Άνοιξαν Δυο νέες εκθέσεις στο Αγρίνιο!

 

Άνοιξαν Δυο νέες εκθέσεις στο Αγρίνιο!

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Είμαστε ακόμα στις αρχές Ιουνίου και στο Αγρίνιο ανοίγουν νέες εκθέσεις με γοργό ρυθμό σχετικές με την μεγάλη γιορτή της Ελλάδας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του γένους.

 

Η περίοδος της μακράς καραντίνας που βίωσε η πατρίδα μας, για πάνω από έξι μήνες, καθυστέρησε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνταν στην Δυτική Ελλάδα. Ειδικά στον χώρο της Αιτωλοακαρνανίας που τόσο σκληρά αγωνίστηκε το 1821 και τόσο πολλές θυσίες πρόσφερε στον ιερό αγώνα με αποκορύφωμα το ηρωικό και μαρτυρικό Μεσολόγγι.

 

Είμαστε μόλις τέσσερες μέρες από την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης του Αγρινίου και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις σε όλο τον δήμο. Δύο νέες πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις εγκαινιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας 7 Ιούνη στην Δημοτική Αγορά.


Πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αγρινίου διοργανώνει σε χώρους του-και όχι μόνο-εκδηλώσεις και εκθέσεις καταξιωμένων συμπολιτών σε καλλιτεχνικούς και επιστημονικούς κλάδους, καθώς και συλλόγων της περιοχής.

 

Στον εκθεσιακό χώρο της πρώην Δημοτικής Αγοράς άνοιξε η Χαρτογραφική έκθεση της Τουρκοκρατούμενης Ελλάδας, του Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Κρήτης κυρίου Ιωάννη Νεραντζή. Έχει θέμα: «Η Ελλάδα στη Μεσαιωνική Ευρωπαϊκή και Οθωμανική Χαρτογραφία από το 1453 έως το 1821»


Σε άλλη αίθουσα του εκθεσιακού κέντρου φιλοξενείται η έκθεση «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάτε καλά», του Λαογραφικού-Ιστορικού & Φιλολογικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας με έδρα στο Αγρίνιο.


Στα εγκαίνια  των εκθέσεων παραβρέθηκε για μια ακόμη φορά  ο κ. Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης  διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης συνοδευόμενος από συνεργάτες του. Στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη κυρίου Νεκτάριου Φαρμάκη για την πόλη του Αγρινίου. Καθώς και την άψογη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αγρινίου και της Περιφέρειας. Συνεχάρη τον καθηγητή κύριο Νεραντζή και την κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου για τις εκθέσεις που με τόσο κόπο επιμελήθηκαν και παρουσιάζουν στους επισκέπτες. Απένειμε το ειδικό μετάλλιο για τα 200 χρόνια της παλιγγενεσίας, που με αυτό η περιφέρεια τιμά τους πρωτεργάτες των πολιτιστικών δρώμενων, στην κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου. Η Αντιδήμαρχος Αγρινίου κα. Μαρία Παπαγεωργίου απένειμε το ίδιο μετάλλιο εκ μέρους της Περιφέρειας στον καθηγητή κύριο Νεραντζή. 

Η Αντιδήμαρχος κα. Παπαγεωργίου καλωσόρισε τον Αντιπεριφερειάρχη, και συνεχάρη τους εκθέτες. Μίλησε για την αναμενόμενη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην πόλη σε λίγες μέρες όταν θα γιορταστεί η 11η Ιούνη, ημέρα που πριν ακριβώς 200 χρόνια οι ένδοξοι πρόγονοί μας ελευθέρωσαν τον τόπο από τον Τούρκο δυνάστη.

 

Η κυρία Χρυσικοπούλου ευχαρίστησε Δήμο και Περιφέρεια για την συμπαράστασή τους προς το Λαογραφικό Μουσείο που έχει ζωή τεσσάρων δεκαετιών στην πόλη και απαρτίζεται από χιλιάδες ιστορικά αντικείμενα μοναδικά και πολύτιμα που αν χαθούν θα χαθεί και η απόδειξη της ιστορικότητας της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας. Εξέφρασε το παράπονό της που ένα τόσο αξιόλογο Μουσείο για την νεότερη ιστορία της Δυτικής  Ελλάδας δεν έχει ακόμα τον δικό του χώρο για να στεγαστεί και τα ποικίλα εκθέματά του να αξιοποιηθούν όπως τους πρέπει και να γίνουν επισκέψιμα στο κοινό ειδικά στους νέους ανθρώπους.  

