού Γεώργιος, Βλαχόπουλος Αλεξάκης, Βλαχόπουλος Κωνσταντίνος, Γρίβας Θεόδωρος, Γρίβας Γαρδικιώτης, Τσέλιος Δήμος, Μακρής Δημήτριος, Ίσκος Ανδρέας και Στάϊκος Γιάννης.
Έκλεισε την ομιλία της με απόσπασμα από το βιβλίο του πατέρα της «Το Αγρίνιο. Μια περιδιάβαση στον τόπο. Μια προσέγγιση σε πρόσωπα και γεγονότα».
«Μετά την απελευθέρωση του Αγρινίου ,το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου με εισήγηση του ιστορικού Χαβέλλα και εις ένδειξη τιμής, έδωσε τα ονόματα των οπλαρχηγών της απελευθέρωσης του Αγρινίου στους δρόμους του Αγρινίου από όπου έγιναν οι επιθέσεις για την απελευθερωσή τους. »
Ο καλλιτέχνης Αντώνης Ναστούλης καλωσόρισε τους επισήμους και τους πολίτες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης παραχωρώντας τον τόσο όμορφο χώρο. Μίλησε για τους αγωνιστές που φιλοτέχνησε τα πορτραίτα τους και την συμβολή τους πριν δυο αιώνες στην απελευθέρωση της χώρας μας.
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου και οι ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 έως 13:00 & 19:00 έως 21:00 τα Σάββατα από 11:00 έως 13:00.
Απόστολος Κων. Καρακώστας