Μαλεσιάδα-200 χρόνια από το 1821
Εκδήλωση στην Μαλεσιάδα Βάλτου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Παρασκευή πρωί 21η Μάη στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Μαλεσιάδα Αμφιλοχίας, (ορεινός Βάλτος), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Ο Ιερός Ναός του χωριού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαλεσιάδας, συντόνισαν την εκδήλωση μέσα στα στενά υγειονομικά πλαίσια που είναι απαραίτητα την εποχή της πανδημίας που βιώνει η χώρα και ειδικά το τελευταίο διάστημα και ο νομός Αιτ/νίας.
Στον όρθρο και Θεία Λειτουργία χοροστάτησαν ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Πατήρ Μακάριος Αντωνόπουλος και ο εφημέριος του χωριού Πατήρ Ευστάθιος Καραδήμας. Ιεροψάλτες οι κύριοι Νικόλαος Πιστικός και Γεώργιος Ανωγιάτης. Εκκλησιαστικός επίτροπος ο κ. Στέφανος Μαλεσιάδας.
Ο Μαλεσιαδίτης γνωστός Θεολόγος και συγγραφέας κ. Λάμπρος Κ. Σκόντζος, απόγονος αγωνιστών του 1821, ήταν ο ομιλητής της επετειακής εκδήλωσης, πρώτης στα χωριά του Βάλτου.
Μέσα σε τριάντα λεπτά περιέγραψε την δύσκολη για το γένος των Ελλήνων περίοδο πριν την επανάσταση και την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της επαρχίας Βάλτου με τα βουνά δάση και ποτάμια που τον διασχίζουν. Ζώντας σαυτόν τον τόπο οι Βαλτινοί πρόγονοί μας, «δύσκολο» για κάθε εισβολέα, διαμόρφωσαν τον φιλελεύθερο και επαναστατικό τους χαρακτήρα. Η αρετή τους αυτή σε συνδυασμό με την αντοχή τους στις κακουχίες τους έκανε τους πιο ανδρειωμένους αγωνιστές στην Δυτική Ρούμελη. Αναφέρθηκε στις νικηφόρες μάχες που έγιναν στην περιοχή μας και την συμβολή των Μαλεσιαδιοτών προγόνων που πολέμησαν, λαβώθηκαν και οι πιο πολλοί σκοτώθηκαν αγωνιζόμενοι μπροστάρηδες στους απελευθερωτικούς αγώνες 1821-1829. Θύμισε τα ονόματά τους που διακόσια χρόνια μετά τα φέρουν οι απόγονοί τους. Από την Μαλεσιάδα σε όλους τους αγώνες πολέμησαν και έδωσαν τα πάντα οι αγωνιστές: Κώστας και Γιώργος Μαλεσιάδας, ο Σταμούλης Μαλεσιάδας, ο Νίκος Μαλεσιάδας του Σταμούλη,ο Αθανάσιος Μαλεσιάδας, ο Ζώης Μαλεσιάδας, ο μπουλοξής Γιάννης Λιάπης, ο Σκόντζος, ο Γιάννης Τσίρος, ο Χούσης Ζαχαρής, ο Θ. Λισγάρης, ο Θανάσης Τσεκούρας και τόσοι άλλοι… Δυστυχώς πολλά ονόματα δεν τα κατέγραψε η ιστορία και οι Βαλτινοί ήρωες παρέμειναν στην αφάνεια.
Το ακροατήριο παρακολούθησε με προσοχή και μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του κυρίου Σκόνζου ο οποίος αναφέρθηκε σε πολλά τοπωνύμια της παλιάς Μαλεσιάδας και σε άγνωστα ιστορικά γεγονότα της περιοχής. Έκανε δε προσδιορισμό της καταγωγής του ονόματος του χωριού, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιήθηκε σαν το επώνυμο των κατοίκων πριν από αρκετούς αιώνες έως τις μέρες μας.
Στην Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία στην εκδήλωση για τα 200 χρόνια της Παλιγγενεσίας παραβρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Αμφιλοχίας ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Ανδρέας Ρεγκούτας και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χριστόφορος Κουσιορής. Tην κοινότητα εκπροσώπισε ο Πρόεδρος της κ. Θωμάς Σκόντζος. Ακόμα παραβρέθηκαν ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας κ. Νικόλαος Τέλωνας-πρώην Δήμαρχος Αμφιλοχίας, η κα. Ευαγγελία Κατσικαούτη, ο κ. Κοσμάς Ιωάννου, πολλοί ενορίτες και επισκέπτες για την εκδήλωση. Συνεργείο τηλεοπτικό του «Μαΐστρου» Αμφιλοχίας βιντεοσκόπησε και αναμετάδωσε ζωντανά τα δρώμενα.
Με το πέρας της εκδήλωσης η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλεσιάδας κα. Ερμιόνη Πιστικού και ο Αντιπρόεδρος και εκκλησιαστικός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Αϋφαντής ευχαρίστησαν τους προσκυνητές-επισκέπτες και μοίρασαν σε όλους μικρές χάρτινες τσάντες με τοπικά νόστιμα γλυκά και όμορφες εικόνες των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης καθώς και του Αγίου Νικολάου που γιόρταζε την προηγούμενη ημέρα στις 20 Μάη. (Σημ. 1) Ο παλιός πετρόκτιστος ναός του βρίσκεται στο ειδυλλιακό καταπράσινο τοπίο της παλιάς Μαλεσιάδας.
Κείμενο και φωτογραφίες
Απόστολος Κων/νου Καρακώστας
Σημείωση 1
Στις 20 Μάη κάθε χρόνο εορτάζεται η Ανακομιδή Και Μετακομιδή Του Ιερού Λειψάνου Του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων Της Λυκίας Του Θαυματουργού. Είναι σταθερή εορτή.
Σύντομη βιογραφία του Αγίου
Η Ανακομιδή και
μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα
Αλεξίου Α' του Κομνηνού (1081 -1118 μ.Χ.) και Πατριάρχου Νικολάου Γ' του
Κυρδινιάτη (1084 - 1111 μ.Χ.). Το Ιερό λείψανο του Άγιου μετακομίστηκε στο
Μπάρι της Ιταλίας, επειδή οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη των Μύρων και οι
κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως οι άπιστοι το καταστρέψουν.
Κατά την συναξαριστική παράδοση το άγιο λείψανο
αναχώρησε την 1η Απριλίου του 1087 μ.Χ. και έφθασε στο Μπάρι στις 20 Μαΐου.
Α.Κ.Κ.