 

Ο Πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Νεραντζής περιέγραψε και ανέλυσε στους επισκέπτες την ιστορικότητα των χαρτών που χάρις σε αυτούς τεκμηριώνομε στοιχεία όχι μόνο γεωγραφικά αλλά στην προκειμένη περίπτωση ιστορικά για τον Ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη Βαλκανική χερσόνησο τους τελευταίους πέντε αιώνες. Περιέγραψε με τεκμηριωμένες απόψεις την χαρτογραφία και την εξέλιξή της και με απλά λόγια εξήγησε την σημαντικότητα των χαρτών. Σαν ένα απλό παράδειγμα περιέγραψε ότι για να κατακτηθεί στρατιωτικά μία περιοχή πρώτα γίνεται η μελέτη του πεδίου της μάχης που θα ακολουθήσει βάσει   χαρτών. Δεν μπορεί το στράτευμα να βαδίσει στα τυφλά, θα πέσει σε εδαφικές παγίδες και θα ηττηθεί μη γνωρίζοντας την περιοχή. Τόνισε την ανάγκη των ζωντανών οργανισμών για νερό και πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο άνθρωπος τις πηγές που θα το βρει. Ο κύριος Νεραντζής μοίρασε σε όλους τους επισκέπτες βιβλιοδετημένη πολυσέλιδη και  πυκνογραμμένη μελέτη του με τίτλο «το Βραχώρι εκάη», η πόλη Βραχώρι/Αγρίνιον στην επανάσταση του 1821. (η έκδοση έγινε από το Αγριώνιον Αρχείον ιστορίας και αρχαιολογίας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας).

 

Η ξενάγηση και στους δυο εκθεσιακούς χώρους είχε μεγάλο ενδιαφέρον και όλοι οι επισκέπτες ακολούθησαν την «εκθεσιακή διαδρομή» θαυμάζοντας τα σπάνια εκθέματα.

 

Εδώ θα ήθελα να πω δυο  λόγια για τους «αφανείς ήρωες» στο στήσιμο των εκθέσεων. Πριν μία έκθεση ανοίξει στο κοινό πολλών ωρών και ημερών εργασίες προηγούνται. Η κυρία Μαρία Παπαγεωργίου αρμόδια για τα πολιτιστικά δρώμενα στον Δήμο Αγρινίου, δραστήρια και πραγματικά αεικίνητη, επιμελείται μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τα πάντα. Άψογα συνεργάζεται με τους άξιους συνεργάτες της από την διευθέτηση των καρεκλών στις αίθουσες της Δημοτικής Αγοράς, την τοποθέτηση των εκθεσιακών αντικειμένων μέχρι και την επιμέλεια στολισμού  και την επίβλεψη καθαριότητας στο πρώην κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας όπου θα υποδεχθεί το Αγρίνιο την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία  Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στο στήσιμο των εκθέσεων πρόσφεραν την βοήθειά τους από το Κ.Ε.Δ.Α. οι κυρίες Έφη Τσακανίκα, Χριστίνα Μπαλάσκα, και ο κύριος Μιλτιάδης Γρηγορόπουλος. Βοήθησαν ακόμα οι κυρίες Μαριλένα Τσουγγάρη και Γεωργία Νικολάου από την Δημοτική Βιβλιοθήκη. Τους ευχαριστούμε όλους για την προσεγμένη στο «εκατοστό» ανάρτηση των εκθεμάτων.


Η διάρκεια των δυο εκθέσεων  θα είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου και οι ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 έως 13:00 & 19:00 έως 21:00, Κυριακές από 11:00 έως 12:00.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


 Απόστολος Κων. Καρακώστας 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Ένα Βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη…